Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпровські ракетники співпрацюють зі США та Канадою

У штаті Техас успішно провели вогневі випробування двигуна ракети-носія компанії Firefly Aerospace
14 березня, 10:29

Незважаючи на те, що основне виробництво компанії розташоване в США, дослідницько-конструкторський центр має розміщення у Дніпрі. Тут же розміщена і частина виробництва. Зокрема, найбільший промисловий 3D-принтер в Україні, призначений для високоякісного друку металом. Як повідомляється, тестовий політ ракети «Альфа» з трьома такими двигунами попередньо планується на грудень 2019 року.

Firefly Aerospace — приватне аерокосмічне підприємство, засноване в Остіні (Техас, США), яке розробляє легкі ракети-носії для запуску вантажів у космос. Фірма є прихильником ідеї «Нового космосу» — руху в аерокосмічній промисловості, мета якого — збільшення доступності космічного простору за рахунок технічних інновацій. Інновації нададуть можливість зменшити вартість запусків, зменшать залежність приватних компаній від національних космічних установ. Власник компанії Firefly Aerospace, український бізнесмен Максим Поляков нещодавно запросив Президента України Петра Порошенка на перший запуск ракети «Альфа», який має відбутися з майданчика на американській авіабазі Ванденберг. Раніше повідомлялося також, що НАСА обрало компанію Firefly Aerospace у числі партнерів для відродженої в США програми польотів та освоєння Місяця.

Тим часом у Дніпрі в Державному конструкторському бюро «Південне» ім. М. Янгеля тривають роботи зі створення української ракети-носія середнього класу «Циклон-4М». Її збираються запускати в межах спільного українсько-канадського космічного проекту. Ракета-носій «Циклон-4М» — це двоступенева ракета середнього класу для виведення корисних вантажів вагою до п’яти тонн на низькі навколоземні орбіти. Застосовані при її створенні технології поєднуватимуть технології стратегічних ядерних ракет Р.36 та космічних ракет серії РН «Зеніт». У космічній ракеті «Циклон-4М», на відміну від усіх інших ракет серії «Циклон», ДП КБ «Південне» вперше застосувало екологічно чистий перший ступінь від мирної ракети РН «Зеніт», у якій паливо — гас, а окислювач — рідкий кисень.

Як повідомляє прес-служба підприємства, зараз у конструкторському бюро проводиться експериментальне відпрацювання окремих вузлів та систем ракети-носія. Сам ракетний двигун РД-861К перебуває на завершальному етапі випробувань. Спеціалісти розробили відповідну конструкторську документацію на рушійний блок РД-870. Зв’язка чотирьох двигунів РД-870 становитиме основу рушійної установки першого ступеня ракети носія Циклон-4М. Цього року розпочнеться й будівництво космодрому для комерційних запусків «Циклону-4М». Космодром побудують у Канаді в провінції Нова Шотландія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати