Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виїхало понад 600 тисяч громадян

«У держави мало важелів впливу на поведінку трудових мігрантів», — експерт
24 січня, 16:01

За даними державних реєстрів, за десять місяців минулого року із України виїхала рекордна кількість громадян — понад 660 тисяч, які не повернулися додому. Зазначено, що це найбільший показник, починаючи з 2014 року (560 тисяч). За даними сервісу «Опендатабот», до 2014 року із України щороку виїжджало 400 — 500 тисяч громадян. 2015-го кількість помітно скоротилася — до 16,5 тисяч, а тоді з кожним роком поступово зростала. Винятком виявився 2020 рік, коли через пандемію в Україну більше повернулося громадян, аніж виїхало.

Упродовж минулого 2021 року міграція (переважно трудова) знову почала набирати обертів. І, за даними державних реєстрів, ці цифри якраз сягнули позначки понад 600 тисяч осіб. Як стверджують фахівці, здебільшого виїхали із країни трудові мігранти. Рівень економічної міграції безпосередньо залежить від економічного становища країни. За даними Держстату, 2021 року в Україні темп економічного відновлення не перекрив 4% падіння 2020-го. У Мінекономіки прогнозують, що це має відбутися протягом 2022 року. Але цього не досить, щоб заробітчани мали змогу, повернувшись в Україну, знайти роботу з відповідним заробітком.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

— Дуже схоже, що відомості про 600 тисяч осіб, які не повернулися, це дані прикордонників, — пояснює Олексій ПОЗНЯК, завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи. — Але їх не можна використовувати безпосередньо. Тому що Держприкордонслужба фіксує лише кількість перетину кордонів, завжди є якась похибка. Прикордонники дають лише кількісні характеристики, тому оцінювати за цими даними рівень трудової міграції не можна. Так, 2021 року поновилася і пожвавилася зовнішня трудова міграція. Поки про її масштаби говорити важко, тому що не було відповідних досліджень. Є оціночні дані щодо кількості трудових мігрантів із України: напередодні пандемії ця цифра становила 2,7 — 3 мільйони осіб. Ідеться про кількість тих, хто взагалі виїжджає працювати за кордон. Частина із них виїхала на тривалий термін, частина виїжджає на короткий термін, потім повертається і знову їде. Тобто завжди у певний час частина трудових мігрантів перебуває в Україні. Що ж до динаміки трудової міграції в майбутньому, то все залежатиме від того, як складатиметься ситуація в Україні, передусім в економіці. Якщо не буде економічного спаду, то можна припустити, що кількість трудових мігрантів із Україні не зростатиме. Якщо ситуація покращуватиметься, то, цілком можливо, їхня кількість скоротиться. У держави є дуже мало важелів оперативного впливу на поведінку трудових мігрантів. Мігранти звикли до відповідного рівня заробітної плати, а в Україні дуже важко знайти роботу з високою зарплатою. Хіба що можна створити більше можливостей для покращення рівня приватного підприємництва. Але це стосується невеликої частки трудових мігрантів, бо більшість не готові ставати приватними підприємцями. Також у Європі відбувається старіння населення, там зацікавлені у трудових мігрантах. Українці ж ментально ближчі для Європи, аніж вихідці із інших континентів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати