Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Литва була, є і завжди буде вашим надійним другом»

До 30-річчя дипломатичних відносин України і Литви презентували фільм «За нашу і вашу свободу»
13 грудня, 17:08

«Ми не планували спеціально приурочити стрічку до цієї події. Але саме так склалося, і це чудово», - сказала на заході з нагоди 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Литвою режисерка фільму «За нашу і вашу свободу» Лариса Артюгіна. Сам фільм став частиною урочистостей, що відбулися у Посольстві Литовської Республіки в Україні. Переглянути його мали змогу державні діячі обох країн – міністри оборони Литви і України Арвідас Анушаускас та Олексій Резніков, Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, заступники голови Сейму Литовської Республіки, заступники міністрів закордонних справ Литви і України Мантас Адомєнас і Микола Точицький, колишній міністр закордонних справ Литви Пятрас Вайтєкунас, який також герой фільму як першодрукар українського націоналістичного самвидаву, та інші.

Творча команда документального фільму в особі Лариси Артюгіної та продюсера В’ячеслава Волинщикова вдячна Надзвичайному і Повноважному Послу Литовської Республіки в Україні Вальдемарасу Сарапінасу за запрошення і співпрацю з проєктом. Чинний господар дипломатичного відомства високо оцінив цінність стрічки, яка зафіксувала різні етапі українсько-литовських відносин і спільної для двох народів історії.

«У часи Великого Князівства Литовського ми разом захищали Європу від Османської імперії, від Золотої Орди. За останні три десятиліття ми допомогли один одному захистити свою свободу і незалежність, пліч-о-пліч працювали у сфері безпеки, оборони, економіки, бізнесу, освіти, охорони здоров’я, культури. Але я переконаний, що щиру дружбу між нашими державами демонструють не цифри, а велика взаємоповага і довіра та невидимий, обоюдних дух любові. Цей об’єднуючий зв’язок є особливо актуальним сьогодні, коли агресор, Росія, знову погрожує своєю зброєю. Литва за усіх можливих нагод висловлює підтримку територіальної цілісності України, закликає міжнародну спільноту докласти усіх зусиль, щоб була припинена агресія на Сході та анексія Криму. І сьогодні, коли ми знову відчуваємо тиск агресора, хочу ще раз голосно сказати – дорогі сестри і брати-українці, знайте, що ми завжди будемо підтримувати вас у вашій, а це означає і у нашій, боротьбі проти російської агресії. У Литві це є просто аксіомою, яку розуміють і підтримують усі, як керівники, політики нашої держави, так і звичайні литовці. Литва була, є і завжди буде вашим надійним другом і залишиться разом з вами до перемоги», - сказав Вальдемарас Сарапінас, вітаючи присутніх із знаменною подією.

Власне, про спільну боротьбу останнього тридцятиліття й оповідає більша частина стрічки, а також про передумови, які посприяли укріпленню дружби двох народів. Від ув’язнення у радянських концентраційних таборах до руйнування Радянського Союзу, від відновлення незалежності двох країн до спільної оборони на Східному фронті, де насправді продовжує точитися той самий бій за свободу, який розпочала Литва січневими подіями у Вільнюсі 1991 року.

Всеукраїнська прем’єра стрічки «За нашу і вашу свободу» відбулась 12 грудня на каналі «UA: Перший». У планах – презентація фільму у Литві та показ її на каналі місцевого суспільного мовника.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати