Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бути чи не бути другому імпічменту Трампа

Стівен ПАЙФЕР: Найкраще для країни було б, щоб він негайно подав у відставку, але це малоймовірно
11 січня, 17:53

У всьому світі досі обговорюються напад прихильників Дональда Трампа на Капітолій, де в цей час відбувалося обговорення підсумків виборів, на якому мали сертифікувати голоси вибірників. Зокрема, чому таке могло статися у цій країні, яка підтримує розвиток демократії в усьому світі. І другим найголовнішим питанням є те, якими можуть бути наслідки цих подій для чинного президента США, який фактично підбурював свої прибічників до цього нападу.

Нагадаємо, 6 січня під час штурму протестувальники, не згодні з результатами виборів і перемогою Джо Байдена, на декілька годин захопили приміщення Капітолію. Під час заворушень у Вашингтоні загинуло 4 людини, понад 50 заарештовано. Одна із загиблих отримала вогнепальне поранення в самому Капітолії, згодом виявилося, що жінка була ветеран кою армії США, у якій вона прослужила 14 років.

Також у результаті заворушень постраждали десятки поліцейських, деякі з них госпіталізовані. Місцева влада запровадила у столиці США комендантську годину, в місто було відряджено Національну гвардію і спецпідрозділи ФБР, які приступили до зачистки Капітолію від протестувальників.

Через декілька годин після заворушень і зачистки будівлі Капітолію від прихильників Трампа, будівля Конгресу США знову перейшла під контроль влади, а законодавці обох палат Конгресу — Палати представників і Сенату — повернулися до обговорення результатів президентських виборів і затвердження перемоги Джо Байдена.

«ГАНЬБА» І НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ

Світові лідери назвали дії прихильників Трампа «ганьбою» і нападом на демократію. Зокрема, офіційний Берлін закликав Трампа «припинити зневажати демократію», а французький президент Еммануель Макрон висловив впевненість у силі демократії у США, додавши, що не бачить нічого американського у тому, що відбулося у Вашингтоні.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон висловив обурення тим, що відбулося у столиці США і особливо підкреслив важливість мирної і впорядкованої процедури передачі влади. Тим часом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у його країні «глибоко стривожені і засмучені» тим, що відбулося у Вашингтоні.

Чотири колишні президенти США — Барак Обама, Джордж Буш, Білл Клінтон і Джиммі Картер — у жорсткій формі засудили події, що відбулися у Вашингтоні.

Соцмережі заблокували акаунти Трампа у Twitter, Instagram і Facebook, пояснивши це тим, що його повідомлення несуть загрозу насильства.

ДЕМОКРАТИ ЗА ДРУГИЙ ІМПІЧМЕНТ ТРАМПУ

Тим часом, представники Демократичної партії в Палаті представників та Сенаті заявили про намір відсторонити від влади Трампа, не чекаючи інавгурації його наступника Джо Байдена 20 січня. На їхню думку, Трамп не може залишатися у Білому домі, оскільки несе відповідальність за недавні заворушення у Вашингтоні, під час яких група прихильників чинного президента прорвалася в будівлю Конгресу.

Конгресмен Тед Лью анонсував у своєму Twitter винесення документа про імпічмент 11 січня.

Тож цілком можливо, що демократи в Палаті представників можуть встигнути оголосити імпічмент, скориставшись прискореною процедурою. Однак навряд чи Сенат США, в якому більшість у республіканців, підтримає пропозицію про імпічмент. Скоріше, він може затягнути розгляд цього питання до приходу до влади наступного президента.

«6 СІЧНЯ БУЛО НАЙТЕМНІШИМ ДНЕМ ДЛЯ АМЕРИКИ ПІСЛЯ 11 ВЕРЕСНЯ 2001 РОКУ»

«День» звернувся до наукового співробітника в Інституті міжнародних досліджень у Стенфордському університеті, нерезидентного старшого наукового співробітника Інституту Брукінгза, експосла США в Україні Стівена ПАЙФЕРА з проханням прокоментувати події із захопленням Капітолію прихильниками Трампа, які висновки потрібно зробити Америці, і які наслідки це може принести самому Трампу, а також шанси винесення йому другого імпічменту.

— 6 січня було найтемнішим днем для Америки після 11 вересня 2001 року, а в чомусь і гірше. Дональд Трамп злочинно підбурював натовп до штурму Капітолію, після невдалої спроби змінити результати президентських виборів. Тим не менш, було приємно спостерігати, як Конгрес знову відновив свою роботу тієї ночі, підраховуючи виборчі голоси, які зробили Джо Байдена наступним президентом США.

«НАМ ДОВЕДЕТЬСЯ ПРИДІЛИТИ ПЕВНУ УВАГУ ЗМІЦНЕННЮ ДЕМОКРАТІЇ ВДОМА»

 Підбурювання Трампом натовпу у середу та його зусилля, підтримані деякими республіканцями в Конгресі, поставити під сумнів без будь-яких доказів результати виборів, завдали шкоди іміджу Америки за кордоном. Нам доведеться приділити певну увагу зміцненню демократії вдома. Тим не менш, верховенство закону взяло гору: Джо Байден складе присягу 20 січня. Ви побачите триваючу хвилю арештів тих, хто штурмував та споганив будівлю Капітолію.

«ЗАРАЗ ВЕЛИКЕ ПИТАННЯ ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩО СТАНЕТЬСЯ З ТРАМПОМ»

 Зараз велике питання полягає в тому, що станеться з Трампом. Найкраще для країни було б, щоб він негайно подав у відставку, але це малоймовірно. (У 1974 році, коли Палата представників була на межі імпічменту Ніксона, група старших республіканців пішла до Білого дому і сказала Ніксону подати у відставку, інакше його судитимуть і засудять.) Наступним найкращим виходом могло бути те, щоб віцепрезидент Пенс і Кабінет послались на 25-ту поправку до Конституції та усунули  Трампа з посади. Якщо цього не відбувається, Палата представників, здається, має намір імпічментувати Трампа вдруге. Це поставило б республіканців Сенату у важку ситуацію: чи проголосували б вони за засудження або чи забруднили свою репутацію, захищаючи Трампа?

«СКОЄНЕ ТРАМПОМ БУЛО НАСТІЛЬКИ КРИЧУЩИМ, ЩО МАЮТЬ БУТИ НАСЛІДКИ»

Зараз деякі республіканці кажуть, що другий імпічмент може розділити країну (хоча деякі, хто стверджує, що були цілком щасливими, коли вони розділили країну, ставлячи під сумнів результати виборів). Це викликає занепокоєння, і, схоже, обраний президент Байден поділяє таку думку. З іншого боку, існує сильне відчуття, що скоєне Трампом було настільки кричущим, що мають бути наслідки.

«ПРЕЗИДЕНТСТВО БАЙДЕНА РОЗПОЧНЕТЬСЯ 20 СІЧНЯ, І Я СПОДІВАЮСЯ, ЩО ЙОГО АДМІНІСТРАЦІЯ ПІДТРИМУВАТИМЕ УКРАЇНУ»

Все це може зайняти багато політичної уваги у Вашингтоні протягом наступних кількох тижнів. Але президентство Байдена розпочнеться 20 січня, і я сподіваюся, що його адміністрація підтримуватиме Україну.

Що стосується наступного посла США в Україні, то генерал Дейтон не був затверджений Сенатом. Тож не зрозуміло, чи буде адміністрація Байдена перевизначати його чи висувати іншого кандидата. З іншого боку, я вірю, що посол Маркарова буде прекрасним представником України у Вашингтоні.

РЕСПУБЛІКАНЦІ ЗАКЛИКАЛИ ДЕМОКРАТІВ НЕ РОЗПОЧИНАТИ ПРОЦЕДУРУ ІМПІЧМЕНТУ

Тим часом прибічники і союзники Трампа у Конгресі, зокрема сенатор Ліндсі Грем — голова сенатського комітету у справах судової системи, і конгресмен Кевін Маккарті — лідер республіканської меншості у Палаті представників закликали демократів не розпочинати процедуру імпічменту, щоб уникнути подальшого розколу.

Треба також відзначити, що усунути Трампа з посади завдяки імпічменту буде складно через короткий час, що залишився до закінчення його терміну. Навіть якщо Палата представників підтримає процес імпічменту, звинувачення потрібно буде заслухати на судовому процесі в Сенаті. А для цього потрібно дві третини голосів, або іншими словами, щонайменше 17 сенаторів-республіканців мають приєднатися до демократів, щоб оголосити імпічмент президенту. Наразі про такий намір оголосили лише двоє сенаторів-республіканців, ще кілька інших — натякнули, що відкриті до ідеї усунення президента. Тому, скоріше за все, може повторитися ситуація, коли у лютому 2020 року республіканці у Сенаті вже спромоглися заблокувати відсторонення Трампа від посади і домоглися його виправдання.

57% ГРОМАДЯН США ЗА ПРИПИНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ПРЕЗИДЕНТА

Якщо говорити про думку американської громадськості, то згідно з опитуванням Reuters та Ipsos, 57% громадян США заявили, що хочуть припинення повноважень президента після того, як Трамп закликав своїх прихильників вийти на мітинг проти сертифікування перемоги Джо Байдена на виборах президента, який переріс в смертельний штурм американського Конгресу.

ДОВІДКА «Дня»

25-а поправка до Конституції США дозволяє віцепрезиденту стати виконувачем обов’язків глави Сполучених Штатів, якщо президент не може виконувати свої функції, наприклад, через фізіологічну чи психічну хворобу. Конкретно йдеться про четвертий розділ поправки, який дозволяє віцепрезиденту та більшості уряду оголосити президента неспроможним виконувати свої обов’язки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати