Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Схоже, графік виплати зарплати приречено на невиконання

08 квітня, 00:00

Тільки-но уряд в особі прем'єра Павла Лазаренка та економічного блоку підписав разом з профспілками протокол щодо виплати заборгованості по зарплаті, як з'ясувалося, що виконати його навряд чи вдасться.

Принаймні ця проблема вже порушувалася на засіданні міжвідомчої комісії з питань контролю за своєчасною виплатою заробітної плати, грошового забезпечення пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбувалося минулої суботи під головуванням першого віце-прем'єра Василя Дурдинця.

Нагадаємо, що ця заборгованість сягнула в бюджетній сфері 2 млрд. гривень. І погасити її потрібно до 1 листопада цього року, проте до затвердження бюджету процес розрахунків, за словами П. Лазаренка, розпочатися не може. На засіданні зазначалося, що порушення графіка може відбуватися і з вини областей. Так, Волинська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Одеська, Рівненська області та Автономна Республіка Крим не виконують указу Президента та постанови уряду про спрямування 75 відсотків надходжень до місцевих бюджетів на соціальні виплати. З подачі В. Дурдинця комісія ухвалила звернення до Президента України розглянути питання щодо відповідності до своїх посад керівників цих регіонів, якщо указ та постанова не виконуватимуться у квітні.

"Не місце на керівних посадах тим керівникам, в яких є заборгованість по заробітній платі, а водночас проводиться незаконне придбання автомобілів, квартир", - заявив В. Дурдинець. У цьому контексті найбільше дісталося Міністерству енергетики й електрифікації, яке грішить надмірним і необгрунтованим використанням мобільного зв'язку, Мінсільгосппродові, де забагато, як вважає В. Дурдинець, куплено іномарок, Міністерству охорони здоров'я, Міністерству культури і мистецтв, Держкомзему. Щодо регіонів найбільше провинилися Донецька, Дніпропетровська, Полтавська, Одеська, Харківська області та місто Київ. В. Дурдинець доручив КРУ продовжити виявлення фактів незаконного використання державних коштів.

Та малоймовірно, що ці "косметичні" заходи допоможуть виконати протокол і графік погашення боргів перед працівниками бюджетної сфери. Адже й самі ці документи підписувалися, як відомо, "під тиском обставин". Для П. Лазаренка - це можливість, бодай тимчасово, трохи зміцнити своє хитке становище, для профспілок - нагадати народові, хто про нього справді дбає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати