Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи пройде бізнес випробування...?

Чотири обов’язкові умови
08 квітня, 18:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Глобальний договір ООН в Україні вирішив перевірити, як компанії-учасниці нашої мережі працюють з новими викликами, пов’язаними з COVID-19. 20 компаній надали інформацію про сучасну бізнес-ситуацію. Серед яких представники великого бізнесу: Нова Пошта, Астарта, Metro, і гравці малого і середнього бізнесу, як от UCG, Powercode, InDevlab та інші.

Міжнародна спільнота, яка стикнулася з вірусом раніше за нас, вже визначила основні напрямки, якими повинен рухатися бізнес у боротьбі з вірусом та подоланні наслідків. Це:

•  турбота про людей — віддалена робота, забезпечення засобів захисту, медична підтримка;

•  створення штабу реагування 24/7 — зазвичай утворюється з ТОП менеджменту різних бізнес-функцій для прискореного прийняття рішень;

•  підтримка ланцюга постачальників — це ідеальний шанс перейти на локальних постачальників, особливо малий і середній бізнес;

•  турбота про громаду — навіть, якщо в самій компанії виконані всі рекомендації законодавства, цього замало, щоб захистити працівників. Кожний, хто має хоча б якісь ресурси повинен допомогти громаді і державі впоратись з кризою.

Що з цього роблять українські компанії?

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

ЛЮДИ

Практично у всіх компаніях більше 95% співробітників офісів працюють у дистанційному режимі. Декілька відсотків працюючих — це чергові, які вахтовим методом забезпечують певні офісні функції. Компанії налагоджують дистанційну роботу, надаючи співробітникам віддалений доступ та впроваджують електронний документообіг. Позапланово підключають співробітників до системи медичного страхування, як от Капарол Україна.

Якщо перехід офісних співробітників на дистанційну роботу відбувається доволі просто, то виробництва продовжують працювати у звичайному режимі. За загальною статистикою, лише до 20% працівників виробничих підприємств перейшли на дистанційну роботу. Продовольчі магазини, фармацевтичні підприємства, енергетична галузь не можуть зупинитись, тому компанії забезпечують співробітників необхідними засобами захисту, дезінфекторами, міряють температуру та контролюють самопочуття.

Щоб оцінити обсяг потреб у засобах індивідуального захисту та дезінфікуючих засобах, наведемо деякі приклади.  Так, лише на одному з металургійних підприємств вже видано 30 000 масок та 100 000 пар рукавичок, на іншому — 15 000 масок та 40 000 рукавичок. Лише для одного підприємства закуплено 1400 літрів антисептика. Метро Кеш енд Кері Україна забезпечує санітайзерами торгівельні зали, щоб убезпечи і співробітників, і клієнтів. При цьому всьому, ми зазначаємо, що забезпечити всіх такими засобами непросто, оскільки в Україні помічені значні відтермінування їх поставок. Така ситуація може стати основою росту нового бізнесу чи переорієнтацією існуючого.

Основна політика компаній — зберегти персонал. Компанії-учасниці Глобального Договору ООН в Україні звітують, що нікого зі співробітників не звільнили та не відправили у відпустку за власний рахунок. Всі співробітники отримують заробітну плату у повному обсязі. І жодних змін у найближчі 3 місяці не планується.  Нова пошта відкрила додаткові 2000 вакансій кур’єрів.

ШТАБИ РЕАГУВАННЯ

Всі компанії-учасники Глобального договору ООН в Україні, які стали респондентами, створили штаби реагування на самому високому рівні управління компанією, куди постійно надходить оновлена інформація. Такі структури здатні швидко реагувати на ситуацію 24/7.

У кожній компанії найвище керівництво працює над розробкою антикризового плану та впровадженням термінових дій. Робота ведеться постійно, онлайн. До контролю ситуації долучаються керівники філій, HR-департамент, ІТ-фахівці, юристи.

ЛАНЦЮГ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ

Більшість ланцюгів постачання працюють за звичайною схемою. Для виробництв, що працюють з імпортом, наразі основне питання — затримки на митниці (пов’язані з додатковою перевіркою водіїв транспортних засобів). Є незначні скорочення попиту від клієнтів, а також незначні скорочення замовлень (переважно пов’язані із закриттям офісів).

Виробництва наших респондентів відреагували по-різному. Компанії, робота яких базується на довготривалих контрактах працюють у звичайному режимі і про зміни говорити зарано. Компанії з коротко-строковими контрактами відчули певний спад замовлень (сфери, що не стосуються продовольчих товарів, виготовлення медичних препаратів, енергетичної галузі).

Щодо дій самого бізнесу відносно учасників ланцюжка, то рахунки оплачуються відповідно попередніх зобов’язань, є спроба утримувати обсяг замовлень на попередньому рівні, дехто в рамках підтримки переорієнтовується як клієнт на малий та середній бізнес (наприклад, UCG). З огляду на підвищений попит на продукцію, МЕТРО збільшує замовлення на певні групи товарів, в тому числі розширюючи перелік потенційних постачальників. Альфа-банк розширив ланцюжок за рахунок систематичних закупівель антисептичних засобів для забезпечення відділень. Аndreal Ltd збільшили обсяг замовлення на сировину. Дехто планує імпортозаміщення.

ДОПОМОГА ГРОМАДІ, КРАЇНІ

Сукупно заявлено про надання допомоги більш ніж на 350 млн.грн. (приблизно 12,3 млн доларів) від компаній-респондентів на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів, засобів захисту для медиків, продуктів та дезінфікуючих засобів для лікарень.

Щоб зрозуміти, це багато чи мало, можемо звернутися до «Плану гуманітарного реагування з подолання пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні», презентованого Координаторкою системи ООН/ Координаторкою з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані, для реалізації якого необхідно 165 мільйонів доларів США.

Згідно Глобального плану гуманітарного реагування на коронавірус із загальним бюджетом 2 млрд. доларів, який минулого тижня був оголошений Генеральним Секретарем ООН, Україна отримує 33 млн. 

Вклад лише 20 компаній складає 12 млн. з необхідних 165 млн доларів. Решта бізнесів (принаймні 13 тис великих компаній, в яких працюють більше 500 осіб)  напевно могла б зробити вклад у подолання кризової ситуації в своїй країні. 

Крім грошової допомоги компанії-учасники Глобального договору ООН в Україні допомагають через гуманітарну підтримку в рамках своєї професійної діяльності. Так,

•  «Нова пошта» на час карантину розширює свій ключовий соціальний проєкт «Гуманітарна пошта» та починає безкоштовно доставляти засоби індивідуального захисту та все необхідне для боротьби з вірусом лікарням, дитячим будинкам, військовим та незахищеним верствам населення.

•  «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» надає благодійну допомогу у вигляді продовольчих та непродовольчих товарів для клінічних закладів, які лікують хворих на коронавірус у Києві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі. Компанія

•  «Фармак» готова освоїти випуск нових для підприємства препаратів, які можуть бути ефективні в боротьбі проти пандемічного захворювання.

•  «Deals» для забезпечення безперебійних розрахункових операцій  пропонує безкоштовне підключення до системи електронного документообігу протягом квітня. 

Спостерігаємо також велику підтримку ІТ компаній:

•  InDevLab стала розробником та технічним партнером додатку Doctor Online, що 18 березня запустив безкоштовні онлайн консультації на період карантину на території України. Наразі через додаток можливо здійснити онлайн консультації з будь якої точки країни та у будь який час, не виходячи з дому. Компанія технічно підтримує додаток цілодобово.

•  Powercode співпрацює з ГД ООН в Україні та МОЗ з питань створення сайту присвяченого COVID-19 та чат-боту, здатного пришвидшити надання відповідей, що надходять до МОЗ від громадян.

Зараз час об’єднуватися та створювати партнерства! Не повинно бути тих, хто не виживе, та тих, хто отримує надприбутки на руїнах держави. Сьогодні, як ніколи, бізнес повинен показати своє ЛЮДСЬКЕ обличчя. Допомогти слабкішому, допомогти громаді, сприяти подоланню кризи.

Глобальний договір ООН в Україні генерує запити про допомогу та намагається знайти тих, у кого є можливість допомогти. Сподіваємося, в найближчий час запрацює сайт (спільний проєкт Powercode, ГД ООН в Україні та МОЗ), який зведе всі потреби з можливостями, щоб пришвидшити пошук рішень для всіх, навіть самих віддалених районів.

Ви з нами?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати