Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

59 тонн радіоактивного металобрухту "осіли" на рейді в Миколаєві

25 червня, 00:00

Жоден із миколаївських портів не побажав прийняти турецьке судно-суховантаж "Faruk-S" із 59 тоннами радіоактивного металобрухту на борту. Тепер це судно на невизначений термін застигло на рейді в акваторії Чорноморського суднобудівного заводу.

26 травня це судно, завантажене в миколаївському річковому порту 3600 тоннами брухту, вийшло з Миколаєва в Туреччину. Як розповів кореспондентові "Дня" директор Миколаївського річкового порту Іван Юреско, агентом із відвантаження металобрухту виступила миколаївська фірма "ЛОТ", сам же покупець достаменно невідомий, оскільки брухт кілька разів перепродавався люксембурзькими, турецькими, англійськими фірмами. У підсумку "Faruk-S" причалив в одному з італійських портів, де брухт був навантажений у вагони. За версією команди, при перевірці вмісту вагонів в одному з них було виявлено підвищений радіоактивний фон. Брухт було завантажено назад на "Faruk-S" і відправлено в Україну. У супроводжуючих документах на вантаж італійські портові власті зазначили, що рівень радіації брухту становить 450 нан-грей. Миколаївські порти дружно відмовилися приймати вантаж.

- Коли ми його відправляли, каже Іван Юреско, - було проведено всі експертизи й дослідження. Інакше ні митниця, ні прикордонники його не випустили б. Тому я його однозначно приймати не буду.

Начальник миколаївської дільниці держінспекції охорони Чорного моря Костянтин Ємельяненко не виключає, що факт нібито повернення цих 59 тонн - "просто провокація".

Після прибуття судна в Миколаїв на ньому провели експертизу співробітники радіологічної лабораторії облСЕС. Однак одержати її результати так і не вдалося. В обласному штабі ЦО запевнили, що вантаж особливої небезпеки не становить - "інакше ми б вивезли його в море у затопили до біса".

Для розслідування інциденту створено спеціальну комісію.

Миколаїв

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати