Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому Рада провалила антикорупційний закон Президента?

Віктор ЧУМАК: «Поки депутати думають, як їм голосувати, корупція, на превеликий жаль, сьогодні вбиває і пацієнтів у лікарнях, і наших захисників на фронті»
18 вересня, 11:03
МІТИНГ ПІД ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ 16 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Верховна Рада України не підтримала президентський законопроект  №5085 «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції». «За» проголосувало всього 218 народних депутатів. Проти — 24 парламентарі, більшість з яких входять до групи «Економічний розвиток».

Не голосували за проект закону, що мав утворити антикорупційне бюро, народні депутати з «Батьківщини», Партії регіонів, УДАРу, Групи «Економічний розвиток» та позафракційні, серед яких: Тетяна Бахтєєва, Юлія Льовочкіна, Павло Балога, Володимир Демішкан, Андрій Пінчук, Олександр Онищенко, Руслан Богдан, Олена Колганова, Ірина Купрейчик, Олександр Чубатенко, Володимир Шульга, Валерій Іщенко, Сергій Кацуба та інші. Ще 163 депутати були відсутні у сесійній залі та проігнорували ухвалення найважливішого антикорупційного закону країни.

Законопроектом №5085 пропонується створення національного антикорупційного бюро, яке займатиметься боротьбою з корупцією виключно серед високопосадовців, а саме — міністрів, депутатів, суддів, прокурорів, військовослужбовців вищого офіцерського складу, керівників великих державних підприємств тощо.

Тепер до розгляду законопроекту Рада може повернутися 14 жовтня.

У разі його голосування ще нинішнім складом Верховної Ради, створення такого бюро можливе вже до кінця 2014 року. Нагадаємо, як писав «День», прийняття цього законопроекту до кінця жовтня є однією з ключових вимог МВФ для надання третього траншу фінансової допомоги Україні.

Крім того, сьогодні Верховна Рада відхилила два схожих законопроекти про створення антикорупційного бюро №4780 і 4780-1, давши можливість зареєструвати компромісний президентський законопроект, який розроблявся Кабінетом Міністрів України та громадськістю та враховує всі ключові моменти з обох поданих раніше законопроектів.

На думку голови профільного парламентського комітету з боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Віктора Чумака, «комітет підтримав законопроект № 5085 «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції» та рекомендував його для голосування у першому читанні. Проте ми сподіваємося, що законопроект про створення антикорупційного бюро буде проголосований ще нинішнім складом парламенту, тобто до середини жовтня. Голосування за цей проект закону засвідчить, чи готовий цей парламент  реально боротися з ганебним явищем корупції, чи його антикорупційні заклики є черговим популізмом напередодні жовтневих виборів. А поки депутати думають, як їм голосувати, корупція, на превеликий жаль, сьогодні вбиває і пацієнтів у лікарнях, і наших захисників на фронті».

«Законопроект передбачає, що компетенція НАБ поширюватиметься винятково на корупційні злочини у державному секторі та в органах самоврядування і не зачіпатиме приватний бізнес, —  підкреслив виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара. — Однією з функцій бюро стане розшук та повернення активів корумпованих чиновників. Передбачено створення внутрішнього підрозділу, який перевірятиме працівників на доброчесність та з’ясовуватиме, чи відповідає спосіб їхнього життя отриманим доходам. Даний законопроект був підтриманий усіма експертними спільнотами та партнерами, зокрема Міжнародним фондом «Відродження» та ПРООН, він пройшов низку міжнародних експертиз і був визнаний як такий, що відповідає світовим стандартам щодо боротьби з корупцією».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати