Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи допоможе інвестиційна няня?

«АрселорМіттал Кривий Ріг» звернувся до урядів Німеччини та США
11 січня, 17:15

Найбільший виробник сталевого прокату в Україні – компанія «АрселорМіттал Кривий Ріг» звертає увагу урядів Німеччини та США на ситуацію, що склалася навколо цього підприємства. Банківські рахунки гірничо-металургійного комбінату „АрселорМіттал Кривий Ріг” було заблоковано через дії Офіса генпрокурора та ухвалу суду. Компанія разом із материнською корпорацією ArcelorMittal шукає альтернативні можливости проводити критично важливі транзакції, щоб не зупиняти виробництво та не допустити зриву постачання клієнтам за кордоном та в Україні. В АМКР уживають усіх можливих юридичних та дипломатичних заходів, щоб розблокувати рахунки та повернутися до нормального режиму роботи. Зокрема для захисту своїх інтересів АМКР звернулася до суду. Про арешт рахунків керівники підприємства повідомили закордонних партнерів: уряди Люксембургу, Німеччини, США, а також Офіс бізнес-омбудсмена та агенцію UkraineInvest в Україні, яка супроводжує інвестиційні проєкти. "За допомогою материнської компанії заробітну плату працівникам АМКР виплатили 6 січня, щоб не допустити соціальної напруги у місті. Рахунки залишатимуться заблокованими доти, доки суд не зніме з них арешт. Сподіваємось, це відбудеться найближчим часом і система юстиції спрацює ефективно, відновивши справедливість та захистивши права найбільшого іноземного інвестора в Україні", – заявили в АМКР. Минулого тижня Офіс генпрокурора через суд заблокував усі рахунки ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", включно з рахунками для виплати зарплат. Арешт накладено в межах розслідування СБУ, яке звинувачує підприємство у неповній виплаті рентної плати за користування надрами у 2015 - 2019 роках. Офіс генпрокурора стверджував, що арешт коштів на окремих рахунках АМКР стосується лише коштів, визнаних речовими доказами у кримінальному провадженні та в межах суми.

Як раніше повідомлялось, 17 листопада СБУ вручила одному з топменеджерів компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг" повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. За версією слідства, у 2017 - 2019 роках підозрюваний вносив неправдиві відомости в офіційні документи підприємства, зокрема, щодо нарахування плати за користування надрами двох родовищ залізних руд. За даними СБУ, комплексна судова експертиза встановила, що сума завданих державі збитків через ненадходження до бюджету рентної плати за користування надрами нібито становить понад 2,2 млрд грн.

Утім, у компанії з цим незгодні та мають наміри оскаржувати дії правоохоронців. «Верховенство права, як принцип, схоже, повністю зруйноване в Україні. Після того як окружний суд виніс рішення на користь АрселорМіттал, і поки адміністративний позов податківців перебуває на розгляді, Генеральна прокуратура вжила агресивних заходів проти компанії, що суперечить букві та духу закону. Це неприйнятно та нечувано у будь-якій розумній юрисдикції по всьому світу. Зі старту нового року наша компанія отримала чергове промовисте підтвердження тому, що держава вороже налаштована до іноземних інвесторів», – наводить фейсбук-сторінка компанії слова Артема Філіп'єва, заступника генерального директора з адміністративних питань «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати