Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Алюмінієва війна: загострення на українському фронті

17 травня, 00:00

Нереалізована продукція на суму близько $2 млн. - такий результат блокади, оголошеної російськими алюмінієвими заводами Миколаївському глиноземному заводу (МГЗ).

Єдиним стабільним одержувачем українського глинозему поки що залишається Таджицький алюмінієвий завод. Збудований 16 років тому МГЗ насамперед було зорієнтовано на поставку сировини для російських споживачів. Із щорічного світового обсягу виробництва глинозему 34-35 млн. тонн один мільйон тонн виробляють на МГЗ, а кожну п'яту тонну російського алюмінію виплавляють з української сировини.

На думку комерційного директора МГЗ Валерія Агафонова, МГЗ торкнувся відгомін російської "Великої вітчизняної алюмінієвої війни": нові господарі російської алюмінієвої промисловості РФ планують відвести підприємству роль постачальника дешевої сировини. Через це не вщухають пристрасті навколо приватизації заводу, а нинішня блокада, вважає керівництво, - лише чергова спроба прибрати МГЗ до рук: "укоськавши" його, можна порушувати питання про перегляд запланованого проекту розміщення акцій (приблизно 31% залишається за трудовим колективом, а ще 25,1% передають в управління генеральному директорові МГЗ Віталію Мешину).

Поставлений МГЗ ультиматум із вимогою знизити ціни на глинозем В. Агафонов уважає неприйнятним: "Ми не можемо продавати сировину фактично за собівартістю". Від блокади страждає не лише МГЗ, але й російські алюмінієві заводи, які отримують миколаївський глинозем малими партіями через мережу посередників. На складах в Австралії, де зараз в основному закуповують глинозем, його ціна в середньому підскочила на $90 за тонну й становить близько $240.

Питання про зняття блокади керівництво МГЗ нині розв'язує шляхом переговорів на різних рівнях, у тому числі й із керівниками російської алюмінієвої промисловості в Москві. Вихід на інші ринки збуту, на думку В. Агафонова, нереальний: "У світі виробництво й споживання глинозему збалансовані. Як ми не можемо обійтися без російських алюмінієвих заводів, так і вони не зможуть обійтися без нас".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати