Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Тепер ви справді слуга народу...»

Вибори в Україні: вітання з-за кордону та думки світових ЗМІ
23 квітня, 10:41
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Перемога актора Володимира Зеленського на президентських виборах в Україні викликала бурхливу реакцію закордонних політиків та медіа.

Першим з європейських президентів Зеленського привітав лідер Польщі Анджей Дуда, який одразу запросив його до Варшави. «Прошу прийняти мої сердечні поздоровлення з нагоди ввірення Вам Українським народом посади Президента України. Я впевнений, що цей вибір підтвердить стійкість України на шляху до євроатлантичної спільноти», — цитує слова Дуди посольство Польщі в Україні.

Близько півночі з перемогою на виборах Зеленського привітав президент США Дональд Трамп. Про це повідомив спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер. «Президент Трамп зателефонував привітати Зеленського з перемогою на виборах і український народ — з мирними та демократичними виборами. Ми продовжимо підтримку зусиль України на відновлення територіальної цілісності та протидії російській агресії», — йдеться в його повідомленні. Водночас він наголосив, що США «високо цінують Петра Порошенка за його мужність у веденні України через надзвичайно важкий час і його відданість демократичним інституціям України та прийняття ним волі українського народу».

Посольство США в Україні також приєдналося до привітань Володимиру Зеленському, водночас подякувавши Петру Порошенку.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у своєму вітанні наголосила на важливості стабілізації ситуації в Україні, мирного вирішення конфлікту на Донбасі, потребі боротьби з корупцією, проведення основоположних реформ у таких галузях, як децентралізація, а також запросила переможця виборів відвідати Берлін, передає DW. А глава МЗС Гайко Маас сказав, що готовий і надалі працювати в нормандському форматі та в рамках мінських домовленостей для мирного вирішення конфлікту на сході України та питання окупованого Криму.

На своїй сторінці у Facebook Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном і подякував за привітання та підтримку.

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Тереза Мей привітала Зеленського «з успіхом на виборах». «Стабільність України має важливе значення для європейської безпеки, і я з нетерпінням чекаю на тісну співпрацю з вами. Великобританія твердо підтримує суверенітет України», — зазначила вона у Twitter.

Також Володимира Зеленського привітав міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант. «Тепер ви дійсно будете слугою народу. Ми з нетерпінням чекаємо на спільну роботу, адже Сполучене Королівство продовжує підтримувати Україну, обраний нею євроатлантичний шлях, процес реформування та безпеку», — написав він.

Президент Європейської Ради Дональд Туск у повідомленні українською мовою на Twitter наголосив, що «Володимир Зеленський, обраний Президент, який ще не вступив на посаду, може розраховувати на міцну підтримку Євросоюзом України та її суверенітету, незалежності й територіальної цілісності». А в спільному листі Туска та президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера до Зеленського вони наголосили, що з часу Революції Гідності було здійснено значний прогрес, «і ще багато залишається зробити, щоб повністю реалізувати мирну, демократичну та процвітаючу Україну, до якої закликали її громадяни».

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що «Україна є цінним партнером НАТО» і Альянс з нетерпінням чекає продовження співпраці.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо сказав, що очікує на співпрацю з Зеленським, щоб «продовжити зміцнення зв’язків між Канадою та Україною і створювати більше можливостей для народів обох країн».

Канцлер Австрії Себастьян Курц вказав, що «Україна є важливим партнером для Австрії та ЄС і може розраховувати на нашу повну підтримку шляху реформ, суверенітету та територіальної цілісності».

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що «Білорусь завжди була і залишиться для України передбачуваним партнером, надійним сусідом і добрим другом», повідомляє інформагентство БЕЛТА.

Прем’єр-міністр Росії Дмітрій Медведєв у повідомленні на Facebook зазначив: «У мене немає сумнівів: новий керівник держави щодо Росії буде притримуватися риторики, яку він використовував під час передвиборчої кампанії. Повторювати відомі ідеологічні формули, орієнтовані на різні групи населення. Не маю жодних ілюзій з цього приводу. Водночас шанси на поліпшення взаємодії з нашою країною все ж є. Що потрібно для цього? Чесність. І ще потрібен прагматичний і відповідальний підхід». 

«УКРАЇНЦІ ОБРАЛИ «ПОВНІСТЮ НЕВІДОМЕ» І «ЗРОБИЛИ СТРИБОК У ПОРОЖНЕЧУ»

Тим часом у закордонних медіа вийшла низка матеріалів щодо вибору українців. Теми, що є наскрізними в них — можливі зв’язки Володимира Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським, відсутність політичного досвіду в майбутнього президента, необхідність найближчим часом побачити реальні кроки Зеленського та важливість озвучення ним напрямків політики. Водночас майже в кожній статті нагадується, що Україна є найбіднішою європейською країною і перед майбутнім президентом стоїть дуже багато викликів, із яких найбільший — врегулювання війни на сході України, а також задоволення очікувань 73% українців.

Ставка Зеленського на президентство спершу відкидалася, адже сприймалася як протестне голосування та жарт, пише CNN і нагадує, що актор прославився за роль вчителя, який несподівано стає президентом у телесеріалі «Слуга народу». «Однак найбільша роль Зеленського, як кандидата в президенти, резонувала з електоратом, стомленим від економічних потрясінь, войовничої риторики та ескалації напруженості з Росією», — йдеться в статті. ЗМІ нагадує, що у Зеленського немає політичного досвіду, його кар’єра головним чином фокусувалася на його бізнес-імперії — в основному, в сфері розваг — яка оцінюється в десятки мільйонів і тепер йому ще потрібно буде окреслити чітку політику, «підштовхуючи деяких критиків піднімати питання щодо того, як він виводитиме країну з нинішніх викликів».

«Зеленський, швидше за все, отримає надзвичайно короткий «медовий місяць», щоб довести, що він зможе вміло транслювати свою комедійну, ефірну персону в живого, дихаючого президента зі значними повноваженнями щодо ухвалення рішень у сфері міжнародних відносин, оборони, розвідки та призначення головного прокурора», — написав у статті для CNN канадський журналіст і колишній речник СММ ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків.

Видання Time зазначає, що на відміну від всіх виборів в українській пострадянській історії, Зеленський переміг і на сході, і на заході України. «Незважаючи на значну перевагу, що дає йому сильний мандат на зміни, перед Зеленським в подальшому стоять надзвичайно складні виклики», — пояснює автор.

Reuters пише, що Україна «в понеділок увійшла в незвідані політичні води після того, як фінальні результати показали, що комік без політичного досвіду та з мало деталізованою політикою драматично завершив статус-кво і переміг на президентських виборах з великою перевагою». У статті зазначається, що США, ЄС і Росія уважно стежитимуть за зовнішньополітичними заявами Зеленського, щоб побачити, чи зможе він і яким чином спробує закінчити війну проти проросійських сепаратистів, що забрала життя 13 тис. людей.

У публікації The Times зазначається, що «незважаючи на спроби опонентів зобразити його м’яким щодо Росії, очікується, що Україна продовжить прозахідний шлях з Володимиром Зеленським у якості президента, прагнучи сильних зв’язків зі США, Британією та іншими європейськими державами».

The Telegraph пише, що «поверхнева кампанія» Володимира Зеленського з комедійних шоу і відео в соцмережах дала незначне уявлення щодо того, як «політичний неофіт» досягатиме своїх цілей боротьби з корупцією, маючи  парламент, лояльний до Петра Порошенка.

«Його кампанія розмила лінії між Зеленським у справжньому житті та його персоною на екрані. Як і вигаданий президент у його телесеріалі, Зеленський обіцяв очистити політику та покласти край «мертвій хватці» олігархії над Україною, проте він надав мало конкретики», — повідомляє The Guardian. Видання пише, що Зеленському вдалося виграти через невдоволення виборців Порошенком. «Кондитерський магнат-мільярдер обіцяв українцям «жити по-новому», але темпи змін виявилися надто повільними для багатьох». Водночас відзначається, що «хоча російське державне телебачення висміювало «подібний на цирк» аспект голосування, багато також дивилися з заздрощами на жваві дебати та конкурентну атмосферу».

Бі-Сі-Сі інформує, що прихильники Зеленського, «розчаровані політичними діячами та кумівством», були підживлені його харизмою та антикорупційним меседжем. Водночас його критики «скептично ставляться до його повноважень, і багато хто висловлює стурбованість щодо його тісних зв’язків з олігархом-мільярдером Ігорем Коломойським». «Вони висловили сумніви щодо того, що він зможе боротися з впливовими олігархами країни та протистояти російському президенту Путіну», — йдеться у публікації.

Le Monde звертає увагу на те, що «жодний український президент не отримував такої масивної підтримки, і це лише один з рекордів пана Зеленського, який в віці 41 року стає наймолодшим президентом країни». Видання пише, що українці віддали перевагу тому, щоб обрати «повністю невідоме, зробити стрибок у порожнечу», замість того, щоб «продовжити свій шлях з політичним класом, дискредитованим роками зловживань».

«Україна: безрозсудлива перемога гумориста Володимира Зеленського», — під таким заголовком вийшла стаття у газеті Le Figaro. Автор зазначає, що президент Петро Порошенко «до останньої хвилини намагався переконати, що «перед ним на цих постмодерних виборах — троянський кінь Володимира Путіна та маріонетка його заклятого ворога, мільярдера Ігоря Коломойського», проте насправді президент зіштовхнувся з тим, що 73% його співвітчизників «вказали йому на двері на вихід в ході демократичної процедури, що відрізняє Україну від її російських і білоруських сусідів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати