Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знімок, який вразив світ

У Польщі безпрецедентно вшанували Павела Адамовича, який протягом 20 років служив Гданську на посаді мера
15 січня, 18:56
ФОТО REUTERS

Трагічна загибель мера Гданська Павела Адамовича вразила Польщу: коли стало відомо, що лікарям не вдалося врятувати його життя, люди вийшли на масові віче, а представники влади, політики з Польщі та інших країн світу висловлювали щирі слова співчуття. Акції відбулися зокрема в Гданську, Варшаві, де люди запалювали свічки та ліхтарики — таким чином проводячи паралелі з назвою події «Світло небесам», де Адамовичу було завдано смертельного удару. І хоча з перших повідомлень у ЗМІ можна зробити висновок, що це не організоване політичне вбивство, а окремий напад людини з можливими  психічними розладами, цей інцидент загострив політичну ситуацію у Польщі і викликав низку питань як щодо того, чому це сталося, так і щодо постаті самого Адамовича — як йому вдалося два десятиліття протриматися на посаді мера Гданська.

ФОТО ФЕЙСБУК AEROVIDEOPL

ЯК УСЕ СТАЛОСЯ?

У неділю, 13 січня, під час благодійного концерту «Великий оркестр святкової допомоги», на якому волонтери збирали кошти на медичне обладнання для дітей, на сцену вибіг чоловік, який вдарив Адамовича ножем у груди. Внаслідок травми серця, ушкодження діафрагми, рани органів черевної порожнини. Вночі йому зробили операцію, яка тривала п’ять годин і під час якої йому перелили 41 порцію крові. До збору крові долучилися поляки, багато людей казали, що їх заради цього відпускали з роботи, пише AP. У понеділок міністр охорони здоров’я Польщі Лукаш Шумовські повідомив, що мер Гданська помер у клінічному шпиталі Гданського медичного університету.

ЩО ВІДОМО ПРО НАПАДНИКА?

Напад здійснив 27-річний Стефан. В.  Зі сцени він прокричав, що «невинно сидів у в’язниці» і що його «туди посадила «Громадянська платформа». Після скоєного чоловіка у супроводі поліції доправили до лікарні, у нього був судомний напад і кілька поранень. Як пише Gazeta Wyborcza, Стефан В. відсидів 5 з половиною років у в’язниці за крадіжки у відділеннях банку та був звільнений на початку грудня минулого року. Дослідження показали, що на момент скоєння злочину він був тверезий і не перебував під впливом інтоксикантів. Видання також відзначає, що Стефан В. мав проблеми з психічним здоров’ям. Прокуратура ухвалила рішення тимчасово арештувати його на три місяці. Йому загрожує ув’язнення на термін від 12 років і аж до довічного ув’язнення.

ЛІБЕРАЛЬНИЙ ДЕМОКРАТ І «ПРОГРЕСИВНИЙ ГОЛОС»

Як пише Бі-Бі-Сі, Адамович народився 1965 року в Гданську, вивчав право у місцевому університеті, у 1990 році став членом міської ради, а в 1998 році — мером міста. У листопаді минулого року його вшосте переобрали на цю посаду, яку він мав обіймати до 2023 року. Адамович представляв проєвропейські та ліберальні сили, відстоював незалежність судової системи, рішуче протистояв антиміграційній риториці, пише «Радіо Свобода». Політик був частиною демократичної опозиції, сформованої у Гданську під керівництвом Леха Валенси в 1980-х рр. У 2002 він приєднався до партії «Громадянська платформа», яка була правлячою в Польщі протягом восьми років, але на виборах минулої осені вже виступив, як незалежний кандидат. AP пише, що як мер Адамович був «прогресивним голосом», пропагуючи толерантність до меншин, виявив солідарність з єврейськими спільнотами, коли у гданській синагозі було вибито вікна, виступав за те, щоб сирійських дітей привозили до Гданська на лікування.

ФОТО REUTERS

Відомий також факт, що перед виборами ультраправа організація «Всепольська молодь» видала 11 фіктивних свідоцтв про смерть ліберальних політиків, у тому числі Адамовича, проте прокуратура відмовилася розслідувати інцидент, назвавши його «виразом думки», а не «розпалюванням ненависті», передає NYT.

The Politico пише, що вбивство мера Гданська підкреслює поляризацію Польщі, зазначає, що Адамович був критиком правлячої партії «Право і справедливість» і його риторика йшла в розріз з її ідеологією, тож «його вбивство трактується, як симптом хвороби в польському суспільстві та політиці».

Президент Польщі Анджей Дуда висловив співчуття сім’ї Адамовича та його друзям, зазначивши: «Ворожість і насилля принесли найгірший результат і біль. Ми не можемо з цим погодитися». Голова Європейської Ради Дональд Туск під час зібрання у Гданську заявив: «Дорогий Павле, ми обіцяємо тобі, що ми захистимо наш Гданськ, нашу Польщу і нашу Європу від ненависті та презирства задля тебе, задля всіх нас», цитує його DW. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький назвав вбивство мера «величезною трагедією». «Це велике зло, яке треба засудити, яке викликає смуток і жаль», — написав він у соцмережі.

СПРАВЖНІЙ ДРУГ УКРАЇНИ

Українці також відреагували на смерть Адамовича зі співчуттям. «Шокований звісткою про трагічну смерть мера Гданська Павла Адамовича. Знаю, як багато зробив він добра для українців у Польщі та українсько-польських відносин. Це важка втрата для всіх нас», — написав у Twitter Президент України Петро Порошенко. Співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Оксана Юринець і Микола Княжицький у спільній заяві наголосили, що Адамович «співпрацював з мерами українських міст, ділився своїм управлінським досвідом та дбав про розвиток економічних і культурних зв’язків між нашими державами», «підтримував нашу країну під час російсько-української війни». Посол України в Польщі Андрій Дещиця назвав Адамовича «Великим Поляком і Другом України».

 «ЦЕ СВІДЧЕННЯ БРУТАЛІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОГО ЖИТТЯ»

Пьотр КОСЬЦIНСЬКI, кандидат наук, університет Вістула, Варшава:

— Думаю, що це (вбивство. — Ред.) частково результат політичної боротьби, яка у нас відбувається між урядом, проурядовими структурами, партією «Право і справедливість», іншими групами й опозицією, яка є чітко визначеною, до якої входить і «Громадянська платформа». Така боротьба триває не лише в політиці. Наше суспільство розділене на людей, які займають проурядову позицію та тих, хто проти неї.

З одного боку, на жаль, цей «Великий оркестр святкової допомоги», що зібрав десь 90 млн. злотих на лікарні, медичні інструменти для лікування дітей, також політизований. Ми знаємо, що глава цієї ініціативи — в опозиційному таборі. Тому проурядові сили — проти цієї акції. А з іншого боку, це була діяльність одного чоловіка з Гданська, який раніше нападав на банк, був у тюрмі понад 5 років і який не знаємо чому придумав, що це провина колишнього уряду та пана Адамовича, який був раніше більш-менш пов’язаний з колишнім урядом. Але під час останніх виборів мерів (у нас мер великого міста називається президентом) він не був кандидатом «Громадянської платформи», у них був свій кандидат, син Леха Валенси — Ярослав Валенса.

Про які небезпечні тенденції свідчить цей інцидент?

— Це свідчить про те, що, на жаль, у нас є бруталізація політичного життя. Вона йде зараз перш за все в інтернеті, таких соцмережах, як Facebook і Twitter. Більше того, у нас є урядове телебачення, наприклад TVP (Telewizja Polska) і більш-менш опозиційне телебачення,  і коли дивитися одне й друге, можна отримати шизофренію, тобто вони показують взагалі іншу Польщу. І маємо політичну боротьбу, яка ні до чого доброго нас не призведе. Я сподіваюсь, що подія, яку ми бачили в неділю — одна і більш таких не буде. Зараз різні політики, в тому числі президент, прем’єр-міністр, міністр внутрішніх справ і опозиційні політики говорять, що нам треба тепер змінювати позицію, більш обережно говорити, щоб цього більше не було. Можливо, це якось допоможе позитивному розв’язанню цієї події, але я не знаю, як це відбуватиметься.

ЗМІ пишуть багато хороших речей про пана Адамовича. У чому полягає його феномен, як йому вдалося бути очільником Гданська протягом 20 років?

— Він багато хорошого зробив для Гданська. Це місто змінюється дуже позитивно. З одного боку, це історичне місто, а з іншого, треба, щоб воно стало більш модерним, щоб змінювалося для людей. І я думаю, що це сталося. Тому його там обирали — тому що він щось хороше зробив для цього міста.

Наприклад, у Варшаві останні вибори були чітко політичними. Мер, якого ми маємо, Тжасковський, тільки тому на посаді, що він проти уряду і тому, що у Варшаві більшість людей має опозиційні настрої, а не тому що він сподобався. А в Гданську це не так, там Адамович був вибраний тому, що як голова міста, він був дуже хороший.

Якими будуть політичні наслідки цього інциденту для польської політики?

— Перша за все, була думка, що парламентські вибори відбудуться раніше. Але я думаю, що цього не буде. Проте за два-три тижні, місяць у нас буде нелегка боротьба між урядом, партією «Право і справедливість» і опозицією. Те, що життя Адамовича так трагічно кінчилося, нічого не змінить. Не знаємо, які будуть настрої людей. Сьогодні люди говорять, що нам зараз не треба говорити про політику, треба почекати, важливо, щоб ми були разом. А я думаю, що ми не знаємо, який буде результат настроїв у суспільстві — чи це допоможе опозиції чи ні. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати