Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сестринська соломинка»

Спеціальний чат-бот у телеграмі для дівчат і дівчаток розробити вінницькі активістки
18 лютого, 20:40

Громадська організація «ВІСЬ» запустила телеграм-канал «Sister’s straw», що в перекладі означає «сестринська соломинка». У чат-боті, де працюють умовні Даша, Маша, Саша, Соня, можна отримати відповіді на численні «дівчачі» запитання: про фінансову грамотність, права та обов’язки, репродуктивне здоров’я, пошук роботи, протидію насильству та шахрайство. Канал постійно наповнюється новою інформацію, має «гарячі» кнопки реагування: куди можна звернутися у екстреній ситуації, а також контакти соціальних служб.

Проєкт, як розповідає голова ГО «ВІСЬ» Світлана ДУБИНА, був реалізований у рамках програми мінігрантів від організації «Жіночі перспективи». Спершу його задумували як тренінгову програму для підтримки дівчат з інтернатних закладів. Та через затяжний карантин довелося відмовитися від офлайнових заходів і трансформувати програму в телеграм-канал. Це зіграло у плюс, бо тепер до телеграм-каналу мають можливість долучитися не лише вихованки інтернатних закладів, але й усі охочі дівчата та дівчатка. Зараз активістки працюють над розширенням концепції чат-бота і активно наповнюють його корисною інформацією.

«Усі знають, що ми працюємо з безхатченками. Під час першого локдауна помітили, що кількість підлітків серед цього контингенту збільшилася. Ми спостерігали за цією ситуацію і якось так зав’язалося, що звернули увагу на інтернати, — розповідає Світлана. — Одна з наших волонтерок провела дослідження і підготувала статистику про випускниць інтернатних закладів. Результати вразили, виявилося, що саме вони, стаючи матерями, є головними поповнювачами сиротинців. Так виникла ідея підтримати цих дівчат. Так, ми не зможемо зовсім уберегтися від падінь, але завдяки цьому проєкту спробуємо «підстелити соломку», аби було не так боляче падати».

Для розуміння потреб активістки провели кілька інтерв’ю з випускницями інтернатних закладів, напрацювали тренінгові програми. Та, оскільки карантин затягнувся, провести навчання наживо не вдавалося. Тому вирішили перевести роботу в телеграм і перепрограмували усі тренінги під чат-бот. Реалізовували цей проєкт випускниці «Феменкемпу — 2020», який кілька років поспіль проводить «ВІСЬ».

Користуватися чат-ботом досить зручно. Кнопки з іменами експерток з’являються в меню чату. Клікнувши на розмову, можна дізнатися про репродуктивне здоров’я, протидію насильству, права людей, бізнес та фінанси, навіть про смачну їжу та настрій. Чат-бот має також має контактні телефони соціальних служб і пропонує вибрати ваше місто для зв’язку з потрібним закладом. Зараз канал координують чотири дівчини. Інформація постійно оновлюється і доповнюється.

До слова, як писав «День»,  саме вінницька ГО «ВІСЬ» торік стала однією з 25 номінантів міжнародної премії «With and for Girls». Її отримують організації, які опікуються питаннями захисту прав дівчат та жінок. Відзнака світового рівня стала гарним подарунком до десятиріччя діяльності громадської організації, яка упродовж усіх років своєї діяльності не зраджує статутним обов’язкам та філософії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати