Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найгарніша брама

У Львові триває збір коштів на реставрацію вхідних дверей до одного із будинків на вулиці Котлярській
23 листопада, 13:27

Кілька тижнів тому «День» розповідав про чудову ініціативу відомої кав’ярні-галереї «Штука» (вул. Котлярська, 8), і це — виставка-аукціон «Брамами Кракідал, вулицями історій». Мета благодійної акції — збір коштів для відновлення брами будинку №10 на вул. Котлярській (див. публікацію «Брамами Кракідал» від 6 листопада ц. р.).

Нагадаємо, в тихому аукціоні беруть участь 22 художники, котрі надали на торги 40 робіт, створених під час пленеру зовсім нещодавно — у вересні-жовтні поточного року. Автори: Оксана Андрущенко, Квітослава Булавіна, Тамара Волошенко, Олена Жеребецька, Дарія Зав’ялова, Олена Зотова, Наталя Івженко, Тетяна Казанцева, Олена Каменецька-Остапчук, Соломія Ковтун, Марта Луків, Орест Манюк, Орест Мацейко, Богдан Мисюга, Христина Приймак, Юрій Сичов-Глазун, Ярослав Стабрин, Ганна Стасишин, Микола Ступінський, Ірина Фартух, Вікторія Шатковська та Юрій Ямаш.

Час тихого аукціону збігає — до його закінчення (1 грудня) залишилося кілька днів. З огляду на це координаторка подій кав'ярні «Штука» Юлія КОРИЦЬКА-ГОЛУБ розмістила в соцмережах кілька фото брами, що її вже почали реставрувати, й отакий допис: «На вулиці Котлярській найгарніша брама у №10. Хоч будинок з кінця ХІХ століття, але досі зберіг багато рідних деталей — кілька орнаментів метласької плитки, травлені шибки з букетами у дверях-ковбойках, кольорові скельця у внутрішньому світлику. Про належність до колишньої Краківської дільниці, переважно єврейської, нагадує внутрішній розпис з панорамою Єрусалима. Його походження має дві версії: або хтось із мешканців хотів зберегти пам'ять про мандрівку, або тут була невелика синагога.

Зараз двері замінені диктом — через місяць тут замість нової безликої бляшанки буде рідна відреставрована брама. Бюджет реставрації — 60 тисяч гривень, половину вже зібрали мешканці. Другу допомагає збирати кав’ярня-галерея «Штука», де до кінця листопада триває виставка-аукціон. Залишилося не так багато, а кілька лотів досі без покупця. Може, то якраз ваші? Щоб запакувати мамі під подушку на Миколая? Подрузі, щоб потішити несподіваним подарунком? Собі, просто так? Усі роботи тут».

Ставки потрібно робити в коментарях під фото роботи. Стартова сума — 1000 гривень, крок — 100 гривень. Як варіант, можна одразу придбати будь-яку картину за ціною 3000 гривень. У «Штуці» розповідають, що ставили на лоти притомні ціни, щоби не відлякувати потенційних покупців-благодійників.

«День» долучається до гарної ініціативи кав'ярні-галереї інформаційно. З більшістю художників постійні читачі «Дня» добре знайомі: наш часопис приділив їхній творчості чимало сторінок, як, власне, і самій «Штуці» та її мистецьким ініціативам (див., зокрема, публікацію «Євген Булавін: Колись у кав’ярнях творилося мистецьке життя Львова» від 12 вересня 2019 р.).

Фото з ФБ-сторінки Юлії Корицької-Голуб та організаторів акції

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати