Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лагард залишить посаду глави МВФ 12 вересня

Міжнародний валютний фонд розпочинає пошук наступника
17 липня, 19:46
ФОТО REUTERS

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) прийняла відставку директора-розпорядника Крістін Лагард із 12 вересня 2019 року.

Раніше цього місяця Європейська рада номінувала Лагард на посаду голови Європейського центрального банку (ЄЦБ), після чого вона тимчасово склала з себе повноваження директора-розпорядника МВФ.

«З огляду на це рішення Крістін Лагард, виконавча рада МВФ у найкоротші терміни розпочне процес вибору наступного директора-розпорядника, про що повідомить у свій час. Виконавча рада надзвичайно довіряє Девіду Ліптону, який залишиться виконувачем обов’язки директора фонду в перехідний період», — йдеться в заяві МВФ.

«Ми хочемо висловити нашу щиру вдячність за все те, що Лагард зробила для МВФ. Її досягнення надовго залишать відбиток. Під її керівництвом фонд успішно допоміг своїм членам впоратися з комплексом безпрецедентних викликів, включаючи наслідки глобальної фінансової кризи», — зазначають у МВФ.

Крістін Лагард народилася і виросла у Франції, в юності входила до збірної країни з синхронного плавання. Вищу освіту здобула в Університеті Париж X — Нантер і в Інституті політичних наук. Потім проходила навчання і стажування в США, зокрема в Конгресі. З 1981 року працювала в американській юрфірмі Baker&McKenzie в Чикаго. 1995 року стала членом виконавчого комітету Baker&McKenzie, який очолила 1999 року. Працювала в Центрі міжнародних і стратегічних досліджень (Center for International & Strategic Studies) разом зі Збігнєвом Бжезинським. Із 2005 року була міністром зовнішньої торгівлі Франції, з 2007 року — міністром економіки і фінансів. Мати двох синів.

МВФ Лагард очолила 2011 року, після відставки на тлі сексуального скандалу Домініка Стросс-Кана. Вона стала першою жінкою — директором фонду.

Росія підтримала призначення Лагард і не стала, на відміну від попередніх виборів директора-розпорядника фонду, висувати альтернативну кандидатуру. Лагард, у свою чергу, заявляла, що виступає за посилення впливу країн, що розвиваються, в МВФ. Втім, завершити черговий раунд перегляду квот у МВФ, який мав привести до зміцнення позицій країн, що розвиваються, при Лагард так і не вдалося через позицію США.

За негласною традицією директором-розпорядником МВФ обирається представник однієї з європейських країн (іншим системоутворюючим інститутом післявоєнної світової фінансової системи — Світовим банком — за неписаним правилом керує американець).

Нинішній голова ЄЦБ Маріо Драгі, як і Лагард, свою посаду обіймає з 2011 року. До призначення замість Жана-Клода Тріше головою ЄЦБ він керував італійським центробанком.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати