Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Художниця створила проєкт про етапи розвитку Донбасу

Вікторія Мащенко спонукає до міркувань над минулим та майбутнім
03 лютого, 19:27

У львівській галереї «Дзиґа» триває показ проєкту Вікторії Мащенко «Imprimere». Художниця спонукає до міркувань над минулим та майбутнім у контексті сходу, України загалом, але також і в масштабах кожного окремого життя.

«Як перемогти та трансформувати минуле в собі? З цим питанням я зіштовхнулася, коли досліджувала короткий проміжок історії своєї малої батьківщини, який здійснив на мене суттєвий вплив», — зазначає Вікторія Мащенко.

У роботах вона використовувала свої фото, з сімейного фотоархіву свого діда, історичних архівів та з вільного доступу. Для інсталяції — старі дерев’яні балки з радянських вікон, дверей, стару цеглу, канцелярське скло, подекуди елементи меблів, графічні роботи і підсвітку.

Кожна з робіт розповідає про окремі аспекти та проблеми життя регіону у ХХ — ХХІ століттях. Разом вони дають цілісне уявлення про те, як він формувався і якими є першопричини основних його рис. Все плавно перетікає та перегукується з актуальною на сьогодні темою війни, масових захворювань та лікарень.

Варто також відзначити, що мова йде про історію становлення найбільш взірцевого соціалістичного індустріального регіону СРСР. Формотворчі, деструктивні та місцями і позитивні історичні, економічні, соціальні, культурні процеси регіону можна спостерігати і на прикладі багатьох інших постіндустріальних міст не тільки в Україні, але і в інших державах, що раніше входили до складу СРСР. Це дає можливість подивитися на проєкт більш масштабно.

«В цьому проєкті я досліджую попередній етап розвитку сходу України, а саме індустріалізацію радянського періоду, яка наклала свій відбиток на міста Донбасу та його мешканців. Наслідки, пам’ять цього періоду, глибоко вкоренилися в усі сфери життя регіону, продовжуючи його «формувати», що в сучасних умовах є подібним порочному колу стагнації. Я відстежую, як тяжке та неоднозначне минуле Донбасу не дає йому рухатися далі, подекуди перекреслює його майбутнє, але все ж дає надію», — говорить авторка.

Оглянути «Imprimere» Вікторії Мащенко в галереї «Дзиґа» можна до 13 лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати