Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аграрна партія залишається максимально невизначеною в ставленні до нинішньої влади

18 березня, 00:00

Президент України Леонід Кучма в привітанні першому з`їзду Аграрної партії України, який відбувся в суботу, зазначив, що АПУ цим з`їздом підтверджує намір стати провідником ринкових реформ на селі. Однак ставлення партії до цих самих ринкових реформ, зокрема і до власності на землю сформульоване в програмі надто загально. Вказується, що партія будує свій економічний курс "на засадах запровадження прогресивних форм господарювання, проведення земельної реформи" (до речі, у програмі, затвердженій установчим з`їздом АПУ 5 грудня минулого року значилося "прискорення земельної реформи").

Трохи більше чіткості було в доповіді нового голови АПУ народного депутата України Катерини Ващук. На з`їзді вона заявила, що партія проти товарного продажу землі на сучасному етапі, підтримує лише її продаж під забудову, присадибні ділянки тощо, а розпаювання землі, на проведення якого Президента видав відповідний указ, К. Ващук назвала "другим етапом" земельних реформ, першим же, як випливає з її доповіді, слід вважати "державну підтримку сільгоспвиробника".

Питання про ставлення партії до політики нинішньої влади країни (виконавчої та законодавчої) на з`їзді просто не порушувалося. З чим і в союзі з ким АПУ вийде на вибори - теж максимум загальних декларацій і невизначеності. Підкреслено лише, що партія самотужки боротиметься за голоси виборців, тобто пряме запрошення від "Нової України" та Народно-демократичної партії на передвиборчий союз відхилене, принаймні - поки що.

Натомість досить чітко на з`їзді окреслилися наміри АПУ здобути монопольне право на голоси сільського виборця, для чого потрібно усунути найпершого у цій справі конкурента - Селянську партію. Керівництво СелПУ, орієнтоване на передвиборчий блок лівих сил, навряд чи відгукнеться на пропозицію "поєднати зусилля двох партій", але АПУ, як можна судити з виступів на з`їзді, готово поборотися з конкурентом "на місцях", перетягуючи до себе первинні організації СелПУ. Здається, поки що все інше, у тому числі передвиборче блокування з іншими політичними партіями, не є для АПУ завданнями сьогоднішнього дня.

Невизначеною залишається і орієнтація АПУ на того чи іншого владного лідера в державі. Зміна на з`їзді голови партії (віце-прем`єра Михайла Зубця на Катерину Ващук, яку спостерігачі більше схильні вважати політиком, орієнтованим на Президента), ще раніше - звільнення заступника голови Анатолія Хорішка з посади міністра сільського господарства (у президії з`їзду його не було), деякі інші моменти дають підстави вважати, що АПУ поступово виходить з-під впливу прем`єр-міністра і орієнтуватиметься виключно на Президента. Очікувалось, що перший з`їзд остаточно покаже незворотність цього процесу. Однак з категоричними висновками доведеться зачекати. Фактична відмова АПУ вже сьогодні заявити про можливість передвиборчого союзу з НДП, ухилення від недвозначної підтримки президентського економічного курсу на селі, відсутність суттєвих критичних зауважень на адресу уряду свідчать, що питання: чиєю є АПУ - Президента чи прем`єра, залишається відкритим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати