Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оглядач «Дня» потрапив на… Марс

Надіславши свої реквізити до космічної агенції NASA
19 лютого, 12:08

Марсохід американського космічного агентства NASA Perseverance («Наполегливість») здійснив вдалу посадку в північній півкулі Марса. Як повідомляє NASA, на борту ровера, окрім наукових інструментів та моделі гелікоптера, є три особливі флешки.  На ній записано 11 мільйонів імен жителів Землі, серед яких 75 тисяч – це українці.

У цій когорті українських щасливців – автор «Дня» Сергій Чебаненко. Ось що розповідає пан Сергій у листі до редакції: «Маленька сенсація: оглядач з питань космонавтики газети «День» «висадився» на Марсі! 18 лютого 2021 року американський марсохід Perseverance («Наполегливість») приземлився в кратері Джезеро, розташованому на північ від марсіанського екватора, о 22:56 за київським часом.

Зранку ровер уже встиг порадувати вчених першими фотографіями поверхні планети і навіть запостив твіти зі словами: «Привіт, світе. Перший погляд на мій вічний дім». У мене була можливість ще до старту записати через сайт космічної агенції NASA свої реквізити на спеціальну мікросхему, яку зараз апарат доставив на Марс. Отож, я зараз гуляю по марсіанській поверхні. Ви будете здивовані, але снігу тут немає. Хоча, як на мене, досить прохолодно – мінус 35 за Цельсієм…».

Між тим, на сайті NASA можна зареєструвати своє ім’я, яке «вирушить» на Марс із наступною місією. А від Сергія Чебаненка чекаємо нових космічних оглядів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати