Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війна за Стуса триває...

14 серпня Дарницький районний суд Києва продовжить розгляд справи Віктора Медведчука проти книги Вахтанга Кіпіані
31 липня, 14:36

У Дарницькому районному суді Києва триває розгляд позову Віктора Медведчука щодо захисту честі, гідності та ділової репутації, який намагається заборонити книгу про Василя Стуса. Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва «Vivat» і типографії та вимагає заборонити розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» у будь-який спосіб на будь-якій території, нагадує www.pravda.com.ua. Окрім цього, Медведчук просить стягнути з Кіпіані та видавництва витрати на сплату судового збору та визнати частину інформації, наведеної в книзі, недостовірною. Колишній державний захисник Василя Стуса, котрого (Медведчука) часто звинувачують у порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу, зокрема просить визнати недостовірними фрази на кшталт: «...розпинав поета, — призначений державою адвокат Медведчук.» або «... шістка комуністичної системи Медведчук...» та кілька інших.

Зі свого боку у видавництві «Vivat» вважають неприхованою спробою прямого тиску на свободу слова і друку в Україні позовні вимоги нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука. Нагадаємо, книга «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року та на 90% складається з архівних документів..

Про наступне судове засідання громадськість повідомив через фейсбук політолог і громадський діяч Станіслав Федорчук. Він звернувся до всіх, хто з 2008 року боровся за надання Донецькому національному університету імені Василя Стуса. «Попри шалений тиск, політичну кон’юнктуру та відверте небажання змін. З вересня 2018 року Донецький національний університет у вигнанні носить горде ім’я Василя Стуса. Це спільний результат багатьох достойних людей з усього світу, деяких з яких уже з нами немає, — написав Станіслав, котрий сам родом із Донецька і закінчив цей виш. — Сьогодні я звертаюся до всіх учасників Ініціативи колишніх та дійсних студентів ДонНу з надання університету імені Василя Стуса, членів та симпатиків .Однією з головних цілей нашої активності було привернення уваги до особи Василя Стуса, його життєвого шляху та творчості. Тому ми не маємо права стояти осторонь від нової розправи над Василем Стусом. Мова йде про судовий позов сумнозвісного адвоката Віктора Медведчука, який вирішив, що може знищити наклад книги «Справа Василя Стуса», підготований Вахтангом Кіпіані та надрукований видавництвом «Віват». Прошу Вашої підтримки у справі захисту книги «Справа Василя Стуса». Пропоную спільно подумати над тим, як донести суспільству інформацію про цей ганебний судовий процес, а також безпосередньо прийти на засідання, яке відбудеться 14 серпня 2020 року в Дарницькому районному суді міста Києва о 10.00».

«День» слідкуватиме за розвитком процесу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати