Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Детокс» як джерело сили

Бібліотека газети «День» формує колективний імунітет проти імперських «вірусів»
18 листопада, 18:04
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Не минуло і трьох місяців від презентації історичної новинки «Дня» «Детокс», а сьогодні її читають у різних регіонах України, зокрема і на окупованих територіях, і за кордоном. Наприклад, киянин Віктор КРАТ розповідає, що не лише сам уже з великим задоволенням прочитав книжку, а й рекламує її серед своїх рідних і друзів та хоче придбати ще один примірник на подарунок. «Я вже багато років ваш передплатник, вважаю, що кращої газети немає. Цікавлюся історією, маю практично всі книжки з Бібліотеки газети «День», я нібито і знав історію, але знав — це у тих межах, які вивчали раніше в школі і взагалі, як можна було вивчати цю історію в попередні роки. Тому «Детокс» відкрив для мене дуже багато цікавого і нового. Дуже цікаві й окремі факти, наприклад, хоч і знав, що «Україна — не Росія» (як у назві книжки Кучми), як утворилася Росія, а тут уже це розписано зовсім конкретно і дату було встановлено... Вважаю, що за такою книжкою мають історію викладати і в школах. Це дуже велика робота, де можна окремо кожну главу і кожну статтю аналізувати і писати відгуки. «Детокс» також мені подобається тим, що це не просто міркування авторів, а всі вони — з посиланнями на документи», — ділиться Віктор Ілліч, сам автор книжки «Київський електротранспорт у справах Дьяконова». Так само дуже цінними вважає у книжці «Детокс» матеріали про те, як зароджувалася Росія, за рахунок чого будувалася, інший наш читач, Іван ЗАЯРНЮК із Києва. «Переживаю за Україну, тому цікавлюся й історичними моментами, а за освітою я інженер-механік», — розповів про себе пан Іван. Пані Антоніна ДРУЖИНОВИЧ із Ковеля відзначає «чудові статті Сергія Кота, Петра Кралюка і багатьох інших». «Я надзвичайно задоволена. Бо, знаєте, все свідоме життя не було доступу до такої літератури, а зараз я можу це почитати, — ділиться пані Антоніна, філолог за фахом. — Дякую вам за вашу працю, ви робите дуже добру справу! Хай вам щастить!»

КОМЕНТАРІ АВТОРІВ КНИГИ

 «ЗНАЮЧИ СВОЮ ІСТОРІЮ, СТАЄШ СИЛЬНИМ, РОЗУМНІШИМ, ПІДКОВАНІШИМ»

Леся БОНДАРУК,кандидат історичних наук, журналістка, представниця Інституту національної пам’яті на Волині:

— Сьогодні історія — це не просто галузь дослідження чи наука. Сьогодні історія — це наш інформаційний фронт. Тому що зі своїми ворогами ми можемо боротися, тільки відроджуючи правдиву українську історію. Дуже часто за це нас, навпаки, звинувачують у переписуванні історії. Але тут про переписування не може й бути мови, тому що нам писали окупанти історію, з якої викидали людей, події, цілі епохи. І ми сьогодні повертаємо це. І лише один той факт, що ми повертаємо свою історію, наші вороги з Росії розцінюють як «ворожий акт». Тому сьогодні знати свою історію стає модно. Тому що ти стаєш сильним, розумнішим, підкованішим. Власне книжка «Детокс», яку видала газета «День» й ідея якої належить Ларисі Івшиній, — це і є своєрідний «підручник для Кремля», що показує заслугу української діаспори, яка брала участь у будівництві й руйнуванні багатьох імперій, у тому числі й Російської імперії, й Радянського Союзу.

Моя стаття в книжці «Детокс» називається «Прямостояння. В зоні і поза зоною». Це частина мого дослідження про те, як українці протистояли тоталітарній системі, будучи в ув’язненні в ГУЛАГу. Починаючи від першого, особливого табору, — це Соловки, і завершуючи реформуванням ГУЛАГу в 1960 роках, далі вже існували зовсім інші форми протесту дисидентів у концтаборах до 1991 року. В цьому розділі йдеться про те, що політичні в’язні ГУЛАГу причетні до будівництва 40 міст Російської Федерації. Крім того, є такий гігант із виробництва кольорових металів та нікелю, як Норильський нікелевий комбінат, нині Норильнікель. Він має філії по світу, він справді лідер із виробництва золота і платини. Але мало хто знає, що для його будівництва у 1935 році за наказом Сталіна створили табір Норильлаг, туди привезли в’язнів, і серед них була більшість українців. Наші українці своїми руками озолотили Росію добуванням золота і платини, які й досі тримають її економіку. Ми вправі, й обов’язково треба розглядати питання про виплати частки за те, що українці внесли в побудову тих об’єктів — і промислових, і житлових, і багатьох інших.

Хочу наголосити на багатому авторському колективі видання — тут є статті Юрія Шаповала, Ігоря Сюндюкова, Петра Кралюка, Юрія Терещенка, Тетяни Осташко... Цікаві матеріали і відомих, і менш відомих авторів, які розповідають про здобутки українців, починаючи від Київської Русі й до сучасності. Про те, якими ми були щедрими, як ми подарували багато земель Росії і як українці своїми силами будували і творили велич Російської імперії та Радянського Союзу, і потім як українці доклалися до її розвалу в різних вимірах. Тобто тут є і про того ж Сергія Корольова — стаття Олександри Кльосової про його дослідження, а водночас у моєму розділі є про те, як він сидів на Колимі, й потім, уже ледь живого, його перевели і він працював у «шарашці».

У «Детоксу» дуже цікава анотація, що завершується словами: «Наша історія може стати джерелом сили українців, ключ до цього — у цій книзі». Я думаю, що це дуже важливе видання, і сподіваюся, що його вдасться представити на Волині й за участю Лариси Івшиної та редакції «Дня».

(з виступу в ефірі Громадського інтерактивного телебачення https://uagit.tv/)


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«КНИГА, В ЯКІЙ МИ МАЄМО ПОТРІБНУ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ІСТОРИЧНУ ПРАВДУ»

Петро КРАЛЮК, професор, філософ, науковець, завідувач кафедри історії держави і права Національного університету «Острозька академія»:

— Книга «Детокс» мала би бути на столах у свідомих українців. І дуже хотілося б, щоб її прочитали наші політики, які не дуже-то й орієнтуються в минулому України і не зовсім розуміють: а що таке Україна, як постала ця держава, які величезні традиції державотворення стоять за нашими плечима.

У книжці зокрема говориться про Русь, про те, що існувала Руська імперія в середньовічні часи. І власне цю імперію творили наші далекі предки-українці, також багато говориться про непрості стосунки між українцями і росіянами і звертається увага на такі моменти, до яких не дуже люблять звертатися наші історики, зокрема йдеться про те, що українці розбудовували Російську імперію, Радянський Союз. Свідомо чи несвідомо, але вони це робили, і на ці речі заплющувати очі не варто. Багато йдеться і про деякі аспекти Гетьманської держави, які не зовсім відомі широкому загалу.

Є тут і низка моїх статей про землі, які нині не входять до складу України, але на яких проживали і продовжують проживати українці. Ці землі зараз належать Російській Федерації, Білорусі, Молдові (зокрема Придністров’я). До речі, коли в газеті «День» були опубліковані мої статті про українські землі у складі Російської Федерації, це викликало резонанс у російських масмедіа. Вони почали натякати, мовляв, українці претендують на ці території. Питання стоїть не про те, що ми претендуємо на ці території, а про історичну правду. Я вважаю, що «Детокс» — це якраз книга, в якій ми маємо потрібну для українців історичну правду.

***

«Детокс» або ексклюзивний лімітований набір (книжка й вишуканий арт-супровід) можна замовити на сайті чи придбати в редакції за адресою: м. Київ, вулиця Івана Франка, 42 Б (деталі, як це здійснити, за телефонами: 067 242 54 00; (044) 303-96-23).

ВІД РЕДАКЦІЇ

Усі, хто придбав, читає «Детокс» і хоче поділитися враженнями, — надсилайте свої думки на пошту [email protected], долучайтеся до обговорення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати