Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Будинок Сікорського зруйновано на 70%

Про це засвідчили підсумки незалежної експертизи
02 грудня, 19:55

Про результати обстеження пам’ятки історії національного значення — будинку, в якому мешкав видатний авіаконструктор Ігор Сікорський, нещодавно розповіла радниця заступника міського голови-секретаря Київради Ольга Гвоздик. Експертиза будівлі, що розташована на вулиці Ярославів вал, 15б, здійснювалась на замовлення ГО «Інститут розвитку суспільних інновацій». Під час обстежень було оглянуто технічний стан пам’ятки, виконане попереднє інженерне обстеження, складені попередні пропозиції реставрації. Експертизу здійснював архітектор-реставратор Юрій Дубик.

Наразі втрата пам’ятки складає 70%, а загальний технічний стан будинку визнано аварійним. «Майже кожен елемент конструкції (стіни, перекриття тощо) є «аварійним» або «непридатним для експлуатації». Потрібно ремонтувати дах, відновлювати покриття, проводити протиаварійні роботи з відновлення просторової жорсткості будівлі», — описувала у «Фейсбуці» результати експертизи Ольга Гвоздик.

Щоб зберегти пам’ятку, реставраційні роботи радять проводити у два етапи. Спочатку провести протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи, а згодом — реставраційні роботи з пристосуванням пам’ятки. «Ми готові передати ці висновки експертів будь-якому чиновнику. Головне — не втратити пам’ятку, поки змінюються міністри, та не опустити руки. Бо насправді все можливо: є план дій, висновки експертизи, ініціативна група та громада. Не вистачає лише кількох підписів, щоб передати цей будинок місту та відновити історичну спадщину», — додала Ольга Гвоздик.

Нагадаємо, столична влада неодноразово заявляла, що готова взяти будинок Сікорського на свій баланс. Для цього уряд має погодити передачу будинку у комунальну власність Києва, бо нині він перебуває у віданні Міністерства оборони. Із таким проханням Київрада зверталась востаннє до Кабміну у травні цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати