Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Якщо ви із Україною, то маєте це показати»

Регіональний віцепрезидент Світового конгресу українців у Західній Європі Павло Садоха — про підтримку нашої країни, вимоги української громади в Португалії і загрози від агентів російського впливу
09 березня, 12:01

Минулими вихідними українці за кордоном та громадяни різних країн Європи та світу виходили на акції у своїх містах з вимогою закрити небо над Україною. Про цей та інші заклики від українських громад, зокрема в Португалії, а також про суспільні настрої та актуальні загрози від агентів російського впливу «День» розмовляв з головою Спілки українців у Португалії, регіональним віцепрезидентом Світового конгресу українців у Західній Європі Павлом САДОХОЮ.

«РЕАКЦІЯ ВИЯВИЛАСЯ НЕГАЙНОЮ: РОСІЯ — АГРЕСОР»

«Ще до того пам'ятного ранку 24 лютого українців активно запрошували в ефір телебачення обговорювати, наскільки реальною була загроза широкомасштабного російського вторгнення, позаяк ішов потік дезінформації з боку лівих організацій, що це все гра Байдена щодо Росії, — говорить про увагу з боку португальського суспільства до російсько-української війни Павло Садоха. — А коли воно сталося 24 лютого, то я вже о шостій годині ранку поїхав на телеканал і почав коментувати ситуацію. Тобто всі маски відразу були скинуті й реакція виявилася негайною: Росія — агресор. Найжахливішим був той ракетний напад. Відтоді наші телефони — волонтерів, українців — не замовкають.

Усі перебувають під враженням від подій цих двох тижнів, і португальці теж, як і всі, намагаються щось робити: хто надає житло біженцям, хто збирає допомогу, хто її відправляє, деякі навіть самі їдуть воювати. Точної цифри не знаю, але якщо рахувати тих, хто контактував з нами, то десь чоловік зо тридцять португальців уже вирушили воювати в Україну. Путін і Росія вже стали public enemy, тобто поза законом. Така реакція суспільства.

Політики також реагують. Відразу 24 лютого вже десь в обід президент Португалії Марселу Ребелу де Соза виступив на підтримку України і з засудженням дій Путіна, згодом прем’єр-міністр Антоніу Кошта виступив з готовою пропозицією — що Португалія прийме всіх біженців із України, які захочують сюди приїхати, відповідно з усіма гарантіями — соціальними, щодо житла, іншими. Тобто вони відреагували дуже швидко. Склалося враження, що вони були до цього готові. Уже навіть провели певні речі через законодавство».

Як повідомляла «Європейська правда», 24 лютого прем’єр-міністр Португалії написав у «Твіттері»: «Мої думки — з українським народом перед лицем цього невиправданого й жалюгідного нападу». Тоді ж він попросив президента Португалії скликати термінове засідання Вищої ради національної оборони.

Павло Садоха розповідає, що не тільки українці в Португалії, а вже й самі португальці майже щодня організовують різні ініціативи: мітинги, мирні ходи, ланцюги єднання, щоб підтримати Україну. Зараз навіть електронні вивіски в деяких магазинах у синьо-жовтих кольорах.

ТРИ ПИТАННЯ ВІД УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ

«Звичайно, цією допомогою Португалія показала себе дуже гуманно, але стоїть питання перед португальськими політиками як перед краною-членом НАТО — закрити небо над Україною. У неділю ми провели в Лісабоні велелюдний мітинг, ухвалили резолюцію від громадських організацій про те, якщо не буде рішення закрити повністю небо, щоб не вступати у війну, то принаймні надати Україні новітню протиповітряну зброю. Вони дуже того бояться, — ділиться враженням пан Павло. — Зі мною спілкувалися представники різних політичних партій, зараз правляча партія пробувала нас переконати, щоб ми змінили вимоги. Я ж кажу: це дуже добре — взяти і переселити населення із України в Португалію, але ми хотіли б жити на своїй землі. Так, мігранти, котрі вже тут живуть, — то інша історія, але ті українці, котрі зараз мусять виїжджати із України, я певен, до війни зовсім не збиралися полишати свої домівки, вони хочуть жити у себе вдома, треба їх там захистити!» Павло Садоха говорить, що свої вимоги українська громада озвучує і через листування з органами влади, і публічно, в коментарях для медіа.

«Друге чітке питання, яке ми ставимо, — продовжує регіональний віцепрезидент Світового конгресу українців у Західній Європі: — що вони повинні терміново закрити всі агенції російського впливу тут — «Русский мир», «Россотрудничество» тощо, бо вони так само продовжують свою діяльність, і є ще російські телевізійні канали. Ми ставимо вимогу: якщо ви з Україною, то треба це показати.

Третє питання, яке ми перед ними порушуємо, — ця війна спричиняє глобальні, катастрофічні зміни в економіці. Чи будуть вони далі втихомирювати Путіна, чи ні — все одно це вже відбулося. І краще швидше поборотися з тим вірусом, аніж чекати далі й затягувати з розв'язанням проблеми на невизначений час. Надто що всі розуміють, що Україна абсолютно не винна в тому, що сталося. Як на мене, португальське суспільство має розуміння цього, і це позитив».

«Можу сказати, що така ж сама реакція майже в усіх західних країнах, — окреслює ширше ситуацію пан Садоха, — крім Німеччини і Франції, які сконцентровані на гуманітарній допомозі. Зі спілкування з нашими друзями складається враження, що там ще є певне нерозуміння намірів Путіна і росіян щодо України. Їхній пропагандистський меседж — буцімто «Путін відреагував на те, що його почало стискувати НАТО» — в тих країнах поки що тримається. Але загалом зараз головне гасло майже по всіх європейських країнах: Україна — це ми!».

«РОСІЯ ДУЖЕ ПІДГОТОВЛЕНА ДО ЦІЄЇ ВІЙНИ»

Цікавимося в голови Спілки українців у Португалії також, як зараз діють у Португалії агенти російського впливу. «Те, що каже їхній посол, уже ніхто серйозно не сприймає, — переконаний Павло Садоха. — Але є одна проблема. Вони зараз пробували вдавати із себе жертв, при цьому така тенденція виникла майже одночасно в різних країнах. Про це ми говорили під час нарад у Європейському та Світовому конгресі українців. Ішлося про те, що нібито росіян, які тут проживають, переслідують, діти в школі зазнають булінгу, а діти не винні, вони не відповідають за Путіна... Коли ці закиди почали зіставляти з позицією українців, то всі ці звинувачення розбилися. Скажімо, у мене в Португаїі були факти ще з 2014 року — погрози розправи, це все було зафіксовано. Я кажу: послухайте, ми щодо цього зверталися з 2014 року — ви не реагували. Наприклад, порушили одну кримінальну справу стосовно погроз, потім усе затихло. З огляду на те, що зараз відбувається в Україні, говорити нині про якесь переслідування росіян недоречно. Якщо ці росіяни хочуть, щоб до них добре ставилися, то нехай візьмуть прапори і вийдуть до російського посольства із заявою проти вторгнення, нехай винесуть труну Путіну, тоді ми пересвідчимось, що вони теж не хочуть бачити картини того, що зараз відбувається в Україні».

«Поки що ця хвиля дещо вщухла. Але є ще одна істотна загроза: у країнах Європи було досить багато суботніх шкіл та асоціацій, які відкрито не позиціонували себе як російські, але фактично співпрацювали з «русским миром», з російськими посольствами. Після початку війни вони негайно стали суперпатріотами, — іронічно каже пан Садоха. — А днями був такий випадок: одна російська школа вже запрошує дітей-біженців до себе, ніби це українська школа. Тобто вони вже хочуть працювати з тими біженнцями і вже тут, навіть за кордоном, занурювати їх у свій «русский мир». Авжеж, Росія дуже підготовлена до цієї війни, вона крок за кроком втілює свій задум, як говорив Путін, «денацифікувати Україну».

«Втім, неабиякий позитив у тому, що навіть «латентні українці», котрих ніяк не можна було «розворушити» на якісь акції, зараз усі стали патріотами, демонструють справжню єдність, — оптимістичною нотою завершує Павло Садоха розмову. — На жаль, через трагічні події, але зараз уже ніхто не говорить про те, що є якась різниця між українцями зі сходу і заходу, чи про те, якою мовою вони розмовляють або до якої церкви ходять. Зараз твориться наша національна єдність, і на це апологети «русского мира» вже навряд зможуть вплинути».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати