Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи є ризик?

Центр громадського здоров’я України створив онлайн-скринінг для перевірки на туберкульоз
23 серпня, 10:54

Онлайн-анкета містить 13 питань, на які може відповісти кожен за 5 хвилин. За результатами анкетування можна дізнатися, чи є ризик того, що особа вже хвора, чи варто проходити додаткові обстеження. 13 питань тесту допомагають визначити, чи є у людини симптоми туберкульозу. Результати тесту анонімні.

Менш ніж за тиждень цим інструментом скористалося понад 7 тисяч людей. Із них  у понад 6 тисяч українців виявлено середній та вищий рівні ризиків захворіти на туберкульоз, а отже, їм варто вже зараз відвідати свого сімейного лікаря для відповідної консультації. Тест можна пройти на http://tbtest.phc.org.ua, але його результат не означає встановлення остаточного діагнозу.

Фахівці констатують: рівень поширення туберкульозу в Україні залишається високим: лише за липень 2019 року було зареєстровано 2067 випадків захворювання. Загалом станом на 14 серпня 2019 року під медичним наглядом знаходилось 20 235 осіб. За оцінками експертів, близько 20% від кількості зареєстрованих хворих не знають про свій діагноз і не звернулись за медичною допомогою.

Симптоми туберкульозу можуть бути непомітними впродовж багатьох місяців, тож допомогу хворі отримують уже на пізніх стадіях, що призводить до довшого лікування та виникнення ускладнень. Небезпека також в тому, що поки людина не знає про свій діагноз, вона може за рік заразити близько 10—15 людей. Тож якщо ви помічаєте в себе кашель, що не проходить більше, ніж два тижні, різку втрату ваги, спітніння, підвищену температуру і втомлюваність — слід звернутися до свого сімейного лікаря і пройти обстеження на туберкульоз.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати