Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Україна стала активом, а не споживачем"

На Безпековому форумі обговорили очікування Заходу від України та 70 років НАТО
13 квітня, 12:00
Фото: nato.int

Тиждень тому у Вашингтоні відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО з нагоди святкування 70-річчя цієї організації. Під час XII Київського безпекового форуму також не могли оминути такої важливої дати, і обговорили, наскільки Північноатлантичний альянс залишається важливим для світової безпеки та відповідає викликам сучасності. Дискусія розпочалася з питання модератора до всіх учасників сесії: "НАТО - 70 років. Чи не час це виходити на пенсію, чи це час нових починань, особливо з огляду на останні процеси оновлення?"

"НАТО АКТУАЛЬНЕ, ЗНАХОДИТЬСЯ В ЦЕНТРІ ПОДІЙ І МАЄ ЧІТКУ РОЛЬ"

Посол Великобританії в Україні Джудіт ГОФ з цього приводу нагадала слова письменника Марка Твена "повідомлення про мою смерть були передчасними". "Ця організація була заснована 70 років тому, захистила Європу, Північну Америку протягом холодної війни, ми побачили, що НАТО знайшло відповіді на виклики XX i XXI ст., - сказала вона і додала: - Сам факт того, що ми проводимо сьогоднішню сесію, продовжуємо говорити так цікаво і продовжуємо діалог з такими країнами як Україна чи Грузія, свідчить про те, що НАТО актуальне, знаходиться в центрі подій і має чітку роль для того, щоб визначити майбутнє".

Посол Канади в Україні Роман ВАЩУК відзначив: "актуальність Альянсу полягає в тому, що він продовжує виглядати важливим". За його словами, Україна, беручи участь у різних заходах НАТО, щодня наближається до його стандартів, аби Збройні Сили та Нацгвардія відповідали високим стандартам.

"НАД НАТО ЗГУЩУЮТЬСЯ НОВІ ХМАРИ"

На думку старшого наукового співробітника Atlantic Council Александра ВЕРШБОУ, НАТО стало успішною історією, тому що це був не тільки військовий, але й політичний союз. "Але над НАТО згущуються нові хмари. Це перш за все пов'язано з непевністю стосовно американського керівництва. Президент Трамп цю історію не сприймає, - сказав він і продовжив: - Але адміністрація Трампа, попри всі слова та заяви, продовжує політику свого попередника, президента Обами". Водночас Вершбоу назвав викликом те, щодо чого глава Білого Дому таки має рацію - це внесок США та інших членів Альянсу в оборонний бюджет. Німеччина та Італія, за його словами, "і близько не виконують" зобов'язання щодо виділення до бюджету НАТО 2% ВВП країни.

Директор Центру інформації та документації НАТО Барбора МАРОНКОВА наголосила, що сила Альянсу полягає в тому, що він здатен адаптуватися, змінюватися. "1949 рік не був схожий на 1989-ий, 2016-ий чи сьогоднішні реалії. Кожна епоха приносить нові виклики, нові проблеми. Ми хочемо залишатися актуальною силою, бути центром тих подій, які дозволяють нам служити нашим народам", - сказала вона.

"ІНТЕРЕС ДО НАТО Є ВЕЛИКИМ В УКРАЇНІ"

На питання про те, чи зростає рівень обізнаності в Україні щодо того, чим є НАТО, пані Маронкова зазначила, що це питання стосується не лише нашої держави, адже в інших країнах-членах Альянсу загалом широка публіка не дуже обізнана з тим, яким чином організація функціонує, тому що ця структура - дуже складна і доволі незрозуміла. Проте документаційний Центр НАТО в Україні намагається розвіяти міфи стосовно того, що таке Альянс та дати розуміння щодо того, що всі рішення приймаються консенсусом. "Думаю, що інтерес до НАТО є великим в Україні, мені ставлять багато питань про НАТО, і вони походять з різних щаблів суспільства - журналістів, експертної спільноти, звичайних людей, студентів", - сказала вона і додала, що цікавість є і в регіонах, "які традиційно не дуже поблажливо ставилися до НАТО - в південних і східних територіях України".

Тим часом посол Роман Ващук висловив думку, що Україна має досягти спільного розуміння з Румунією, Болгарією та Туреччиною щодо безпеки в чорноморському регіоні. А Александр Вершбоу додав, що НАТО, "хоч і з запізненням, але почало посилювати безпеку Чорного моря". "І я дуже сподіваюся, що цей темп зусиль  буде продовжуватися, щоб Росія не могла перешкоджати повній навігації українських суден і заходу в українські порти", - зазначив він.

"МИ ВСІ УКРАЇНЦІ, КОЛИ МОВА ЙДЕ ПРО БОРОТЬБУ З КОРУПЦІЄЮ"

Також у другий день Безпекового форуму відбулася дискусії на тему "Україна та Захід: чого очікувати". На початку її модератор, старший науковий співробітник Центру європейського політичного аналізу Браян ВІТМОР зазначив, що Україна намагається "наблизитися до Заходу в час, коли сам Захід переживає чи не найсерйознішу проблему, кризу самоідентифікації". Крім того, за його словами, Захід стає нетерплячим, коли йдеться про Україну. Ще одне протиріччя, на яке звернув увагу експерт, стосувалося корупції. "Коли західні спеціалісти говорять про Україну, ми наголошуємо на необхідності боротьби з корупцією. Але ми, на Заході, повинні визнати: ми всі українці, коли мова йде про боротьбу з корупцією, оскільки саме західна фінансова система, банки Заходу працюють тут в Україні", - сказав Вітмор.

"УКРАЇНА МАЄ ВІКНО МОЖЛИВОСТЕЙ, І ВОНО НЕ БУДЕ ВІДКРИТЕ ЗАВЖДИ"

Депутат парламенту Естонії і прем'єр-міністр (2014-2016 рр.) Тааві РИЙВАС наголосив, що "Україна, очевидно, переживає непрості часи через триваючу агресію Росії і це не робить реформування легшим". Однак, вважає він, "можливо, такий непростий час і є часом для реформ". Щодо порад Україні він зазначив: "є потреба вельми амбітного плану реформ, він має бути комплексним і всестороннім". "Я не наївна людина: легко говорити, але не так просто втілювати. Але немає простих, популярних реформ. Усе буває навпаки. Не проводити реформи легше, ніж їх втілювати, але Україна має вікно можливостей, і воно не буде відкрите завжди. Сьогодні треба проводити реформи доволі настійливо й ефективно, - пояснив пан Рийвас і додав: - Вам треба рухатись вперед і рухатись швидко".

Депутат Європейського парламенту від Німеччини Ельмар БРОК на закид модератора про те, що Берлін історично має доволі специфічне ставлення до Москви відповів, що ФРН завжди наполягала на тому, щоб Україна йшла європейським шляхом. "Саме Німеччина почала режим санкцій проти Росії. І Німеччина, і Франція намагалися через Мінські домовленості покінчити з цим конфліктом", - наголосив він.

"МАЄМО ПРОДОВЖУВАТИ ТИСК НА РОСІЮ"

У свою чергу депутат федерального парламенту Канади Джеймс БЕЗАН на питання про те, що Альянс може зробити, щоб наблизити членство України в НАТО, зазначав, що існує політика щодо посилення військового потенціалу України, потужна позиція щодо несприйняття того, що робить Росія в Україні, Сирії, Венесуелі. "Ми маємо продовжувати тиск на Росію та інформувати весь світ про те, що робить Путін, які в нього плани, включати це в свої плани, бути більш потужними і робити такими наших союзників, - сказав він, додавши, що необхідно надати більше зброї та технологій Києву. Також, сказав він, існує зброя, "яка чекає на прийняття урядових рішень, щоб бути спрямованою на Схід. Це стосується протитанкових снарядів, стрілкової зброї".

Одним із найсильніших виступів, що був підтриманий гучними оплесками аудиторії, виголосила президент Фундації США-Україна Надя МАККОННЕЛЛ, яка відповідала на питання модератора стосовно стомленості Заходу від України. "Чи чули ви коли-небудь цей вираз "втомленість" про когось, крім України? Ви знаєте, це погане вибачення ... втомленість від України. Дійсно, такого не має бути", - заявила вона. За її словами, "ця стомленість означає, що Україна змушує весь світ наочно побачити, що робить Кремль, тому що це не дуже приємна правда". "Ми маємо нарешті поглянути правді в очі про те, що відбувається з точки зору Росії по відношенню до України", - сказала Макконнелл. Вона наголосила, що нині баланс змінюється і "Україна  вже не слабке ягня, не слабка країна", вона набуває потенціалу, стає більш потужною, незалежною, вона стала активом, а не споживачем послуг або допомоги. "Холодної війни немає, є гаряча війна. Це не конфлікт... Тому що, скажімо, у мене конфлікт з чоловіком, але це ж не означає, що ми стріляємо один в одного... Нам треба використовувати ті слова, які дійсно означають, що відбувається", - підкреслила експерт.

"НЕ СЕКРЕТ НІ ДЛЯ КОГО, ЩО РОСІЯ ВИКОРИСТОВУЄ ЕНЕРГЕТИКУ ЯК ЗБРОЮ"

Темою, що, очікувано, викликала запеклу дискусію було будівництво газопроводу "Північний потік-2". Пан Ельмар Брок сказав, що він особисто виступає проти втілення проекту. При цьому він дорікнув, що США тим, що вони тим часом намагаються продавати Європі та Україні зріджений газ. "Це можна назвати проектом продажу зрідженого газу-2", - зазначив він.

"Я повністю впевнений, що цей проект більш політичний, ніж економічний. Це не секрет ні для кого, що Росія використовує енергетику як зброю для того, щоб створити залежність певних країн, а далі впливати на них", - сказав у свою чергу Тааві Рийвас.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати