Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Висновки зробить столична комісія

На Дніпропетровщині перевіряють лабораторію, що тестує на COVID-19
25 травня, 20:52

Голова Дніпропетровської обласної ради Святослав Олійник заявив, що достовірність офіційної статистики по захворюваності на СOVID-19 викликає питання. На його думку, є підстави для того, щоб піддати сумніву результати ПЛР— аналізів, які проводить Обласний лабораторний центр. Так, за даними на 12 травня, лише 5 відсотків пацієнтів, в яких лабораторно підтвердили коронавірус, звернулися до медзакладів із симптомами хвороби. А понад 80 відсотків людей перевірили через те, що вони мали контакт із хворими. Наразі у багатьох підтверджених на хворобу немає жодних симптомів. Навіть у тих, хто лікується в медзакладах. Щоб перевірити інформацію, обласна рада ініціювала проведення аналізів на наявність антитіл. Дослідження дадуть змогу дізнатись про фактичну кількість пацієнтів, які дійсно перехворіли на COVID-19. Причини недостовірності статистики буде з’ясовувати спеціальна комісія.

«Є дві методики: одна — більш досконала, одна — менш досконала. Застосовують такі ж реагенти, як на ПЛР-тести, і дослідженням крові виявляються антитіла в крові, які точно показують, що людина дійсно хворіє певною інфекцією і на цю інфекцію у неї виробилися антитіла. Я впевнений, що в масштабах держави необхідно терміново робити ревізію тих лабораторних досліджень, з різних причин ці цифри можуть бути далекі від істини: це і недостатня компетенція, це і специфічні реагенти, може бути десь і умисний характер мало місце. Потрібно це розслідувати», — вважає посадовець.  Подібну думку поділяє й народний депутат України від партії «Слуга народу» Кирило Нестеренко. За його даними, поліція  відкрила кримінальне провадження за фактом підробки ПЛР-досліджень. Депутат розповідає, що він сам і ще близько тридцяти працівників облради і облдержадміністрації отримали позитивний тест на COVID. Наступного дня народний депутат зробив повторний аналіз — в лабораторії лікарні імені Мечникова. Результат виявився негативним. Тоді дві комісії — від обласної влади та від Міністерства охорони здоров’я — організували перевірку центру, який надає офіційні дані від Дніпропетровщини.

Тепер обласна влада чекає на висновки столичної комісії. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко повідомив, що на час перевірки роботу лабораторного центру призупинили. Саме тому кількості тестувань на Дніпропетровщині за останні дні замало, відповідно до вимог міністерства. Це ледь не загальмувало перехід області на послаблення карантину. Бо кількість тестувань — один з трьох важливих критеріїв. Народний депутат України Кирило Нестеренко підозрює, що вся державна статистика — помилкова. «Думаю, Віктор Ляшко (головний санітарний лікар України. — Ред.) про це добре знає. За моїми уявленнями, похибка може становити до 30%. До нього дуже багато питань», — пише депутат у «Фейсбуці». За версією депутата, чим більше триватиме карантин, тим довше певні посадовці керуватимуть закупівлями. «Вважаю своїм обов’язком вивести цю масштабну аферу на чисту воду», — написав у «Фейсбуці» Кирило Нестеренко.

До слова, ситуація. що склалася, не на жарт обурила відомого бізнесмена і позаштатного радника міського голови Дніпра Геннадія Корбана, який назава її злочинною халатністю. «...Хочу нагадати, що робота обласної лабораторії була відновлена на початку епідемії за рахунок пожертв меценатів, бізнесу та зусиль волонтерів. Однак керівництво області не виділило ні копійки на тестування, але зараз завзято руйнує базову установу, від якого залежать наші з вами життя і здоров’я...», — написав він у «Фейсбуці».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати