Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вибратися звідси людині з інвалідністю немає змоги»

Правозахисники просять міжнародні організації посприяти з вивезенням людей із місць активних бойових дій
07 березня, 18:44

Відома активістка, захисниця прав людей з обмеженими можливостями Уляна Пчолкіна написала сьогодні у Facebook страшні речі, котрі доводять, що війна Росії проти України відбувається з порушенням усіх можливих правил. І часом більше нагадує терор та геноцид, ніж ведення воєнних дій. Хто знає Уляну, тому не треба пояснювати, що разом із чоловіком вони пересуваються в інвалідних візках. Але ні разу подружжя не скаржилося на життя через свої проблеми зі здоров’ям. Уляна була свого часу телеведучою, згодом організаторкою таборів активної реабілітації, координаторкою напрямку інклюзії у StarLightMedia. Тож допомагала людям з вадами здоров’я жити, розвиватися, надихатися, показуючи це на власному прикладі.

Тепер Уляна з чоловіком стали заручниками війни. Подружжя мешкає у Бучі, котра стала зараз місцем активних боїв. «Наше місто від самого початку стало гарячою точкою, і вибратися звідси людині з інвалідністю немає змоги, - написала Уляна Пчолкіна. – Усі шляхи підірвано, зв’язок із постійними перебоями. Ми звертаємося до всіх міжнародних місій та організацій – зупиніть російську агресію в Україні! Наш будинок був під прямим обстрілом із танку, зараз у місті мародерствують російські окупанти. У нас нема шансів на порятунок – нам немає куди і як тікати. У місті немає жодних комунікацій. Світло, вода, газ – відсутні – температура у квартирі на межі 10-12 градусів. Зв’язку теж немає, цей пост завантажується під обстрілами, з ризиком для життя, де хоч трошки ловить зв'язок. Люди з інвалідністю по всій території опинилися заручниками своєї інвалідності – ми не маємо доступу до укриттів, ми не можемо добути собі їжу та воду, необхідні ліки… Зараз ми знаходимося у місті, де гуманітарна катастрофа! Врятуйте людей у Бучі! Ми не маємо жодного шансу без допомоги».

Уляна додає, що ніколи не зважала на свою інвалідність, але зараз цей факт став вирішальним у можливості вижити. Жінка просить звертатися усіх небайдужих до міжнародних організацій, котрі можуть посприяти вирішенню гуманітарної катастрофи.

Наразі відомо, що питаннями евакуації людей з особливими потребами, похилого віку та дітей (крім Мінсоцполітики) займається офіс Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю Тетяни Баранцової. Учора пані Тетяна опублікувала контакти своїх помічників, котрі можуть допомогти з евакуацією (звісно, там, де це можливо). Це Олексій (0660102772), Ірина (0501002935) та Тетяна (0674016574), просять писати у Messenger, Tekegram та WhatsAppвотсап. «Потяги йдуть, людей розміщуємо, разом із друзями/колегами не тільки з України, а з Латвії, Румунії, Чехії, Німеччини, Литви, Польщі, США, Грузії, і, звичайно, наші громадські організації – дякую вам і дякую місцевій владі, з ким на зв’язку постійно. Особливо – Луганська, Донецька, Сумська, Львівська, Дніпропетровська, Закарпатська, Вінницька, Хмельницька області і місто Київ», - додала на своїй сторінці у Facebook Тетяна Баранцова.

Та зараз, аби врятувати Уляну та таких, як вона, її знайомі та правозахисники звертаються передусім до Міжнародного Комітету Червоного Хреста, аби допоміг в організації гуманітарних коридорів. Бо тут одними словами підтримки вже не зарадиш.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати