Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Невідома війна в центрі Європи»

Чеські парламентарі можуть побачити, що відбувається на Донбасі, зі світлин Олександра Клименка
14 травня, 18:58
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ

Виставка «Невідома війна в центрі Європи» відкрилась 13 травня у галерейному просторі Палати депутатів парламенту Чеської Республіки, і триватиме до 30 травня. Автор — Олександр Клименко, фоторепортер газети «Голос України», який з 1992 року знімає військові конфлікти у різних країнах світу — на Балканах і Близькому Сході, в Африці. З 2014-го він працює по суті вдома, на передовій в Україні. Нагадаємо, Олександр давно бере участь у фотоконкурсі «Дня», 2015 року навіть одержав Приз призів.

Як повідомляється на фейсбук-сторінці посольства України в Чехії, фотовиставка проходить під патронатом депутатів із міжпарламентської групи дружби «Чеська Республіка — Україна» Радека Злесака та Павела Жачека, посла України в Чехії Євгена Перебийноса і за сприяння Національного музею історії України в Другій світовій війні.

На світлинах Клименка — бойове та побутове життя українських військових на фронті, кадри з прифронтової зони. До експозиції увійшли роботи художника за всі роки війни, від 2014-го і до знімків, зроблених кілька місяців тому.

«Для мене стало тяжким потрясінням, коли 2 травня 2014 року в Україні збили вертоліт із п’ятьма українськими військовими, з якими я до цього побував у дуже багатьох країнах Африки, де відбувалися різні військові конфлікти. Аж доки їх не збили на рідній землі, — цитують Олександра КЛИМЕНКА на фейсбук-сторінці посольства України в Чехії. — Ця виставка про війну. Туди дуже просто доїхати зі столиці України швидкісним потягом за шість годин. Я б назвав цей поїзд «Київ — Війна». Можливо, ця виставка жорстка. Але така сама й війна, що руйнує життя цілого покоління».

За словами депутата парламенту Чеської Республіки Радека ЗЛЕСАКА, основна мета проекту в Празі — розповісти про бойові дії, що вже п’ять років розігруються в кількох сотнях кілометрів від кордонів ЄС, розбурхати чеське суспільство, яке воліє не помічати цієї війни в центрі Європи.

 Депутат Павел ЖАЧЕК додав, що виставка має засвідчити цілковиту підтримку України з боку чеських парламентарів в питанні відстоювання своєї територіальної цілісності та суверенітету.

Між тим, 12 травня у Лівані відкрилась фотовиставка, де також є роботи Клименка. Проект «Український Донбас (очима українця та ліванця)» представили у  бейрутському центрі Grand Galaxy Cinema в межах Фестивалю української культури в Лівані. Як пояснили на фейсбук-сторінці посольства України в Лівані, на виставці показали роботи Олександра Клименка та професора Бассама Лахуда із Ліванського американського університету. Автори зафіксували аспекти мирного життя в українському Донбасі наприкінці 1980-х років і трагічне сьогодення регіону, який потерпає від російської агресії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати