Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потрібні встановлені факти порушень»

У Харкові планують створити спільну комісію ОДА й облради для перевірки ситуації в закладах охорони здоров’я
09 липня, 11:25

У Харкові вже кілька місяців «лихоманить» комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Волонтери та медичні працівники заявляють про незабезпеченість засобами медичного захисту, неналежні умови праці, несправедливий розподіл бюджетних надбавок, тиск із боку керівництва, у травні навіть відбулася колективна акція протесту, а нещодавно сталася смерть іноземного громадянина, якому, за словами його друзів, не надали належної медичної допомоги через відсутність справного обладнання, тож уже досить гучно лунають заклики щодо звільнення керівника закладу Віктора Забашти (зокрема і від очільника Харківської облдержадміністрації). Проте до конкретних справ наразі не дійшло.

Позиція керівника КНП ХОР «ЦЕМД та МК» така, що проти нього ведеться «інформаційна війна», а на офіційній сторінці закладу у фейсбуці звітується, що: «...всі автомобілі КНП ХОР «ЦЕМД та МК» оснащені медичним обладнанням та медикаментами у суворій відповідності до вимог НСЗУ, викладених у підписаному нашим підприємством договорі. Нормативи щодо часу прибуття на виклики до пацієнтів, забезпечення бригад лікарськими засобами та медичними виробами виконуються...

У період епідемії Ковід-19, відповідно до Постанови КМУ... здійснено додаткову доплату членам бригад, які були задіяні у наданні екстреної медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19 у розмірі 300 процентів заробітної плати до посадового окладу (з підвищеннями) та урахуванням обов’язкових надбавок...

Одним із головних показників якості роботи бригад екстреної допомоги є кількість успішних реанімацій. Якщо по Україні цей показник становить 6 % від загальної кількості викликів, то на Харківщині він найвищий та за різні місяці складає від 11% до 20 %...»

А проте 8 липня в ефірі програми «Вся країна» на Українському радіо голова Харківської обласної ради Сергій ЧЕРНОВ заявив, що незабаром буде разом із ОДА створено спільну комісію, до якої увійдуть незалежні експерти, котрі здійснять перевірку не тільки Центру екстреної медичної допомоги, а й інших медичних закладів обласного підпорядкування.

Раніше голова Харківської ОДА Олексій Кучер підписав розпорядження про проведення внутрішнього аудиту «Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», котра вже розпочалася і триватиме до 1 вересня. Під час перевірки мають встановити, як здійснюється управління бюджетними коштами, процес закупівель тощо, повідомляє www.mediaport.ua.

З іншого боку, активісти, зокрема і депутат обласної ради Андрій Булах, наполягають, що таких заходів треба було вживати значно раніше, і вимагають прозорості створення згаданої спільної комісії, куди могли б увійти і представники будь-яких, а не визначених владою, громадських організацій.

Зі свого боку Сергій Чернов акцентує: необхідно чітко встановити факти порушень надання медичних послуг, бо наразі є численні дописи в соцмережах, звернення, але не юридичні факти. «Поки що облрада не може прийняти жодного рішення про звільнення, бо програє будь-який суд», — наголосив він у згаданому ефірі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати