Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Пандемія розвивається прогнозовано»

Експерти очікують на пік захворюваності на COVID-19 за тиждень-два
07 лютого, 14:37
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Станом на 7 лютого в Україні зафіксували понад 23 тисячі нових випадків захворювання на коронавірус. Це багато, з огляду на вихідні, коли реєструється менше випадків. Хворіють усі: вакциновані, невакциновані, громадяни всіх вікових категорій, приблизно кожен 10-й захворілий нині – це дитина. При цьому фахівці кажуть, що МОЗ реєструє приблизно чверть випадків, оскільки багато людей з легкими симптомами лікуються самостійно.

- Пандемія розвивається так, як і має розвиватися, - зазначає докторка медичних наук, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.Богомольця Ольга ГОЛУБОВСЬКА. – За прогнозами, рівень захворюваності в Україні надалі знижуватиметься (після піку у найближчі два тижні). Збудник просто «зобов’язаний» для свого виживання захоплювати раніше не захоплені групи населення: ми зараз бачимо, що хворіє все більше дітей. Це було і при «дельті» і це ми бачимо при «омікроні». Госпітальна летальність доходила у нас і до 15%, хоча ніколи не було такої, як у деяких країнах Європи та США – до 30%. Сьогодні загальна госпітальна летальність становить близько 5%. І зараз ми у періоді росту: станом на 1 лютого темпи росту показників захворюваності склали від 6 до 16%, у середньому 10% щодня. При цьому середній коефіцієнт виявленості – 23%, адже у нас дуже велика кількість людей не тестується. Думаю, у нас є до 100 тисяч, мінімум, реальних випадків у день.

Експерти зауважують, що в Україні циркулюють, в основному, два штами коронавірусу, які йдуть паралельно - «дельта» (60%) та «омікрон» (близько 40%), при цьому «омікрон» з часом витіснить «Дельту».

За даними МОЗу, «омікрон» легше протікає, особливо, у вакцинованих. Його особливості – короткий інкубаційний період (2 - 3 дні), протягом якого вірус уражає верхні дихальні шляхи. Серед поширених симптомів – біль у горлі, підвищена втомлюваність, втрата апетиту, лихоманка.

Те, що пік захворюваності на коронавірус у цьому сезоні припаде на найближчі пів місяця, спрогнозували експерти Національної академії наук України. У НАНУ повідомили, що кількість нових випадків інфікування подвоюється щотижня. Досягнуто рекорд кількості позитивних результатів ПЛР-тестів – майже 36 тисяч за добу минулого тижня, при цьому 12 регіонів оновили свої «рекорди». За даними фахівців, наповнюваність лікарень зросла на 31% (дітей до дев’яти років стало більше, як 60 - 69-річних пацієнтів). Фахівці наголошують, що вакцинація зберігає захист від тяжкого перебігу захворювання.

- Нова хвиля зачепила набагато більше молодих людей і дітей. Зараз дуже багато хворіють 30 - 35-річні люди, величезна кількість дітей. Поряд з ураженням верхніх дихальних шляхів це часто супроводжується розладами кишково-шлункового тракту, - розповіла докторка медичних наук, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Харківського медичного університету Катерина ЮРКО. – У групі ризику залишаються громадяни, старші за 60 років. Ми маємо максимально їх захистити, а також тих, у кого є супутні захворювання. Необхідно вчасно лікувати та проводити прогнозування перебігу хвороби.

Як зазначили лікарі, смертність від коронавірусу в Україні здебільшого спричиняє штам «дельта». Фахівці дають обережні прогнози, що «омікрон» витіснить «дельту» та коронавірус перейде у сезонне захворювання, як грип. Але поки не називають термінів, наголошуючи, що вакцинація – найкращий захист.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати