Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Короновірусна революція

Серби протестують проти карантину та Вучича
10 липня, 14:12

Кілька тисяч людей взяли участь в протестах в Белграді в ніч на 8-е, а потім і в ніч на 9-е липня. Приводом для виступу стало рішення влади про запровадження комендантської години у сербській столиці за для протидії поширенню коронавірусу. Напередодні президент Александар Вучич оголосив посилення карантинних заходів в Белграді, зокрема, щодо заборони зібрання понад п’яти осіб та комендантської години на вихідні.

В останні дні в Белграді та більшості інших районів Сербії дійсно спостерігається різке збільшення випадків захворювання на CОVID-19 та зростання кількості смертей. В деяких регіонах — зокрема, і в столиці, влада була вимушена розгорнути тимчасові (польові) лікарні через переповнення медичних закладів. Але опозиційні партії розкритикували введення нових протиепідемічних заходів, заявивши одночасно, що саме влада несе відповідальність за зростання кількості хворих.

Але з врахуванням того, що протестні акції проти діючої влади тривають в Сербії вже півтора року, головною вимогою протестувальників став не карантин, але, як і раніше, відставка президента Вучича та уряду.

Владі закидають відсутність в країні демократії, економічну стагнацію, спроби здати Косово, а тепер ще і нездатність подолати епідемію коронавірусу.

Парламентські вибори, які пройшли наприкінці червня, основні опозиційні сили («Альянс для Сербії») бойкотували. Беззаперечним переможцем виборів стала Сербська прогресивна партія. Але опозиція вже заявила про нелегітимність майбутнього парламенту та уряду, контроль над яким збереже нинішня влада.

Найбільш активно закликали на нинішні акції лідери «Альянсу для Сербії» — Драган Джилас та Бошко Обрадович (лідер руху «Двері»).

8 липня біля парламенту, біля будинку Радіотелебачення Сербії (РТС) та в інших районах у центрі міста сталися численні сутички демонстрантів із поліцію. Маніфестанти кидали в поліцейських каміння та пляшки, запалили поліцейські машини та сміттєві контейнери. Протестувальникам на деякий час навіть вдалося захопити перший поверх будівлі парламенту, також намагалися вони прорватися і до приміщення телерадіокомпанії, але правоохоронці відтіснили мітингувальників, застосувавши спецзасоби.Після застосування поліцію сльозогінного газу, світлошумових гранат, після того, як до наведення порядку долучилися правоохоронці на спецавтомобілях та кінна поліція, заворушення припинилися, і більшість протестувальників розійшлися по домах.

Директор сербської поліції Владимир Ребіч в інтерв’ю журналістам зазначив, що в акції взяло участь близько 5000 громадян, але не всі вони були налаштовані на силове протистояння. За його словами, лише невелика група в 100 або 200 демонстрантів намагалася прорватися через поліцейський кордон до парламенту. «Наша оцінка полягає в тому, що вони є прихильниками Срджана Ноги (колишьного лідера опозиційної партії «Двері») та Данієля Кнежевича (лідера ініціативи «Не здати Косово і Метохію»)», — сказав Ребіч. Він повідомив, що кілька протестувальників було затримано. «Серед них Данієль Кнежевич, який, як ми вважаємо, разом із Срджаном Ногою, є одним із організаторів, і саме вони закликали громадян увійти з ними до парламенту Сербії», — додав директор поліції.

Як повідомляють сербські ЗМІ, серед учасників акції були також активісти антивладної ініціативи «1 з 5 мільйонів» та інших опозиційних рухів.

Найбільш активними учасниками нинішніх протестів була молодь.

Лідер партії «Двері» Бошко Обрадович вночі закликав противників влади з усієї Сербії приїхати до Белграда, підкресливши, що лише велика кількість людей на протестах може призвести до політичних змін. «Вся Сербія повинна негайно їхати до Белграду. Зараз чи ніколи! Пора показати, скільки в Сербії незадоволених людей, і не дозволяти їм більше робити з нас дурнів, брехати, красти і принижувати нас. Ніхто не дасть нам свободи! Ми повинні її взяти самі. Він повинен впасти. Кінець!», — написав Обрадович у своєму Twitter, під словом «він» маючи на увазі Вучича.

Наступного вечора протести спалахнули із новою силою.

Тисячі людей взяли участь в антивладних виступах не лише в Белграді, але і в інших містах Сербії — зокрема, в Новому саді, Крагуєваці, Ніші.

В Белграді протестувальники знов намагалися захопити парламент.

В Новому Саді, головному місті автономного края Воєводина, мітингувальники напали на місцеву телекомпанію, місцеву адміністрацію та розгромили офіс правлячої Сербської прогресивної партії, SNS (її лідер — Александар Вучич).

В Ніші закидали камінням відділок поліції.

Протестувальники знов кидали в поліцію каміння, факели, пляшки, палили сміттєві контейнери. Поліція застосовували сльозогінний газ та інші спецзасоби.

Під час дводенних зіткнень десятки людей з обох боків отримали травми, деякі серйозні. Постраждали кілька знімальних груп телеканалів.

Міністр внутрішніх справ Сербії, Небойша Стефанович (в якого напередодні від коронавірусу помер батько), виступив пізно ввечері на екстреній прес-конференції, де наголосив, що метою протестів є спроба насильницького захоплення влади.

Міністр оборони Александар Вулін (він сам нещодавно перехворів на коронавірус) в телеінтерв’ю заявив: те, що відбувається вже другу ніч в Белграді, це не протести проти заходів кризового штабу в боротьбі з коронавірусом, а спроба державного перевороту та намагання спровокувати громадянську війну.

Глава оборонного відомства наголосив: йдеться про спробу «різних злочинців, фашистів і екстремістів» взяти владу без виборів.

Президент Сербії Александар Вучич 8 липня виступив з екстреним зверненням, під час якого, зокрема, повідомив: в протестних акціях є ознаки втручання іноземних спецслужб сусідніх держав. Але про що і кого саме йдеться, він, а пізніше і глава МВС, пообіцяли надати інформацію згодом, після збору всіх доказів.

В ЗМІ з’явилися чутки про хорватський, американський, і навіть український слід. Але якщо ми уважно подивимося на найбільш активних організаторів акції, ми побачимо, що лідера руху «Двері» Бошко Обрадовича свого часу було включено до санкційного списку в Україні через відвідування анексованого Криму. Тому, якщо в сербських протестах і є слід іноземних спецслужб, то явно не «західних», і не наших.

Очевидно і інше — існують потужні сили, які вирішили все ж таки врешті решт повалити владу Вучича. Тому протистояння — може навіть більш запекле триватиме в Сербі і надалі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати