Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Книги дітям з України

Позбавлені війною рідних домівок, малюки з України, що знайшли зі своїми рідними тимчасовий притулок у Кракові, отримали в подарунок від фонду Cifers Foundation Luther Cifers «Розвивайку для дошкільнят»
26 червня, 15:01
Представниця фонду Анастасія Сайферс вручає примірники книги дітям з України

У Воєводській публічній бібліотеці міста Кракова Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie пройшла презентація двотомника «Розвивайка для дошкільнят», рекомендованого Інститутом модернізації змісту освіти МОН України у якості навчального посібника для спільної навчально-пізнавальної роботи з дітьми 5-6 років.

Книгу підготовлено групою авторів київського видавництва Саміт-Книга Юлією Бережко-Камінською, Андрієм Бодейчуком, Оленою Завітайло, Оленою Хомченко та Світланою Чередніченко. Двотомний посібник побачив світ у київському видавництві «Саміт-Книга» за сприяння та фінансової підтримки україно-американського родинного фонду Сайферс. За словами видавців, для дітей з України до Польщі має бути передано понад 2 тис. примірників двотомного посібника.

Нове видання для маленьких українських читачів у публічній бібліотеці представила одна з його авторок Юлія Бережко-Камінська та в режимі зум-конференції – видавець Іван Степурін. У презентації взяв також участь директор Воєводської публічної бібліотеки Єжи Вознякевич Jerzy Woźniakiewicz і представниця родинного фонду Сайферс Анастасія Сайферс, яка вручила дітям з України безкоштовні комплекти видання.

Юлія Бережко-Камінська

У презентації взяли також участь дитячі українські письменниці Інеса Доленник, Валентина Возная та Міла Радченко, які представили свої книги для дітей, запропонувавши їх для поповнення власних бібліотек українських біженців і Воєводської публічної бібліотеки міста Кракова.

Я попросив Анастасію Сайферс більш детально розповісти про особливості підтриманого фондом Cifers Foundation Luther Cifers видавничого проєкту «Розвивайка для дошкільнят».

Анастасія Сайферс

– Видання книги профінансував фонд родини Сайферсів спеціально для розповсюдження її на території Польщі та інших європейських країн, де тимчасово перебувають біженці з України, – зазначила пані Анастасія. – Ми підтримали цей проєкт, щоби українські діти мали змогу отримати першу освіту українською мовою. Тобто за допомогою своїх мам або старших родичів могли вчити букви і цифри, розвивати мовлення, читати українські віршики і лічилки, вчитися логічно мислити, розмальовувати і розвиватися. Насправді, коли я сама вперше знайомилася з рукописом цієї книги, то з великим задоволенням переглянула всі її розділи. Гадаю, що це дуже потрібна книга для українських дітей за кордоном. Акції з безкоштовної передачі книги найближчим часом мають пройти у Варшаві. Для отримання «Розвивайки» можна буде також звертатися до центральної  бібліотеки Варшави.

– Який наклад книги?

– Поки що видали по 2 тис. примірників кожного тому, а далі, у разі потреби, наклад може бути додрукований.
 


 

Діти з України, які тимчасово перебувають за кордоном, не мають бути відірвані від української книжки

– А в самій Україні ця книга буде поширюватись?

– Наразі наша акція спрямована на українських мам і дітей, які змушені тимчасово перебувати за кордоном. Але якщо буде в цьому потреба й на українських теренах, я думаю, через видавництво «Саміт-Книга» ми її зможемо задовольнити.

– Кілька слів про вашу родину та ваш родинний фонд?

– Ми українсько-американська родина, яка дуже переймається українськими проблемами, пов’язаними з війною, що наразі триває в Україні. З перших днів широкомасштабної російської агресії проти України ми почали надавати допомогу українцям. Основна наша спеціалізація у наданні такої допомоги – це підтримка Збройних Сил України. Ми займаємося амуніцією і всім необхідним для наших військових. А власне культурно-освітній напрямок у нас з’явився нещодавно, бо ми розуміємо, що потреби змінюються, стають більш стратегічними. І культурно-освітній фронт, як мені здається, є навіть важливішим, ніж інші стратегічні напрямки.
 


Стратегічний напрямок – майбутнє України

– А чим ви займалися у мирному житті?

– Раніше я займалася благодійністю і політикою, а тепер більше займаюся науковою діяльністю в галузі освіти.

– Тобто вибір цього стратегічно напрямку не випадковий?

– Так. Я навіть більше скажу, що освіта та культура – наша стратегічна зброя. І нами так захоплюються сьогодні в Америці і в усьому світі не лише тому, що ми чинимо героїчний опір значно сильнішій від нас і економічно, і технічно путінській Росії, а й тому, що ми демонструємо набагато вищу силу свого духу, маємо свій більш потужний культурно-духовний стрижень. І це викликає на Заході неабияке захоплення, особливо в американців, повірте. Вони просто захоплюються українцями неймовірно і готові нас підтримувати й надалі. Хоча, як ми знаємо, вони також мають чимало проблем, тому що значна кількість їхніх податків іде саме на військову і гуманітарну допомогу Україні.

– За великим рахунком, відкриття культурного і духовного обширу України у світу насправді ще попереду.

– Так. І мені здається, що якраз для українців зараз є просто унікальний шанс побачити свої перспективи і скористатися тим вікном великих можливостей, яке наразі перед ними відкривається. Тобто це має надати новий поштовх для розвитку української освіти і культури, для цивілізаційного потвердження української європейськості та глобальності. А ще американці бачать у нас себе, коли понад двісті років тому вони будували свою країну, демонструючи неймовірний дух завзятості і працьовитості. Порівнюючи нас із собою, вони говорять, що, мовляв, американці зараз вже не такі, як були, а у нас все тільки починається.

Ось таке бачення і чин в українсько-американської родини, яка допомагає Україні на найбільш важливих стратегічних напрямках. 

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати