Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iриси та кручі – в законі

Уряд створив нові об’єкти природно-заповідного фонду
31 липня, 14:33

До цього Україну зобов’язують міжнародні угоди щодо збереження довкілля та біорізноманіття, та й за внутрішнім законодавством держава мусить нарощувати заповідний потенціал щороку, аби у підсумку досягти цифри 15-17% від загальної площі країни.

Тож ініціатива уряду створити нові об’єкти природно-заповідного фонду — якраз на часі. Як повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, 29 липня Кабінет Міністрів України підтримав проєкт Указу Президента України «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення». За указом ландшафтний заказник «Кручі» площею 172,24 га у Нікольському районі Донецької області, ботанічний заказник «Долина ірисів» площею 19,9952 га у Миколаївському районі Львівської області та парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Адамівка» площею 54,46 га у місті Трускавець Львівській області стануть об’єктами природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Міністр захисту довкілля Роман Абрамовський зазначив, що Україна відстає у розвитку системи територій та об’єктів природно-заповідного фонду порівняно з країнами Європи. «І цим рішенням ми робимо крок до розширення мережі природно-заповідних територій України та збереження мальовничих та унікальних куточків країни. Створення нових територій природно-заповідного фонду можливе лише за умови тісної співпраці державних і місцевих органів влади, громади та науковців. І особливо приємно, що нам вдалося зробити цю співпрацю результативною», — зауважив міністр.

Згадані у президентському указі території є цінними природними ділянками. Тут виявлено різноманітні види рослин та тварин, занесені до Червоної книги України. Включення до природно-заповідного фонду дозволить зберегти їхні природні, історико-культурні, естетичні, виховні, наукові та оздоровчі цінності та розширить національну екологічну мережу України, додають у Міндовкілля. Також відповідно до указу на цих територіях буде запроваджено режим охорони, невдовзі мають бути розроблені проєкти землеустрою щодо організації і встановлення меж охоронюваних ділянок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати