Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Морський старт" реалія фантастики

04 червня, 00:00

29 травня Світовий банк затвердив гарантії надання 2-х кредитів по $100 млн. кожний міжнародній комерційній компанії "Морський старт", яка створена для запуску супутників із рухомої морської платформи. Доля України у вказаному проекті становить 15%. А вчора на прес-конференції у представництві Світового банку було вказано на низку особливостей проекту, який, як сказав генеральний директор Національного космічного агентства України Олександр Нехода, "в історії освоєння космічного простору не має собі рівних". Проект "Морський старт" передбачає поєднання космічних та океанічних технологій для запусків комерційних супутників із нафтовидобувної платформи, розташованої в міжнародних водах неподалік від екватора (за 1000 миль від Гавайських островів).

До економічних особливостей проекту відноситься відсутність державних капіталовкладень і те, що на період його реалізації вартість експортних поставок Росії та України збільшиться майже на $2 млрд.

До "ноу-хау" проекту можна віднести і створення механізму врегулювання правових аспектів, який не має аналогів у міжнародному космічному праві.

У будь-якому випадку Україна захищена від серйозних фінансових збитків гарантіями Світового банку та участю в консорціумі 14 найбільших банків, які надійно забезпечують фінансову базу проекту. При цьому в угоді зі Світовим банком гарантується страхування форсмажорних обставин, пов'язаних із політичним ризиком. У випадку невдачі проекту, що видається на сьогодні малоймовірним, наша держава не нестиме прямої матеріальної відповідальності, оскільки угода з "Морським стартом" передбачає відповідальність компанії тільки власним статутним фондом (нині він становить $100 млн.) Внесення цього пункту в угоду є історичним прецедентом у міжнародному космічному праві і з юридичної точки зору є проривом у сферу комерціалізації космічного простору.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати