Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Архітектурний постмодерн та дух старого Катеринослава

Вулиця Яворницького у Дніпрі стала номінантом престижної премії Міса ван дер Рое
30 листопада, 18:13

Це премія найкращих сучасних архітектурних об'єктів Європи, яку присуджують у Брюсселі. Церемонію нагородження проводять раз на два роки. Чергових переможців оголосять навесні 2022-го. Оновлену вулицю Яворницького відкрили наприкінці листопада 2020 року після масштабної реконструкції – вона перетворилася на інклюзивний пішохідний простір. Тут влаштували сім терас із різними зонами відпочинку та дозвілля: терасою зі стільцями та столами, де можна випити кави, зоною з гойдалками, солярієм із спеціальними шезлонгами. Також зроблено архітектурне освітлення, висаджено близько сотні двадцятирічних дубів та понад 6 тисяч кущів. «Ми створюватимемо більше можливостей для пішоходів, щоб вони могли вільно гуляти центром нашого прекрасного міста. Ця вулиця стала комфортною для людей», – сказав на відкритті міський голова Борис Філатов.

Проект трансформації однієї з найстаріших вулиць міста з автомобільної на пішохідну відрізняється оригінальністю своїх архітектурних рішень. Він об'єднує два розірвані пішохідні простори – Соборну площу та парк Шевченка в єдину пішохідну систему, що задає вектор розвитку міського середовища всього міста.

Вулиця Яворницького – місце з історичним минулим. Тут розташований Будинок-музей відомого українського історика, академіка Дмитра Яворницького. Розташовуючись на вершині центрального міського пагорба, вулиця замислювалася як одна з перших містобудівних осей, а пізніше візуально поєднала символічні об'єкти різних епох розвитку міста – центральний Свято-Преображенський собор, вхідну зону головного парку Шевченка з класичною колонадою, постіндустріальну скульптуру та символи незалежної України.

До реконструкції вулиця Яворницького була звичайною проїжджою вулицею з надлишком паркувань і використовувалася як транзитний простір. На думку архітекторів, проект відновлює закладений містобудівний сенс і дух старого Катеринослава, водночас створюючи сучасний пішохідний простір.

Основна концептуальна ідея візуального образу – хвилі Дніпра, які огинають центральний міський пагорб та сприймаються як головна ідентичність міста. Хвилі, спадаючи по рельєфу, утворюють сім терас, кожна з яких має головну тему. Це - місце зустрічей, садова тераса, майданчик для художніх вистав, дитяча зона активного відпочинку, зона для інтелектуальних спокійних ігор, солярій, майданчик для інсоляції, місце для спілкування. Всі ці простори об'єднані бічними пішохідними переходами, а також центральною стежкою, яка проходить крізь тераси, сходи та дитячу гірку. Такий прийом дозволяє створити на вулиці приємний, святковий та неформальний настрій.

Тому глобальне завдання проекту – створення безбар'єрного та працюючого для всіх соціальних груп простору, центром якого є людина. Маршрути пішохідного бульвару побудовані з місцевого граніту – матеріалу, що несе у собі самобутність міста. Завдяки різній обробці один і той же граніт набуває різного кольору та фактури, з яких формується візерунок брукування. Велодоріжки позначені намистинами з нержавіючої сталі. Вперше в країні ця технологія застосована для вирішення таких завдань. Внутрішній простір терас вкритий м'якою кам'яною крихтою, яка разом із розлогими кущами тактильно створює у цих місцях спокійну атмосферу. Нагорі старовинної вулиці Яворницького розміщено сучасний постмодерновий арт-об'єкт – гігантський вузол із нержавіючої сталі, як символ єднання та зближення людей.

До речі, міжнародне архітектурне співтовариство не вперше номінує проекти, що реалізуються у Дніпрі. На початку 2020 року проект освітлення Бульвару Мистецтв на вулиці Короленка став переможцем у щорічному конкурсі «LIT Awards» – глобальної премії інноваційних проектів у галузі світлового дизайну. Першість унікальній дніпровській вулиці віддали в категорії Landscape Lighting (пейзажне освітлення) — на рівні з музеєм у Чанді, мостом Хебей Янча в Пекіні та площею Wessels в Осло.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати