Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейська армія: поки більше питань

«Україна має аналізувати зміни у відносинах всередині євроатлантичної спільноти і в будь-якому разі пришвидшити створення власних сучасних Збройних сил», — експерт
15 листопада, 19:17
ВЕРЕСЕНЬ 2018 РОКУ. ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ З КРАЇН ЄС У РАМКАХ БАГАТОНАЦІОНАЛЬНОГО НАВЧАННЯ «РЕПІД ТРАЙДЕНТ-2018» В УКРАЇНІ / ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

Свою думку з приводу створення європейської армії висловлюють все більше європейських лідерів. Днями канцлер Німеччини Ангела Меркель під час виступу перед депутатами Європарламенту підтримала ідею створення єдиних збройних сил Європейського Союзу. «Що ми повинні насправді зробити — це опрацювати бачення створення дійсної європейської армії», — підкреслила канцлер (ukrinform.ua). В той же час ідеться про те, що європейська армія розширюватиме можливості НАТО та допоможе забезпечити мир на континенті. Цю заяву Меркель депутати Європарламенту зустріли бурхливими оплесками та підтримкою.

Головним ініціатором і лобістом цієї ідеї виступає французький президент Емманюель Макрон. «Ми не захистимо європейців, якщо не вирішимо створити справжню європейську армію. Перед обличчям Росії, яка межує з нами і показала, що вона може бути загрозою, ми повинні мати Європу, здатну захищати себе самостійно, не покладаючись лише на США», — заявив Макрон (europe1.fr), додавши, що «ми повинні захистити себе від Китаю, Росії і навіть США».

Подібна ініціатива прогнозовано наразилася на критику з боку США і позитивну реакцію з боку Росії. «Дуже прикро. Мабуть, Європа повинна спочатку заплатити свою справедливу частку в союзі НАТО, який США субсидують значною мірою... Еммануель Макрон запропонував створити європейську армію, щоб захистити себе від США, Китаю і Росії. Але першу і другу світові війни почала Німеччина. Як це спрацювало для Франції? Вони вчили німецьку в Парижі, поки не прийшли США», — написав Трамп в Twitter.

Якщо американців подібні ідеї дратують, бо фактично ставиться під загрозу євроатлантична єдність (хоча європейці і заявляють, що європейська армія буде разом з НАТО, а не замість НАТО), то росіяни підтримують. «Європа — потужне економічне утворення, потужний економічний союз і це цілком природно, що вони хочуть бути незалежними, самодостатніми, суверенними в сфері оборони і безпеки. Це позитивний процес з точки зору зміцнення багатополярності світу», — заявив президент Росії Володимир Путін.

З усього видно, що розмови про створення європейської армії поступово переходять з теоретичної в практичну площину. Які практичні питання виникають в зв’язку з подібною ініціативою і які виклики для України?

«ЦІКАВА ІДЕЯ, АЛЕ Є ВЕЛИЧЕЗНІ ПРОБЛЕМИ З ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЄЮ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ І ФІНАНСОВІЙ ЧАСТИНАХ»

Валентин БАДРАК, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння:

— Цікава ідея, але є величезні проблеми з її реалізацією в адміністративній і фінансовій частинах. Справа в тому, що оборонний бюджет США більший, ніж оборонний бюджет усіх інших країн-членів НАТО разом узятих. На цьому і ґрунтується лідерство Штатів в Альянсі, зокрема розміщення військових баз на території європейських країн. Так само це допомагало знаходити консенсус в середині НАТО. Однак сьогодні ситуація ускладнилася у зв’язку з тим, що виникли певні протиріччя між США та Європою, зокрема в торгівельній сфері. Негативним відлунням для Європи також стало те, що США скептично поставилися до питань спільної роботи щодо клімату. Всі ці речі стимулюють країни Західної Європи створювати систему безпеки, яка буде домашньою для них, щоб стати більш незалежними від США.

Звичайно, тут є багато проблемних аспектів. Ми знаємо, що швидке вирішення питань всередині Європи дається складно. Наприклад, чи зможуть Німеччина і Франція отримати спільне лідерство і балансувати в тій системі? Щодо суто військових питань, думаю, вони могли би бути вирішені, тому що значна частина оборонної промисловості і озброєнь знаходяться в Європі. Відповідно за умов консенсусу європейські країни могли б створити потужну армію. Отже, для мене найбільш суперечливими питаннями поки є адміністративне і фінансове.

Україна має вивчати всі ці процеси, серйозно аналізуючи зміни у відносинах всередині євроатлантичної спільноти. В будь-якому разі те, що має обов’язково робити наша країна, це пришвидшити і вдосконалити процес створення сучасної й сильної української армії.

«НАШІЙ МРІЙЛИВІЙ ПУБЛІЦІ, ЯКА ПІДХОПЛЮЄКРАСИВІ ІДЕЇ ПРО ЄВРОПЕЙСЬКУ АРМІЮ, ТРЕБА БУТИ ДУЖЕ ОБЕРЕЖНОЮ»

Євген МАРЧУК, прем’єр-міністр в 1995—1996 рр. (facebook.com):

— Давня ідея про створення європейської армії сподобалася Росії. Анітрохи не здивувався. Не тільки сам В. Путін, але і російська експертна публіка також енергійно підтримала цю ідею. Вже повно публікацій. Ну як же — прийняття рішень в об’єднаній Європі такі «швидкі». Навіть досвідченне НАТО відкоригував свою стратегію лише в 2015 році, коли вже рік на сході Європи, в Україні, йшла реальна війна. Уявляємо собі, що буде відбуватися в самому НАТО, коли Європа почне створювати цю свою армію? Ця армія буде вмонтована в НАТО (це обговорювалося) або буде діяти окремо? Два військових бюджети або один, але подвійний? Для нинішньої Європи? Два військових штаби на одній території навіть при їхній тісній взаємодії? Чи прискорить цей процес розвал НАТО або істотне ослаблення його європейської складової? Ця європейська армія, вона буде захищатися від кого — від США або від Росії? Чи прискорить цей процес відхід США з оборонної сфери самої Європи? Згадаймо недавні претензії Д. Трампа до європейських лідерів про їхнє ставлення до фінансування власної безпеки в рамках НАТО. І не останнє — це буде армія ЄС або просто європейська зі своїм окремим штабом управління? Це буде військовий блок з єдиною європейською оборонною політикою? Інакше армію уявити важко. Швейцарія, Австрія, Фінляндія, Ірландія приєднаються (до речі, вже є реакція представника МЗС Австрії, який заявив, що «ідея європейської армії суперечить конституційній позиції Австрії. Австрія — нейтральна». — Авт.)? Великобританія візьме участь? Прийняття рішень буде консенсусом, у нинішній Європі? Росія захоче приєднатися до цієї армії? Адже вона теж в Європі. Хто і чим зможе заперечити? Ну, і ще з десяток питань. Може, і будуть знайдені відповіді на ці та інші питання. Але, думаю, не всі вони нас порадують. Тому нашій мрійливій публіці, яка підхоплює красиві ідеї, треба бути дуже обережною. Щоб не постраждав національний інтерес.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати