Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місце на морі ще доведеться вибороти

03 червня, 00:00

"У Стрілецькій бухті базуватимуться лише кораблі ВМС України, і ми надамо Росії час, аби ЧФ РФ вивів звідти свої кораблі на нові стоянки", - так прокоментував кореспондентові "Дня" міністр оборони України генерал-полковник Олександр Кузьмук ситуацію, що склалася після підписання українсько-російських домовленостей стосовно ЧФ. Як відомо, на найближчі 20 років російські адмірали отримали в Севастополі Севастопольську, Південну та Карантинну бухти, залишивши українським ВМС тільки Стрілецьку, де нині, як виявляється, дислокується бригада охорони водного району й військово-рятувальні судна ЧФ РФ.

- Це питання ми маємо вирішити цивілізованими шляхом, а не методами унтера Пришибєєва, - заявив О. Кузьмук, укотре підтвердивши, що політичне рішення з проблем ЧФ уже прийнято, і тепер справа військових двох країн, щоб це рішення було чітко виконане. Щоправда, експерти вже почали звертати увагу на таку деталь, що не всі кораблі українських ВМС зможуть базуватись у Стрілецькій бухті, яка для певного класу кораблів є замілкою.

Загалом на Україні базуватиметься найбільше військове угруповання з тих, що Росія утримує поза межами своєї території. Особовий склад ЧФ, за домовленостями, не повинен перевищувати 25 тисяч осіб (це майже на третину більше, ніж має особовий склад ЧФ РФ нині). Обмежено кількість звичайних озброєнь, які можуть бути розміщені Росією в Криму. Це регламентується вимогами Договору про звичайні збройні сили у Європі, але його дія не поширюється на склад військово-морських сил. Тож не дивно, що на двосторонньому рівні не визначена гранично допустима межа щодо кількості бойового складу ЧФ РФ, який базуватиметься в Севастополі. Де-юре в Москви не існує перешкод, аби при потребі оперативно посилити міць ЧФ кораблями та плавзасобами з інших флотів.

Головне питання полягає в тому, за якою схемою й на яких умовах взаємодіятимуть військові флоти двох країн у Чорному морі. Керівник групи військових експертів УЦЕПД генерал-майор у відставці Вадим Гречанінов у розмові з кореспондентом "Дня" не виключив можливості, що Москва спробує повернутись до варіанту, який вона пропонувала Києву ще декілька років тому. Йдеться про те, щоб ВМС України займалися, так би мовити, прибережними справами - охороною водного району, допомагали прикордонникам, боролися з контрабандою тощо. У свою чергу ЧФ Росії мав би здійснювати стратегічний контроль за всією акваторією Чорного моря. Загалом же домовленості з проблем ЧФ Вадим Гречанінов розцінив так: "Україна програла у військовому сенсі, проте виграла в політичному".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати