Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Американський космічний контракт опинився під загрозою

Мер Дніпра і генеральний директор заводу «Південмаш» звернулися до Верховної Ради щодо надання ракетно-космічному підприємству 210 млн гривень
18 лютого, 17:53
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

«Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» — підприємство, яке відоме в багатьох країнах. Завод належить державі і має стратегічне значення для її економіки та безпеки. «Південмаш» також є одним із бюджетоутворювальних підприємств Дніпра й нині має борги перед місцевим бюджетом. Це — гроші, які місто має вкладати у лікарні, школи, дитсадки та соціальні програми. Торік підприємство вже зверталося до уряду України з проєктом змін до Держбюджету-2019, однак ініціативу зняли з розгляду. Натомість на підприємстві почалися затримки у виробництві, а недостатність власних коштів призвела до зростання боргів по зарплатах для майже 5 тис. співробітників. Щоб подолати кризову ситуацію й уникнути масових звільнень, на виробництві були змушені скоротити тривалість робочого тижня. Ситуація, що нині склалася на «Південмаші», загрожує виконанню замовлень підприємства. Так, протягом нинішнього року тут мають розпочати масштабне виробництво вузлів і комплектуючих ракетної техніки для компанії Noosphere, яка уклала із заводом низку контрактів для американського замовника — компанії Firefly, повідомляє прес-служба Дніпровської міськради.

Мер Дніпра разом з керівництвом «Південмашу» з приводу ситуації, що склалася на підприємстві, звернулися за підтримкою до парламенту країни. «З метою реалізації національних інтересів держави, для розвитку провідного та унікального для України підприємства, звертаємося до Вас із проханням підтримати законодавчу ініціативу підприємства і сприяти невідкладному розгляду та ухваленню Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» стосовно збільшення статутного фонду ДП «ВО ПМЗ ім. О. М. Макарова» на 210 млн гривень», — ідеться у спільному листі, який міський голова Дніпра Борис Філатов і генеральний директор «Південмашу» Сергій Войт направили голові Верховної Ради Дмитру Разумкову.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати