Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бути вільним і бути гідним

У Кривому Розі відзначили День Гідності та Свободи
22 листопада, 16:56

День Гідності та Свободи, який увібрав роки, десятиліття і століття визвольних змагань за вільну Україну, в Кривому Розі розпочався з покладання квітів до пам’ятника Головному отаману Холодного Яру Степовому-Блакитному. В особі одного з провідників повстанського руху місцеві активісти вшанували пам’ять Героїв Базару і всіх звитяжців визвольної боротьби, які віддали свої життя у борні за українську свободу.

Покладання квітів до пам’ятника головному отаману Холодного Яру Степовому-Блакитному

Потім відбувся мітинг біля Народної стели героїв за участю активістів Криворізького майдану, воїнів АТО/ООС і волонтерів.

Квіти до стели героїв покладає Надія Гайдук – мама одного із сорока десантників зі збитого російськими найманцями Іл-76. Її син Ілля на портреті вгорі обгорнутий національним прапором

З промовами на мітингу виступили: один із колишніх лідерів Криворізького майдану, заступник голови Криворізької асоціації учасників бойових дій та учасників АТО Володимир Фомицький, поет і публіцист, голова громадського клубу «Український час» Володимир Стецюк, учасник бойових дій в зоні АТО/ООС, заступник голови проводу Спілки Офіцерів України полковник Петро Лисенко, командир 14-ї резервної сотні ДУК ПС друг Дядько (Андрій Пустовіт), провідник Тернівського козацтва Юрій Настусенко, лікар, волонтер, один із колишніх лідерів Криворізького майдану Олександр Крижов, член місцевого проводу ВОС «Свобода» Дмитро Білоненко та інші.

Володимир Фомицький розповідає трагічну історію бійця батальйону «Донбас» Олексія Мірошниченка, якого 23.05.2014 важкопораненим взяли в полон російські найманці, вирізали йому серце і прив’язавши дротом до машини, тягнули з Карловки до Донецька 

Основні акценти промовців – збереження пам’яті про героїв Українського Визвольного Руху усіх поколінь, а також про героїв Майдану і сучасної російсько-української війни. Продовження боротьби за потвердження незалежності і зміцнення української державності в умовах нинішньої російської агресії та очищення української влади від саботажників, корупціонерів і ставлеників «п’ятої колони». Вказуючи на те, що в Криворізькій міській раді проукраїнські політичні сили фактично не представлені, промовці наголосили на тому, що майданівці мають не лише протестувати, а й активно іти у владу, щоби безпосередньо займатися українським державотворенням і впровадженням принципів істинного місцевого самоврядування.

Панахида за полеглими захисниками України

Священик ПЦУ о. Роман Бацвін і священик УГКЦ о. Іван Талайло відправили панахиду за полеглими звитяжцями української свободи і захисниками України. Після відправи священослужителі звернулися до присутніх з коротким напутнім словом.

Отець Іван Талайло

Отець Іван Талайло зокрема зазначив: «Дуже велика ціна заплачена за нашу гідність і свободу. Мені особисто дуже пощастило, бо я, два роки живучи в окупованому Донецьку, можна сказати, що зовнішньо був у несвободі. Але я повернувся зрештою на вільну українську територію, а багато інших з тих місць несвободи, на жаль, не повернулися. У зв’язку з цим я пригадую колишнього дисидента Мирослава Мариновича, який, згадуючи роки свого ув’язнення в радянському мордорі, сказав: «Навіть коли обмежують твою свободу, забрати в тебе гідність не може ніхто». Тому роздумуючи про гідність, ми маємо пам’ятати, що найкраще ми зрозуміємо її тоді, коли будемо спілкуватися з тим, хто дав нам ту гідність, бо найліпше про нашу гідність і свободу знає той, хто нам їх дарував від народження. Тож маємо завжди почуватися вільними і гідними цього покликання – бути людиною, бути українцем і бути християнином».

Слава гідним. Слава героям! Слава Україні!

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати