Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про тріумф збірної України з футболу

І про те, про що варто пам’ятати «новим обличчям»...
18 листопада, 19:42
ФОТО ЛЕОНІДА БАККА

У 2019 році збірна України з футболу провела десять матчів (вісім офіційних і два товариських), в яких здобула сім перемог при трьох нічиїх, повідомляє www.unian.ua. Загалом безпрограшна серія підопічних Андрія Шевченка налічує одинадцять матчів, зазначає інформагентство. У попередній раз «жовто-сині» програвали ще 16 листопада минулого року, коли в рамках Ліги націй поступилися Словаччині (1:4).

Інформагентство також нагадує, що Україна вперше у своїй історії напряму пробилася на чемпіонат Європи, а також гарантувала собі місце в першому кошику при жеребкуванні Євро-2020. 17 листопада збірна України у заключному матчі відбору на Євро-2020 в Белграді грала проти збірної Сербії. Українці завершили кваліфікацію нічийним результатом. Від поразки врятував Україну Артем Бесєдін, який у другому таймі вийшов на заміну і забив гол за 30 секунд до кінця матчу. Попри те, що зустріч не мала турнірного значення, збірна України вирвала цю нічию. Цим самим завершила відбір на чемпіонат Європи без єдиної поразки. Такого в історії нашого футболу ще не було.

Андрій Шевченко, головний тренер збірної України з футболу, увійшов до очолюваного Михайлом Фоменком тренерського штабу національної збірної України 16 лютого 2016 року, а головним тренером став 15 липня того ж року. І зараз, коли всі радіють таким неймовірним успіхам, важливо нагадати, що за кожною перемогою стоїть школа. У випадку Шевченка — гравця і тренера — це не лише його особисті талант, наполегливість і харизма, а й велика школа. Школа Валерія Лобаноського. До речі, сам Андрій нещодавно згадував: «Кожен тренер, з яким я працював, залишив певну пам’ять, позитивну або негативну в якихось моментах. Це досвід. Найбільше вплинув Валерій Васильович Лобановський. Коли Лобановський свого часу працював з «Динамо» і збірною — він був одним з найсучасніших тренерів. Залучав науку, використовував прогресивні методики. Я є його прихильником. Переймав його досвід. Але футбол змінюється, вимоги змінюються. Тренер повинен завжди вчитися. Це говорив сам Лобановський. Ми кожен день вчимося», цитує його champion.com.ua.

А в інтерв’ю football24.ua «культовий ексфорвард «Мілана», «Динамо» та збірної України, володар «Золотого м’яча-2004» пригадав настанову Валерія Лобановського під час переходу до «Мілану»: «Валерій Васильович сказав мені так: «Піднятися на певний рівень — це дуже важко. Але ти піднявся. Втриматися на цьому рівні — ще важче». Ці слова зіграли величезну роль у моєму житті, надали мені колосальну мотивацію. Я сфокусувався на завданні, яке полягало в тому, щоб приїхати і чудово зіграти не лише один сезон, а якомога більше років утримуватись на високому рівні».

Тож за кожною Перемогою стоїть Вчитель. І про це не варто забувати всім «новим обличчям», хто безоглядно відкидає спадкоємність у прагненні здобувати вершини. Не тільки у спорті...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати