Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Давос-2021: що обговорювали наймогутніші люди світу

28 січня, 18:30

Закінчився Всесвітній економічний форум у Давосі. Одними із найважливіших тем для обговорення стали проблема боротьби з пандемією, економічне відновлення після коронавірусної кризи та загроза кліматичних змін.

Цьогорічний форум проходив онлайн, що, напевно, тільки в плюс для тих, хто цікавиться глобальними трендами, адже онлайн-Давос може дивитися кожен бажаючий. Але якщо у вас немає часу на прослуховування дискусійних панелей з ранку до вечора — пропонуємо вам екстракт ключових тез.

ТОП-ТЕЗИ ТОП-ВИСТУПІВ

Сі Цзіньпін, Голова Китайської Народної Республіки на World Economic Forum:

«Важливо, щоб ми належним чином вирішили чотири основні завдання, які стоять перед людьми нашого часу. Перше — активізувати координацію макроекономічної політики та спільно сприяти стійкому, збалансованому та інклюзивному зростанню світової економіки. Ми переживаємо найгіршу рецесію з кінця Другої світової війни. Вперше в історії економіки всіх регіонів зазнали потужних ударів одночасно: функціонування глобальних промислових ланцюгів та ланцюгів постачань зруйновано, а торгівля та інвестиції зазнали вкрай сильного спаду.

Друге — відмовитись від ідеологічних упереджень і спільно йти шляхом мирного співіснування, взаємної вигоди та взаємовигідної співпраці. У світі немає двох однакових листків, і жодна історія, культура чи соціальна система не є однаковими. Кожна країна унікальна своєю історією, культурою та соціальною системою, і жодна не перевершує іншу.

Третє — це подолання розриву між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються, а також спільне зростання та процвітання для всіх. В той час як країни борються з пандемією, їх економічне відновлення йде за різними траєкторіями, а розрив між Північчю і Півднем ризикує поглибитися.

Четверте — об’єднатися проти глобальних викликів та спільно створити краще майбутнє для людства. В епоху глобалізації економіки надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров’я, такі як COVID-19, цілком можуть повторитися, і глобальне управління охороною здоров’я потребує посилення. Зусилля щодо боротьби зі зміною клімату та сприяння сталому розвитку покладається на майбутнє людства.

Ми повинні залишатися відданими відкритості та інклюзивності, а не замкнутості та ізоляції. Багатогранність — це вирішення міжнародних питань шляхом консультацій та вирішення майбутнього світу усіма, хто працює разом.

Ми повинні побудувати відкриту світову економіку, підтримувати багатосторонній торговий режим, відмовлятися від дискримінаційних стандартів, правил та систем, а також усувати бар’єри для торгівлі, інвестицій та технологічного обміну. Ми повинні зміцнити G20 як головну платформу глобального економічного управління, перейти до більш тісної координації макроекономічної політики, підтримувати стабільність та відкритість глобальних ланцюгів промисловості та постачання.

Також нам потрібно реалізувати реформу Світової організації торгівлі та міжнародної фінансово-валютної системи таким чином, щоб стимулювати глобальне економічне зростання та захищати права, інтереси та можливості країн, що розвиваються.

Ми не можемо вирішити загальні проблеми в розділеному світі, і конфронтація призведе нас до глухого кута. Конфронтація, будь то у формі холодної війни, гарячої війни, торгової війни чи технологічної війни, врешті-решт зашкодить інтересам усіх країн і підірве добробут всіх людей. Нам слід бути відданими міжнародному праву та міжнародним правилам, а не прагнути власної верховенства.

Після десятиліть напружених зусиль китайського народу Китай має намір побудувати процвітаюче суспільство в усіх аспектах. Ми досягли історичних успіхів у подоланні крайньої бідності та розпочали новий шлях до повної побудови сучасної соціалістичної країни.

Наука, технології та інновації   — ключовий двигун людського прогресу, потужна зброя для вирішення багатьох глобальних викликів та єдиний спосіб для Китаю сприяти новій парадигмі розвитку».

Урсула фон дер Ляєн,  голова Європейської Комісії:

«До 2050 року Європа стане першим кліматично-нейтральним континентом, все, сказане у Давосі минулоріч, все ще залишається актуальним, ми раді, що США знову відновили свою участь в Паризькій угоді.

Впровадження сталого корпоративного управління, заснованого на ціннісних принципах — наша ціль.

Ми маємо зважати на виклики, що постають перед демократією через діджиталізацію: мова ненависті, фейкові новини, заклики до насилля.

Цінності повинні стати основою для дії зокрема й у сфері бізнесу в цифрову епоху, й для цифрових гігантів. Комісія запустила проєкт зі створення правил гри для цифрових компаній у грудні 2020 року (два програмні документи), запрошуємо США до цього процесу: документ світового значення, що охоплюватиме ключові моменти — від правил приватності та захисту даних до безпеки цифрової інфраструктури — Європа до цього готова.

Пандемія показала слабкість деяких традиційних підходів до вирішення цілого ряду питань. Вакцину розробили за 10 місяців, хоча це раніше займало 5-7 років. Компанії повинні підпорядковуватись чітким і прозорим правилам, тому ми будемо продавати вакцину за чіткими правилами. Завдяки COVAX — зможемо надати вакцину бідним державам, лише через кооперацію та довгострокове партнерство це стало можливим».

Виступ Федеральної канцлерки ФРН Ангели Меркель для учасників Світового економічного форуму:

«Вірус — це теж прояв глобалізації, в такій екзистенційній кризі спроба закритися щоб уберегтися від вірусу провалилась, хоча ми маємо чимало знань, але ми все ще залежні від природи, для ФРН — це такий виклик, що трапляється раз на сторіччя, що показав нам не лише проблеми, але й стійкість до таких масштабних викликів.

Ми хочемо встановити чіткі критерії ведення бізнесу, зокрема більше уваги приділяти питанням сталого розвитку. Як ми маємо діяти для того, щоб не бути такими вразливими, якими ми є прямо зараз? Ми маємо бачити системність у цих всіх наслідках. Саме тому ми маємо перейти до багатосторонньої міжнародної взаємодії.

Важливо, що адміністрація Байдена заявила про необхідність повернення до ВООЗ, що підсилює міжнародні дії, спрямовані на боротьбу з вірусом. Загалом, наша епоха — це епоха кооперації, епоха співпраці, ФРН готова і вже активніше взаємодіє з Африкою, ми створюємо програми, що підтримуються МВФ. СОТ працює задля створення прозорих платформ для рівної та прозорої міжнародної торгівлі.

Феномен експоненційного зростання, фундаментальний для розвитку економіки, означає, що ми не можемо бачити всіх наслідків подій на самому початку, однак ми маємо враховувати. Варто використовувати цей урок для інших сфер, переходити до покрокового сценарію впровадження змін, попередніх стрес-тестів.

Ми не можемо кидатися з крайнощів у крайнощі, ми не можемо давати державі надто багато інструментів впливу і удавати, ніби держава є найефективнішим трейдером. Це постійний пошук балансу, ми не можемо вдаватися до традиційних економічних важелів, як то протекціонізм. Соціальна ринкова економіка і стейкхолдер-капіталізм ідентичні, насправді».

Емануель Макрон, президент Французької республіки:

«Капіталізм показує свою ефективність, ми можемо користуватися благами, які поширені по всій планеті і живемо в небаченому раніше достатку. Інше питання — нерівномірність розподілу благ, соціальна нерівність. Проблема — доходи і цінності, їхні співвідношення, часто доходи виникали там, де не було ніякого виробництва.

Акціонери та споживачі — ось два базових учасники економічних відносин, але через наші помилки ми створили такі екстерналії, як проблеми клімату. Протягом останніх років держави проводять політику, спрямовану на вирішення існуючих проблем, пов’язаних з трансформацією системи.

Я переконаний, майбутнє людства лежить в капіталізмі, правах людини, боротьбі з соціальною нерівністю, впровадженні інновацій. Ми маємо впроваджувати зміни в компаніях зсередини в плані управління, соціальних наслідків та економічних наслідків.

Ми маємо прийти до нового міжнародного консенсусу, Паризького консенсусу, ми маємо йти далі Вашингтонського консенсусу, дерегуляції та втручання держави. Ми маємо перейти до нового типу співпраці між державами, заснованого на багатосторонності, ми маємо будувати ці нові коаліції та альянси, включно з державами, НДО та громадянським суспільством.

Ми бачили чимало революцій вже до цього, але цифрова революція стала дуже помітною, тепер ми бачимо революцію у сфері штучного інтелекту та зростання обчислювальної потужності, що впливає на ринки»

Мун Чже Iн, Президент Республіки Корея:

«План Південної Кореї щодо заохочення ефективного бізнесу ділитися прибутками із тими, хто опинився у скрутному становищі. На думку президента Мун Чже Іна, це може стати прикладом для глобального наслідування.

У відповідь на економічну кризу, влада Південної Кореї вдалася до таких політичних заходів як впровадження значних податкових стимулів: допомога малому бізнесу, підтримка збереження робочих місць та надання ваучерів для сімей з низькими доходами, однак не виключено, що можуть знадобитись додаткові заходи для підтримки населення.

Дії уряду Південної Кореї щодо протидії Covid-кризі отримали міжнародне визнання, зокрема за масове випробування та швидке впровадження високотехнологічних систем відстеження контактів, що отримали широку урядову підтримку впродовж останніх 12 місяців.

Країна не закривала свої кордони, але ввела обов’язковий карантин. Південнокорейський бізнес суттєво виграв від невпровадження локдауну, а також внаслідок високого попиту на експорт техніки й електроніки, в той час, як національна економіка повернулася до зростання».

Беньямін Нетаньягу, Прем’єр-міністр Iзраїлю: 

«Ізраїль тримає курс на досягнення колективного імунітету. Вакцину отримали 82% населення, але цього недостатньо. Ми повинні провести щеплення щонайменше 95%, що все ще є великим завданням, але це приблизний залишок тих, хто виступає проти вакцин — приблизно 5%.

Освіта — це один з головних ключів, але не єдиний. Найбільш важливим є відкритий ринок, який здатен до саморегулювання».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати