Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Будували дорогу — знайшли старожитності

У Дніпрі покажуть унікальні археологічні артефакти
25 лютого, 19:28

У Дніпрі відкривається виставка «Археологія великого будівництва — дорога між минулим і майбутнім». На ній представлені артефакти, виявлені на будівництві автомобільної магістралі Н-31 Дніпро — Царичанка, — Кобеляки — Решетилівка. Про це повідомив на пресконференції виконуючий обов’язки начальника Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області Олександр Коломийцев. За його словами, перед проведенням дорожніх робіт у Приореллі археологи досліджували місцевість, і в результаті розкопок ними були виявлені багатошарові поселення та похоронні пам’ятки.

«Усього таких поселень виявилося чотири, площа розкопок — 15 тисяч квадратних метрів. Загалом знайдено понад дві тисячі артефактів. Завдяки співпраці шляховиків і археологів ми маємо можливість побачити знахідки, що відображають всі археологічні часи, від кам’яної доби — 8-7 тис. до н.е. до XVIII століття», — повідомив він.

«Відвідувачі мають можливість побачити прадавні металеві, кременеві та кістяні знаряддя праці, унікальну знахідку — бронзову сокиру-кельт, що належить до кінця доби бронзи, наконечники стріл із кості та бронзи. Всіляка кераміка представлена стародавнім ліпним посудом і уламками старогрецьких амфор. Цікава  ще одна дуже рідкісна для Приорелля знахідка — монета татарського хана Тохтамиша», — розповів начальник Дніпровської експедиції охоронної археологічної Служби України Дмитро Тесленко. Він зауважив, що, зважаючи на старі карти, прямо під автомагістраллю, що будується, в XVIII-XIX століттях проходив шлях з розташованими вздовж нього заїжджими дворами, млинами та корчмами. «Це підтверджується численними знахідками артефактів того періоду, серед яких православні та католицькі хрести, місцева кераміка та ручні жорна, монета часів Петра Першого», — зауважив Дмитро Тесленко.

Експозиція буде відкрита для відвідин з 1 по 5 березня в будівлі Служби автомобільних доріг, розташованій за адресою: вул. Воскресенська, 24. Вхід для відвідувачів вільний, з 10:00 до 13:00. Надалі археологічні знахідки будуть передані до Дніпровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати