Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тетяна ТАЇРОВА-ЯКОВЛЄВА: «Дослідження історії Гетьманщини ХVII—XVIII століть стало справою мого життя»

Відома російська вчена, була гостем «Дня»
16 січня, 19:07

Російський історик Тетяна Таїрова-Яковлєва давно у фокусі уваги «Дня»... Велика кількість об’єктивних, вільних від політичної (імперської) заангажованості праць, більшість яких вже перекладено українською («Іван Мазепа», «Руїна Гетьманщини», «Коліївщина: великі ілюзії», «Повсякдення, дозвілля і традиції козацької еліти ХVII—XVIII століть», «Інкорпорація: Росія та Україна після Переяславської Ради», «Гетьмани України. Історії про славу, трагедії та мужність») — це і є найкраща «візитівка» цього вченого.

Тетяна Яковлєва очолює Центр вивчення історії України при Санкт-Петербурзькому університеті. Важливо, що, незважаючи на непрості поза наукові обставини, пані Тетяна регулярно відвідує Київ для творчої співпраці з фахівцями Інституту історії України НАН України та видавництвом «Кліо», яке постійно видає її книги.

У свій нинішній приїзд пані Тетяна (разом з директором видавництва «Кліо» Вірою Соловйовою) стала гостею «Дня». Головний редактор «Дня» Лариса Івшина розповіла про «Бібліотеку «Дня» і презентувала пані Тетяні книги з нашої видавничої серії: «Корона», «День вдячності», «Україна Incognita. Екстракт 25». Російський історик розповіла про копітку і дуже важливу працю над оновленим науковим виданням славетного «Літопису» Самійла Величка. Власне, це й привело Тетяну Яковлєву до Києва (перший том «Літопису» очікується у вересні). Але розмова охопила значно ширше коло питань. Чому в Росії правдива історія України є майже абсолютно невідомою? Які причини викликали трагедію Руїни? Що таке «інкорпорація» козацької України Московською державою і як вона відбувалась? В чому полягала особиста трагедія Івана Мазепи?

Про це, і не тільки — читайте докладний звіт у найближчих номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати