Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вогняний виклик

Влада та волонтери об’єднуються для ліквідації пожеж на Луганщині
08 липня, 19:50

Україна один за одним приймає нові екологічні виклики. Тепер палає на Луганщині. Із новин Державної служби надзвичайних ситуацій відомо, що 6 липня виникла лісова пожежа поблизу села Осколонівка Новоайдарського району на території Боровського та Охтирського лісництв. Вогонь охопив близько 50 га лісу. Вранці 7 липня пожежу було локалізовано. Та через спеку (+38) та сильні пориви вітру (до 25м/с) відбулося чергове загоряння поблизу села Смолянинове Новоайдарського району. За останніми даними у селі Смолянинове знищено 80 дачних і 30 житлових будинків. Рятувальники продовжують гасити вогонь.

«Боротьба триває, за повідомленням ДСНС, головний осередок пожежі попередньо зупинено, але лишається ще багато локальних, робота триває. Дуже чекаємо дощу та припинення активного вітру. Наразі точна кількість загиблих невідома. Та за попередніми даними, полум’я забрало життя сімох людей (офіційно відомо про п’ятьох). Ще 28 людей госпіталізували, серед яких щонайменше 17 — діти», — так інформує громадян про ситуацію на Луганщині осередок БО «Восток — СОС» у Сєвєродонецьку. Волонтери розгорнули тут оперативний штаб у режимі 24/7, збирають кошти на продукти харчування, будівельні рукавиці, великі сміттєві пакети та чистий виправний одяг, особливо дитячий.

На Луганщину прибули також високопосадовці. За доручення міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського ще 6 липня терміново вилетіли на місце подій перший заступник голови Держлісагенства Сергій Власенко разом із заступником голови ДСНС Миколою Ільченком. Того ж дня в Офісі Президента провели селекторну раду щодо подолання наслідків вогняної стихії. Учора з візитом у регіоні перебував президент Володимир Зеленський.

Дежавю. Така ж сама реакція чиновників на будь-яку проблему. Хоча про липнево-серпневий сезон пожеж по всій Україні експерти попереджали ще навесні. Це означає, що у лісгоспів повинна бути нова техніка для гасіння вогню, а ще краще — відеокамери, котрі дозволяють вчасно виявити задимлення. Зараз на гасіння пожеж на Луганщині доєдналися рятувальники та лісники Донецької, Полтавської та Харківської областей. У ДСНС додають, що до гасіння вогню були залучені понад тисячу осіб, 201 одиниця техніки, зокрема й два літаки АН-32П. Зауважмо, не лишаються осторонь волонтери  та місцеві ініціативи.

Чи завчасно зреагували на вогонь лісники та рятувальники, чи вистачало засобів для гасіння — усе це з’ясують правоохоронці, зараз розглядається три версії виникнення пожежі — умисний підпал, несприятливі погодні умови та необережне поводження з вогнем.

«Повені на заході України та Луганщина, що потерпає зараз від пожеж, демонструють відсутність виконання своїх функцій державними органами влади та халатність конкретних посадових осіб, — вважає радник голова Луганської ОДА Віталій Шведов, котрий стежить аз ситуацією в регіоні та виставляє у Фейсбуці свіжі світлини з місця подій. — Із пожежами ще цікавіше, попередня була на Луганщині позаминулий рік, і ось знову. А чому їм не бути? Держава поступово самоусувається, пожежну охорону урізали, утримання пожежної охорони поклали на місцеве самоврядування, як і все інше, поскорочували особовий склад, функції і т.д. Раніше постійно функціонували пожежні вежі для оперативного виявлення та локалізації, якраз у тих лісах, де зараз горить, постійно робилися полоси та інші заходи. А зараз я вже забув, коли останній раз бачив подібне...».

Голова ЛОДА Сергій Гайдай у свою чергу просить Кабмін визнати пожежі надзвичайною ситуацією державного рівня, аби отримати із держбюджету кошти на ліквідацію наслідків стихії. А Володимир Зеленський під час візиту в регіон пообіцяв виплатити постраждалим по 300 тисяч гривень на нове житло.

Учора зранку до Новоайдарівського району Луганщини виїхав також секретар РНБО Олексій Данілов. Крім цього, керівник ОП Андрій Єрмак під час засідання Тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі закликав дотриматися режиму тиші, оскільки є ризик перекидання вогню на інші населені пункти. Пожежі виникли впритул до лінії розмежування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати