Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від живих захисників – мертвим

Вінницькі ветерани пропонують створити меморіальну зону на місці масових поховань вояків Української Галицької армії
23 вересня, 15:04

Торік «День» писав про пошукових досліджень на території колишнього військовий цвинтар Української Галицької армії та дієвої армії УНР, який був закладений ще на початку минулого століття у Вінниці. Дослідити територію кладовища, яка практично забудована, вирішили через суспільний резонанс, що виник з приводу зведення нової багатоповерхівки. За результатами шурфування ґрунту, яке здійснював меморіально-пошуковий  центр «Доля» на замовлення Вінницької міської ради, виявили численні індивідуальні та братські могили. І допоки власник території – Міністерство оборони – вирішує, як її впорядкувати, вінницькі ветерани сучасної війни вже подали до Міністерства ветеранів проєкт з облагородження кладовища воїнів Галицької армії. Розглядати його мають упродовж місяця. На реалізацію ідеї потрібно близько 700 тисяч гривень, каже один з ініціаторів проєкту Андрій Сайкович.

«Як відомо, історія має свою циклічність: майже 100 років тому незалежність України захищали воїни УГА, але пам’ять про яких старанно знищувалася. Ми хочемо відновити історичну справедливість, – відзначає Андрій. – Про військове кладовище, розташоване біля та на частині території вінницького 45-го заводу, мало хто знав. Минулого року, коли спеціалісти меморіально-пошукового центру «Доля» розкопали одиночні та групові поховання бійців галицької армії, ми вирішили з побратимами долучитися до того, щоб гідно їх вшанувати. Розробили і подали на конкурс від Міністерства у справах ветеранів проєкт під назвою «Відновлюємо історичну справедливість: вшановуємо захисників незалежної України – вояків Української Галицької Армії». Він має на меті створення меморіального парку загиблих вояків УГА та інтерактивного історичного сайту».

Наразі територія цвинтаря, де планують облаштувати меморіальний комплекс заросла хащами і більше нагадує сміттєзвалища. За підтримки Агенції просторового розвитку ветерани розробили візуалізацію з облаштування простору. Найближчим часом хочуть створити сайт з історичними відомостями про ті події та спогадами. Для привернення уваги до своєї ініціативи спільно з Центром історії Вінниці відзняли короткий відеоролик (його можна знайти на Фейсбук-сторінці «Ветеранського простору» https://www.facebook.com/vtprostir/videos/140986928241078). У відео командир Галицької армії стоїть зовсім один посеред заростів, весь в тумані. Позаду нього видніється військове поховання. З туману виходять ветерани сучасної російсько-української війни різних підрозділів, які кладуть йому свою руку на плече, як символ побратимської підтримки.

«Цей цвинтар заснований у Вінниці на початку 1919 року і фактично вже у перше десятиліття радянської влади прийшов у занедбання. Відомий дослідник-краєзнавець того часу Валентин Отамановський звертався до офіційних органів радянської влади з проханням подбати про цю територію. У своїх мемуарах за 1927 рік він згадує, як намагався віднайти могилу одного з відомих старшин, який був похований був тут, Миколи Євшана, але не знайшов, бо цієї могил вже не було. Та пам’ять про це місце існувала серед городня. Час від часу про цвинтар нагадували кістки, які знаходили під час будівельних, чи інших робіт, – відзначає директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. – Оскільки документів про кладовище не було, всі крапки над «і» вдалося поставити минулого року, коли зусиллями істориків, дослідників, громадських активістів підтримали ідею щодо пошукових робіт. Вони підтвердили, по-перше, існування цвинтаря. І допомоги зловити його край, який і оформила у візуалізацію Агенція просторового розвиток». І насправді надзвичайно приємно, що цим місцем, його вшануванням зацікавилися нинішні ветерани. Це підкреслює взаємність військової традиції захищати Україну».

Проєкт на конкурс Міністерства ветеранів подала коаліція громадських, комунальних та державних організацій. Серед них ГО «ВА Асоціація ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО», Вінницький обласний військовий комісаріат, КП «Центр історії Вінниці», ГО « Брат за Брата України» та інші. Вінницькі ветерани просять підтримати їхню ініціативу усіх охочих користувачів соцмереж, розміщувати інформацію про проєкт на своїх сторінках і тегати Мінветеранів про підтримку, використовую хештег #Мінвет_підтримай_проект_про_вояків_УГА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати