Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Декомунізована дошка

У Кривому Розі нарешті демонтували одіозну пам’ятку на проспекті Поштовому
17 вересня, 14:48

Це сталося після того, як у День прапора активісти громадських організацій «Тернівське козацтво», «Степ», «Інгульська паланка» та Громадського клубу «Український час» зашпаклювали на ній автомобільною шпаклівкою текст, у якому повідомлялося, що в будинку №21 по вулиці Карла Маркса (нині проспект Поштовий) в 1917-1918 роках знаходився міський комітет РСДРП(б). (Див. газету «День» від 25.08.2021 р.).

Отже йшлося про Російську соціал-демократичну партію більшовиків, яка в роки Української революції виступала проти української державності і боролася за встановлення окупаційного більшовицького режиму в Криворізькому басейні та «керувала першими соціалістичними перетвореннями». Тобто здійснювала червоний терор по відношенню до мешканців Криворіжжя, які не сприймали насильницьких більшовицьких перетворень.

Як не прикро, але цей рудимент російського більшовизму місцева влада чомусь намагалася зберегти за будь-яку ціну, про що свідчать події, пов’язані з даним «історичним спадком» радянської доби. Навіть знесення під час будівництва малої сцени Криворізького драмтеатру будинку №21, на якому висіла ця пам’ятна дошка, не завадило адептам російського більшовизму перевісити її на сусідній будинок, збудований на 35 років пізніше самої події, якій вона присвячена.

У зв’язку з цим учасники акції з декомунізації даного ганебного спадку, яка відбулася 23 серпня,  наголосили, що у разі, якщо місцева влада цю дошку не демонтує, активістам доведеться завершити задумане – зашпаклювати повністю її поверхню й нанести на неї зображення українського національного та червоно-чорного революційного прапорів. Судячи з усього, подіяло, і дошку таки демонтували. Чи може зняли, щоби очистити «заповітний» текст від шпаклівки й повернути російсько-більшовицьку реліквію на старе місце?

Коли цей матеріал готувався до друку, надійшла інсайдерська інформація, що демонтована пам'ятна дошка нібито знаходиться в реставраційній майстерні Криворізького історико-краєзнавчого музею, і працівник цієї майстерні художник-реконструктор Віталій Македонський начебто займається наразі її реставрацією.

За роз’ясненнями з приводу демонтованої пам’ятної дошки автор звернувся до директорки Криворізького історико-краєзнавчого музею Ірини Зінов’євої. Очільниця комунального закладу культури повідомила, що демонтована дошка передана виконкомом Криворізької міськради в музей на зберігання. На уточнююче запитання: дошку передано на зберігання чи реставрацію, очільниця музею відповіла досить переконливо: «Я вас запевняю – на зберігання».

Отже місцеві активісти налаштовані прослідкувати, в якому вигляді зберігатимуть декомунізовану дошку, та за подальшими перетвореннями десакралізованого кутка російського більшовизму в українському місті Кривому Розі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати