Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У США існує сильна підтримка України»

Вільям Тейлор завершив свою місію спілкуванням із провідними українськими ЗМІ
27 грудня, 13:57

Перед своїм від’їздом до Вашингтону у зв’язку із закінченням місії на посаді глави американської дипломатичної місії в Києві тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор зустрівся з представниками п’ятьох українських медіа: «Дня», «Нового времени», Української правди, РБК і Kyiv Post. Треба відзначити, що згідно із американським законодавством, без затвердження Сенатом, посадовець може обіймати посаду посла як тимчасовий повірений лише 210 днів. І, як пояснив пан Тейлор, у нього цей термін завершується на початку січня. Він також зізнався, що після короткого відпочинку у Вашингтоні, можливо, повернеться в Американський інститут миру, де обіймав посаду віцепрезидента США.

Пан Тейлор, який був послом в Україні (2006-2009 рр), поділився своїми враженнями про хід реформ в Україні, ситуацію з поліпшенням інвестиційного клімату, справу Шеремета, спростував побоювання, що так звана українська справа про втручання у вибори в США в 2016 році позначатиметься на двосторонніх відносинах наступні 10-15 років, як припускають деякі експерти, і насамкінець американський дипломат висловив упевненість, що за рік-два можна розв’язати конфлікт на Донбасі,

ПРО РЕФОРМУ ПРОКУРАТУРИ

Пан Тейлор почав розмову з оцінки реформи Офісу генерального прокурора (ОГП), який провів переатестацію співробітників,  що стало серйозним тестом на компетентність. «Співробітники ОПУ змушені були  пройти справжні інтерв’ю  і 55% з них не здали переатестацію. І це велика реформа і фактично велике перезавантаження цієї структури», – наголосив він. За його словами, зміна назви з ГПУ на ОГП має певні наслідки для самих українців, унаслідок чого ця структура стала виглядати менш радянською.

«Я був дуже вражений цією реформою і сподіваюсь, що це висвітлювалось широко в ЗМІ», – наголосив дипломат.

ПРО РЕФОРМУ СБУ

Відповідаючи на запитання журналістів, чи прислухаються в Україні до рекомендацій посольства щодо реформи СБУ, аби ця структура зберегла функції, властиві для цієї спецслужби, і не займалась економічними питаннями, Тейлор розповів, що реформа СБУ перебуває в робочому стані, досі розробляється законопроєкт щодо реформи СБУ. Попередній законопроєкт, який було подано президенту, було відхилено і тепер готується новий, пояснив дипломат.

За його словами, з цього приводу зараз відбуваються жваві й активні дебати, ведеться серйозна розмова щодо реформи СБУ. «Ми справді, – пояснив він, – подали свої рекомендації, міжнародна спільнота свої щодо того, на чому має фокусуватись СБУ – контррозвідці, охороні секретів, а не на економічних розслідуваннях. І ми вваєжаємо, що це буде добра реформа і, можливо, СБУ стане менш численною структурою подібно до Офісу генерального прокурора».

ПРО СУДОВУ РЕФОРМУ

Стосовно поступу в реформуванні судової сфери Тейлор відзначив, що ухвалений закон під номером 1008 є найвідомішим числом у юридичній реформі і зараз відбувається великий процес імплементації судової системи. За його словами, справді, зараз щодо цього відбувається багато дискусій з урядом, Верховною Радою, а також у міжнародній спільноті. «Це не секрет, що у міжнародній спільноті різні погляди щодо того, як далеко ця реформа пішла і як далеко вона має піти. Відбуваються дебати що розміру Верховного суду. І найбільшою проблемою є те, чи кількість суддів у цій структурі має становити 200 осіб чи бути меншою. А якщо менша кількість, то чи потрібно у такому випадку, щоб судді Верховного суду пройшли нове тестування», – наголосив тимчасово повірений у справах США в Україні.

За його словами, наступний етап реформи полягатиме в обмеженні кількості справ, які надходять до Верховного суду.

ПРО СПРАВУ ШЕРЕМЕТА

Відповідаючи на запитання щодо розгляду укранською владою справи вбивства журналіста Павла Шеремета, пан Тейлор зізнався, що це питання складне і він спантеличений. На його думку, потрібно більше інформації. Він розповів, що міністр внутрішніх справ Аваков влаштував брифінг, на якому послам запропонували дуже детальне розслідування і надали багато інформації, висловив зацікавлення у міжнародній допомозі та порадах з боку міжнародних правоохоронних  організацій.

На уточнювальне запитання журналістів, чи переконав Аваков Тейлора та інших дипломатів, що робота українських правоохоронців та слідчих була добре зроблена і звинувачені справді здійснили цей злочин, тимчасово повірений у справах США в Україні зізнався: «Я  не певен, що Аваков упевнений у цьому. Так, він розповів про розслідування, але не дав нам своїх висновків. І єдине,  що він сказав, ще треба зробити багато роботи».

ПРО ВПЛИВ «УКРАЇНСЬКОЇ СПРАВИ» НА ІМІДЖ УКРАЇНИ В США

Багато українських експертів прогнозують, що «українська справа» про так званий вплив України, про що стверджували республіканці на слуханнях у Конгресі США про імпічмент президента Трампа, матиме вплив на американо-українські відносини наступні 10-15 років. Таку оцінку нещодавно дав, зокрема ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

Однак пан Тейлор переконаний, що це не матиме тривалого шкідливого ефекту на американо-українські відносини. За його словами, причина полягає в тому, що існує резервуар доброї волі і поваги до України в США, і особливо у Вашингтоні, Дистрикт Колумбія. І підтвердженням цього, наголосив Тейлор, стало сильне двопартійне голосування при ухваленні закону про війський бюджет на наступний рік, який включає дуже сильні санкції проти «Північного потоку-2». «І це сталося, – пояснив він, – не стільки як реакція на дії Росії, а через те, які збитки реалізація цього проєкту завдасть Україні. Інша річ, у цьому законі крім згаданих санкцій проти «Північного потоку –2», ішлося про збільшення відомої тепер безпекової допомоги з 250 млн доларів до 300 млн».

Разом з тим пан Тейлор наголосив: головний меседж ухваленого закону полягає в тому, що у США існує сильна підтримка України, як у випадку санкцій, так безпекової допомоги. За його словами, в цьому законі є дуже багато речей: протикорабельні ракети, радари і летальна оборонна зброя.

«Мої розмови, – продовжив дипломат, – у Держдепартаменті, міністерстві оборони, Раді національної безпеки, міністерстві фінансів, у Конгресі, Палаті представників і Сенаті з республіканцями і демократами свідчать про те, що скрізь існує сильна підтримка України. І тому я можу сказати, що «українська справа» не матиме довгострокового ефекту, бо багато людей сьогодні знають про Україну, знають, де Україна знаходиться, багато людей розуміють, що Україна насравді воює проти Росії, що Україна має молодий реформаторський уряд, який намагається приєднатися до Європи. І я думаю, що це інгредієнти, на які дивляться люди в США. Тому не можна говорити про довготривалу шкоду відносинам».

ПРО БОРОТЬБУ З КОРУПЦІЄЮ

Коментуючи на прохання журналістів заяви багатьох республіканців під час уже згаданих слухань у Конгресі імпічменту президента Трампа про велику корупцію і заяви, що Україна займає третє місце як найбільш корумпована країна, пан Тейлор сказав таке: «Я знаю дещо про Україну, бо я провів тут трохи часу. Я буду спроможним робити свою справу, також інші будуть робити це саме і говорити про те, що Україна розвиває демократію, економіку. Так, скрізь існує корупція, у тому числі у США мають серйозну проблему з корупцією. Україна не є третьою найбільш корумпованою країною.

І якщо ви подивитесь на відповідні рейтинги щодо корупційності країн, то ви побачите, що Україна знаходиться всередині. І фактично піднімається в рейтингу і покращує свої показники як некорумпована країна. Поліпшення у сприйнятті України продовжує збільшуватись. І, як я вже говорив про Офіс генерального прокурора, тут відбуваються великі кроки з очищення проблем, які має Україна».

На думку тимчасового повіреного у справах США в Україні, якщо Україна буде робити свою справу, також її друзі, то інвестори вкладатимуть кошти не лише в облігації, як вони це роблять зараз, але й в економіку. 

ІНДИКАТОРИ ПРИХОДУ ІНВЕСТОРІВ США

За словами Тейлора, серйозний поштовх приходу американських інвесторів може дати приватизація державних підприємств, яка відбудеться весною, серед яких є цінні компанії, купивши які, можна буде заробляти кошти.

Однак при цьому дипломат згадав про іншу умову, а саме те, що інвестори мають побачити, що тут, в Україні, має бути чесний суд, некорумповані прокурори та судді, Верховний суд забезпечуватиме винесення чесних і справедливих вироків. І саме це, підкреслив він, буде індикатором, що інвестори будуть інвестувати сюди.

Коли виникатимуть судові суперечки, продовжив Тейлор, а вони завжди будуть, то звернувшись до суду, вони розраховуть, що там буде справедливий суд.

Водночас він зауважив, що зараз, справді, відбувається зміна інвестиційного клімату, який базується на більшій повазі до верховенства права, некорумпованості суддів та прокурорів. «І це буде заохочувати, я абсолютно переконаний у цьому, людей іти у вашу країну. Коли інвестори дивляться на можливості, то вони дивляться на світ і бачать мало привабливих місць, а Україна може бути дуже приваливим місцем для інвестування», – відзначив тимчасово повірений у справах США в Україні.

ПРО СИТУАЦІЮ ДОВКОЛА КУПІВЛІ «МОТОР-СІЧ»

Відповідаючи на запитання щодо розвитку ситуації довкола можливого продажу китайським інвесторам «перлини» українського ОПК, як її назвав під час візиту в Україну радник з питань нацбезпеки президента США Джон Болтон, пан Тейлор сказав, що зараз відбувається пошук інвесторів. За його словами, наразі існує декілька серйозних американських компаній та з інших країн, які дуже зацікавлені у «Мотор-Січ», дуже ретельно перевіряють це підприємство, цікавляться його балансом, розмовляють із власниками, іншими словами, роблять ретельну оцінку.

Він також відзначив, що антимонопольний комітет затримав остаточне рішення щодо відповідності та легальності зосередження акцій китайською компанією, батьківська компанія якої Skyrizon Aircraft в Китаї нещодавно збанкрутувала.

Що стосується ролі США у пошуку інвесторів Тейлор сказав, що американська сторона намагається допомогти у цьому та ідентифікувати їх. За його словами, «декілька з них звернулися до нас і ми намагались їм допомогти. Ми звели їх з відповідними українськими урядовцями, не лише з керівництвом «Мотор-Січ».

ДВІ ВІДМІННОСТІ МІЖ ПЕРШИМ І ДРУГИМ ПЕРІОДОМ НА ПОСАДІ ПОСЛА

Відповідаючи на запитання журналістів, якою була різниця між Україною у перший період перебування на посаді посла і теперішній, коли пан Тейлор залишає нашу країну, американський дипломат сказав таке:     

«Звісно, існує велика різниця, яка полягає в тому, що в Україну вторглися і вона перебуває у стані війни. Росія, щонайменше Путін, продемонстрував свої реальні почуття щодо України. А що стосується 2009 року, тоді була реальна політика, Ющенко і Тимошенко боролися один з одним. Тоді були питання щодо НАТО, мови, орієнтації до Росії чи ЄС, але зовсім не йшлося про війну. У цьому полягають дві найбільші відмінності між цими періодами».

Пан Тейлор зізнався, що мало хто в США прогнозував, що після вторгнення Росії в Грузію у 2008 році подібне може статися з Україною. «Можливо, – вважає він, – нам треба було це зробити. Деякі люди висловлювали стурбованість, що відмова надати Україні та Грузії ПДЧ у Бухаресті у 2008 році призведе до того, як це було в Грузії. Деякі люди говорили, що це буде проблема. І потім ми побачили, що це проблема».

ПРО ЗЕЛЕНСЬКОГО І «ЧЕРВОНІ ЛІНІЇ»

Тимчасово повірений у справах США в Україні на прохання журналістів прокоментував дії президента Володимира Зеленського у російському напрямку, зокрема щодо його кроків до «нормандського саміту». Пан Тейлор вважає, що Зеленський визнає існування ризику у стосунках з Росією, але готовий піти на певний ризик, щоб досягти того, що прагнуть українці – зупинити війну, щоб російські солдати не вбивали укранських солдатів. Серед таких ризкованих кроків дипломат назвав розведення, яке відбулося майже в односторонньому порядку у трьох точках: Станиця Луганська,  село Золоте і Петрівське. «Це було дещо ризикованим, але дозволило Зеленському провести зустріч з Путіним і подивитися йому у вічі. І очевидно, що він протистояв Путіну, і тиску, піти на певні поступки. У такому випадку Зеленський сказав: ні. У мене є відчуття, що Зеленський розуміє, те, що існує певний ризик, на який не можна йти. І очевидно, що він бачить «червоні лінії», щодо яких було багато дискусій, до того як він поїхав у Париж. Думаю, що Зеленський і його команда почула про ці «червоні лінії».

Пан Тейлор також вважає, що Зеленський сам може оцінити ризик, на який йому треба піти на переговорах з Путіним, і як далеко він може у цьому зайти. «Він хоче аби Росія вийшла з України, з Донбасу, а потім зрештою і з Криму. А які кроки для цього треба вжити, щоб досягти цього, тут може бути певний ризик», – підкреслив дипломат.

ПРО ВРЕГУЛЮВАННЯ КОНФЛІКТУ НА ДОНБАСІ

На запитання журналістів, чи проблема врегулювання конфлікту на Донбасі є довгострокою проблемою, подібною до Криму, Тимчасово повірений у справах США в Україні дав упевнену відповідь, що це не довгострокова проблема. На його думку, вирішити конфлікт на Донбасі можна, і українці можуть прийти до угоди з росіянами, щоб ті залишили Донбас за один чи два роки. І це, продовжив він, може статися за певних умов, і найскладнішим питанням і для України, і для Росії у цьому випадку є передача контролю за кордоном.

«Тому, – вважає Тейлор, – може існувати середина, можливо, Росія погодиться на передачу контролю за кордоном не українському уряду, а міжнародним силам, а це може бути розширена присутність ОБСЄ чи присутність під егідою ООН. Це мають бути такі міжнародні сили, які будуть контролювати кордон і забезпечать безпеку на Донбасі, щоб там відбулися вибори. Такі вибори, як відомо, не можуть відбутися за присутності росіян на Донбасі чи їхнього контролю за кордоном. Тому виходом із цієї ситуації є міжнародні сили: чи то ОБСЄ, чи СММ, чи схвалені ООН. І головне, що це можливо реалізувати протягом року».

На думку Тейлора, це може статися, тільки якщо Путін захоче вийти з Донбасу. Він вважає, що російський президент хоче позбутися санкцій, які є болісними для Росії, а вихід з них – це знаходження рішення, яке дозволить Путіну зберегти обличчя і при цьому вийти з Донбасу.

При цьому пан Тейлор висловив упевненість у тому, що більшість людей, які живуть на не підконтрольній Україні території Донбасу, хочуть реінтегруватися і бути частиною України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати