Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Верховній Раді прихильників пропорційно-мажоритарної виборчої системи виявилося не так уже й багато

21 березня, 00:00

"Це трагедія. Дай Боже, щоб не остаточна" - В'ячеслав Чорновіл не приховував своїх емоцій після того, як на вчорашньому вечірньому пленарному засіданні парламенту було зірвано в другому читанні розгляд закону про вибори. Стаття, в котрій визначалися пропорції "партійного" і "мажоритарного" представництва, кілька разів не набрала потрібної більшості, після чого закон було знято з розгляду.

Прикметним є те, що, за враженням спостерігачів, заблокували голосування ті правоцентристські фракції, котрі в першому читанні підтримали запропоновану комісією пропорцію "50 на 50". Йдеться про депутатські групи "Конституційний центр" і фракцію "Аграрники України", котрі мають репутацію "опори Президента" в парламенті.

Народний депутат Юрій Оробець переконаний, що "сьогоднішне голосування "підкрутила" адміністрація Президента через своїх емісарів у Верховній Раді". Якщо це так, то з'являються підстави вважати, що в президентському оточенні немає згоди навіть навколо таких концептуальних моментів, як політична структуризація суспільства.

За словами В. Чорновола, "Євген Кушнарьов підтримує змішану систему. Учора на зустрічі в Президента, по суті, лише ми з ним захищали цей проект, а інші відмовчувалися, критикували, а то й прямо виступали проти".

Голосування закону про вибори виявило цікаву динаміку в розстановці політичних сил. Як визнав лідер НРУ, "найвірнішими прихильниками структуризації парламенту виявилися, як не дивно, рухівці і соціалісти. Комуністи - ні, вони вже "прогнулися". Якби це було не так, то вся фракція комуністів була б присутня при цьому голосуванні, то народ усе ж дисциплінований".

Керівник фракції соціалістів Іван Чиж заявив у розмові з кореспондентом "Дня":

- Усі слова про структуризацію парламенту виявилися порожнім звуком. Це звинувачення я адресую і главі держави, котрий говорив про це ще при укладенні Конституційної угоди, і депутатам, які стільки розводилися про "відповідальність за владу", про уряд "партійної більшості", про посилення ролі партій. Виявилося, що в критичний момент вагу має лише одне - де легше пройти, на мажоритарному окрузі чи за "партійним списком".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати