Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вийти на передові позиції

В Україні підписано меморандум, який стимулюватиме активний розвиток біотехнологій
03 листопада, 17:44

Міністерство охорони здоров’я України і благодійне товариство (БТ) «Фонд миру та розвитку» підписали «Меморандум про співпрацю» — його метою є впровадження заходів для сприяння розвитку біотехнологічної інфраструктури. У межах співпраці на замовлення Фонду заплановано проведення первинного дослідження ринку біотехнологій в Україні, щоб виявити слабкі місця та потенційні можливості сфери. Зазначене дослідження буде використано для підготовки Національної стратегії розвитку біотехнологій в Україні.

Також сторони домовилися про експертну оцінку чинного законодавства, сприяння проведенню заходів та досліджень, необхідних для зростання біотехнологічного кластера в Україні.

— Для держави розвиток біотехнологій — це один із пріоритетів. Розвиток R&D галузі в межах України надасть нам можливість оперативно реагувати на будь-які виклики. Правильна побудова політики дозволить визначити подальший вектор розвитку і побачити точки росту. Наразі міністерство спільно зі стейкхолдерами аналізує стан біотехнологій і готує скоординовану стратегію розвитку R&D в Україні. Ми залучили державні науково-дослідні інститути, приватний сектор, вітчизняних вчених, які працюють у потужних інститутах Німеччини, Австрії, США. Ми визначили реалістичні цілі, з огляду на всі можливості та переваги, — зазначає міністр охорони здоров’я України Віктор ЛЯШКО.

Біологічні загрози — один із викликів системі громадянського здоров’я у світі. Вчені-вірусологи заявляють, що пандемії, подібні до COVID-19, частішатимуть і світ повинен бути готовим до цього. І саме створення біотехнологічної індустрії може зарадити цьому.

Країни світу вже активно долучилися до розвитку сфери біотехнологій. Серед передових учасників процесу — Велика Британія, країни ЄС, зокрема Німеччина та Польща, а також Індія. Так, Велика Британія активно стимулює інновації в цій галузі. Компанії мають можливість зменшити суму своїх податків до виплати на 230% від визначеної суми і таким чином реалізовувати дослідження, адже в цій сфері існує великий ризик невдачі.

У Німеччині підприємства можуть отримати від уряду відшкодування в розмірі 25% від витрат на дослідження і розробку. Також вони беруть участь у великому переліку державних програм підтримки інновацій.

Україна має амбітні плани вийти на передові позиції в цьому секторі. 18 серпня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив проєкт постанови «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення біокластера «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій». Планується, що кластер розпочне свою роботу на базі Центру громадського здоров’я, який має необхідний кадровий та ресурсний потенціал, і на його запуск уже цього року закладено 100 мільйонів гривень.

Подальший розвиток потребуватиме створення спеціалізованого державного підприємства, яке буде здійснювати управління біокластером, використовувати розробки і керувати технологічним парком. Також необхідне поглиблення співпраці між університетами й бізнесом, ширше залучення академічної спільноти у практичну діяльність, підтримка нових біотех-підприємців за допомогою державних консультаційних та освітніх програм, що дасть можливість створити екосистеми, які уже десятиліттями діють у країнах Європи. І саме на це спрямований «Меморандум про співпрацю» між Міністерством охорони здоров’я та БТ «Фонд миру та розвитку». Його реалізація допоможе підвищити конкурентоспроможність галузі і стимулюватиме її активний розвиток.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати