Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Китайські власники «Мотор Січі» VS українська влада

Які наслідки для України може мати протистояння Китаю та США?
01 лютого, 18:55

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не вважає Китай головною геополітичною загрозою.

Про це він сказав в інтерв’ю Axios, яке транслювалося на платформах HBO.

Відповідаючи на питання про те, що в США вважають Китай геополітичною загрозою №1, Зеленський сказав: «Я не можу з цим погодитися, оскільки в Україні ми цього не відчуваємо».

«Насправді це якась холодна війна між Китаєм і США. Ми знаємо, що бізнес Сполучених Штатів представлений в Україні, але водночас, це правда, що китайський бізнес також представлений. Я вважаю, що незалежно від нації, національності, якщо люди, якщо бізнес, якщо якась країна ставиться до вас з повагою, поважаючи ваших людей і кордони, вони можуть бути присутніми у вашій країні», — сказав Зеленський.

Разом із тим він запевнив, що не дозволить Китаю або будь-якій іншій країні купувати контрольний пакет акцій «Мотор Січ».

«Ніколи. Не при мені. Я тут не на все життя, але при моєму президентстві точно ні», — заявив Зеленський.

31 січня в Запоріжжі повинні були відбутися позачергові загальні збори АТ «Мотор Січ», ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським. Проте їх зірвала СБУ. На місце подій також прибула група депутатів з фракції «Слуга народу».

Перед цим Володимир Зеленський видав указ на підставі рішення РНБО від 28 січня 2021 року про застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів «Мотор Січі».

Ще раніше, 15 січня, США запровадили санкції проти китайської компанії Skyrizon — інвестора в ПАТ «Мотор Січ», заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.

На зрив зборів акціонерів та запроваджені Україною санкції також відреагували в Skyrizon та бізнес-групі бізнесмена Олександра Ярославського DCH, яка є співінвестором в придбанні заводу «Мотор Січ».

Затягування часу Банковою розв’язало китайському інвестору руки в міжнародному арбітражі.

Після зірваних зборів акціонерів Skyrizon опублікувала заяву, у якій виключила будь-яку можливість примирення. Зрештою, 3,5 млрд дол, які Skyarizon хоче стягнути з України, дещо завищена і буде суттєво відкорегована під час судового розгляду.

В СБУ свої дії пояснили «кримінальним провадженням».  «Служба безпеки України проводить санкціоновані судом слідчо-оперативні дії у Запоріжжі за адресою оголошення ТОВ «МС-4» загальних зборів акціонерів. Правоохоронці фіксують можливі протиправні дії представників компаній «DCH» та «Skyrizon Aircraft Holdings Limited», які пов’язані із встановленням контролю над акціонерним товариством «Мотор Січ». У межах розпочатого кримінального провадження, Служба документує факти підготовки до знищення виробничих потужностей акціонерного товариства, яке має важливе оборонне та народногосподарське значення», — йдеться у заяві прес-служби СБУ.

Україна може зазнати суттєвих втрат в разі запровадження економічних санкцій з боку Китаю. У будь-якому разі, на тридцятому році Незалежності українській політичні еліті настав час зрозуміти, що за суверенітет, у тому числі економічний, треба боротися. Національні економічні інтереси повинні захищати не Штати, а сама Україна. Конкретніше — президент Володимир Зеленський, до сфери відповідальності якого входять національна безпека та ОПК.

Учора Міністерство закордонних справ Китаю вже закликало Україну захистити права китайських компаній та інвесторів після того, як президент Володимир Зеленський наклав санкції на низку китайських фізичних і юридичних осіб.

«Ми звернули увагу на повідомлення про це. Китай завжди виступає проти того, щоб іноземні держави накладали односторонні санкції на китайські компанії. Водночас ми завжди вимагаємо від китайських компаній, щоб вони діяли за кордоном у межах законності», — заявив речник МЗС Китаю Ван Веньбінь.

«Ми сподіваємося, що Україна захистить законні права китайських компаній та інвесторів відповідно до закону», — наголосив він на брифінгу в Пекіні.

Нагадаємо, ПАТ «Мотор Січ» — один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.

Компанія постачає продукцію більш ніж у 100 країн світу. Коли стало відомо про продаж більш ніж половини акцій компанії китайським інвесторам, це викликало занепокоєння США, на тлі погіршення американсько-китайських відносин.

Акції підприємства «Мотор Січ», продані китайським інвесторам, перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеній у липні 2017 року кримінальній справі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати