Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Довгоочікуваний вантаж з Америки

У Дніпрі бібліотека ім. Джона Маккейна отримала нове книжкове поповнення з США
17 лютого, 16:11

Це орієнтовно три тисячі примірників різної літератури з колекції українського емігранта професора Володимира Пилишенка. Книги, що надійшли, для бібліотеки відбирала делегація з представників мерії Дніпра влітку торік під час візиту до США. «Ці книги – рідкісний спадок, який залишився після смерті Володимира Пилишенка. Це була цікава робота. Відібрали багато примірників, виданих в Україні до 1917 року, в Українській Народній Республіці, в еміграції. Тобто це та література, яка не могла бути в Українській РСР, оскільки за неї можна було отримати строк. Тут і спогади ветеранів визвольних змагань, праці всесвітньовідомих істориків і лідерів суспільної думки минулих часів, художня література наших діаспорних класиків і українські переклади всесвітньовідомих авторів, мистецькі альбоми і енциклопедичні видання. Водночас ці книжки – важливі для розуміння української історії, еміграції. І символічно, що вони надійшли до бібліотеки у роковини смерті Володимира Пилишенка», – розповів секретар Дніпровської міської ради Олександр САНЖАРА.

Надзвичайною цінністю став щоденник самого Володимира Пилишенка, який він почав у 1972 році і вів його з невеликими перервами, майже до останніх днів. Після опрацювання у відділі обробки і комплектування, ці книги та журнали займуть свої місця на  полицях бібліотеки.

Водночас начальниця управління економічного розвитку та інвестицій міськради Наталія ЧЕРНИШОВА підкреслила, що поповнення фонду бібліотеки імені Дж. Маккейна на цьому не закінчено: «Ведемо роботу, спілкуємося з українською діаспорою в США, щоб продовжувати поповнювати бібліотеку цінними виданнями, пов’язаними з Україною, через українські церкви в Америці, посольства, представників нашої діаспори у США».

За словами наукового співробітника-консультанта КП «Музей історії Дніпра» Олега РЕПАНА, у новій партії літератури, яка надійшла з колекції Володимира Пилишенка, з-поміж іншого є англомовні видання з історії та культури України, книги з таборів переміщених українців: «Також є й унікальні книги на івриті, видані на початку ХХ століття. Звертатимемося до наших колег, щоб розібратися, про що ця література. Є книги зі свідченнями наших земляків про Голодомор».

Зі свого боку директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання міської ради Дар’я БІЛА нагадала: «Володимир Пилишенко у віці 84 років приїжджав із США до Дніпра, щоб особисто подивитися і обрати місце, куди ж саме переїдуть його книги. Потім відправляли йому дизайн бібліотеки, як вона виглядатиме. Він ретельно відбирав книги зі своєї колекції, які переїхали до нас у першій партії. І говорив, що він дарує не лише книги, а й свою душу». Представники мерії кажуть, що Бібліотека української діаспори імені Дж. Маккейна – один із прототипів нової бібліотеки у Дніпрі. «Триває трансформація бібліотечної системи у нашому місті, яку прагнемо перетворити на актуальну, сучасну й цікаву. І бібліотека імені Дж. Маккейна – це пілотний проєкт, перша ластівка такого перетворення. Це нова бібліотека, аналогів якої немає в Україні, з цікавим, унікальним, рідкісним фондом, а також чіткою ідеологією і місією – прославлення українства, гордість нації. Маємо надію, що у Дніпрі ще з’являтимуться подібні заклади. І містяни, передусім молодь, повернуться до бібліотек», – додав начальник управління культури департаменту гуманітарної політики міськради Євген Хорошилов.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати